Oljeanalytikere i rundspørring: Venter enda svakere oljepris

Oljeanalytikerne fortsetter å nedjustere sine forventninger til oljeprisen, viser en fersk rundspørring fra Reuters.

NEDJUSTERER PRISEN: Siden nyttår har oljeprisen falt fra 56 dollar fatet til 52 dollar fatet. Det har tatt lenger tid å redusere globale oljelagre enn det mange hadde ventet. Nå reduserer analytikerne også sine forventninger til oljeprisen. Bildet viser en oljearbeider som skrur på en ventil ved oljefeltet Sakhir i Bahrain.

Foto: Hasan Jamali Ap
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Oljeanalytikerne har redusert sine forventninger til oljeprisen i hver eneste av de siste seks månedene, ifølge Reuters.

Bare den siste måneden har analytikerne redusert sine forventninger til årets oljepris med over én dollar fatet, mens prognosene for neste års oljepris er redusert med nesten tre dollar fatet, ifølge nyhetsbyrået.

Oljeprisen vil trolig bli på 52,45 dollar fatet i snitt i år, ifølge en rundspørring nyhetsbyrået gjorde blant 33 analytikere i juli. Måneden før trodde analytikerne at snittprisen ville ligge på 53,96 dollar fatet i år, ifølge Reuters.

Til neste år venter analytikerne at oljeprisen vil ligge på 54,51 dollar fatet. En måned tidligere hadde rundspørringen vist et prisanslag på 57,37 dollar fatet for neste år.

Noe av skepsisen skyldes bekymringer for at Opec-landene kan få problemer med å holde igjen på oljeproduksjonen, slik de har avtalt.

– Jo lenger prisene holder seg lave, jo større er risikoen for at noen av Opec-landene ikke lenger vil overholde produksjonskuttene så strengt som de har gjort så langt, sier Commerzbank-analytiker Carsten Fritsch til nyhetsbyrået.

Hvis analytikernes magefølelse er riktig, kan nedturen i oljeinntekter bli mer langvarig, noe som vil påvirke både globale oljeselskaper og norsk økonomi.

Eksportverdien på norsk olje og gass har falt betydelig de siste årene, fra 628 milliarder kroner i 2012 til 353 milliarder kroner i fjor.

I samme periode har oljen og gassens andel av norsk eksport falt fra 61 prosent til 47 prosent.

Les også

USA vurderer Venezuela-sanksjoner: Kan strupe landets oljekjempe

Venter høyere priser

Den norske regjeringen har i revidert nasjonalbudsjett lagt til grunn en oljepris på 444 kroner fatet i snitt i år, men dagens oljepris ligger lavere enn det.

Med en oljepris på 52,20 dollar fatet og en dollarkurs på 7,94 kroner tilsvarer dagens oljepris bare 414 kroner fatet.

For neste år har regjeringen derimot lagt til grunn en oljepris på 437 kroner fatet. Det tilsvarer en dollarpris på 55 per fat, gitt dagens dollarkurs.

Så langt i år har oljeprisen ifølge Reuters i snitt handlet til 52,12 dollar, en solid oppgang fra fjoråret da brent spot (nordsjøolje) i snitt ble handlet til 43,73 dollar fatet, ifølge BPs statistikker.

Statoil merker lave priser

Den norske oljegiganten Statoil har også fått smake effekten av lave oljepriser.

Det kan man se ved å studere selskapets justerte resultat før skatt, som anses som den beste pulsmåleren for Statoils helse:

2012: 193,2 milliarder kroner

2013: 163,1 milliarder kroner

2014: 136,1 milliarder kroner

2015: 77 milliarder kroner

2016: 4,07 milliarder dollar (32,3 milliarder kroner med dagens dollarkurs)

Fjorårets tre første kvartaler var blant Statoil svakeste noensinne, men siden har selskapet vist tegn til bedring.

Selskapet har vist sterk fremgang i de to første kvartalene i år, med en oljepris på mellom 44 og 56 dollar fatet. Fjoråret startet med priser helt nede under 30 dollar fatet.

TYDELIG NEDTUR: Slik har eksportverdien av norsk olje og gass utviklet seg de siste tiårene. Søylene viser eksportverdien for norsk olje, gass og kondensat mellom 1971 og 2016, mens linjen viser petroleumsbransjens andel av total norsk vareeksport i samme periode.

Foto: www.norskpetroleum.no

Spår «lavere for alltid»

Dersom oljeprisen ikke øker videre, kan det bli krevende for mange oljeselskaper. Flere av dem legger nå opp til å kunne klare seg på dagens priser og enda lavere.

Shell-sjef Ben van Beurden sa i forrige uke at han ventet at oljeprisen ville holde seg lav for alltid.

– Vi skal komme i form til 40, sa han, med referanse til at han ser for seg oljepriser under 50 dollar fatet.

Får Shell-sjefen rett i at prisene vil holde seg der, vil den norske regjeringen måtte nedjustere sine anslag om at oljeprisene gradvis vil ta seg opp igjen, til et nivå på rundt 510 kroner fatet eller 60 dollar fatet i årene etter 2025.

Les også

Shell forbereder seg på «lave oljepriser for alltid»

Skal tåle lave priser

Som de fleste andre internasjonale oljeselskaper har også Statoil slanket staben, kuttet kostnader og redusert investeringene i nye prosjekter.

I løpet av 2017 skal selskapet kutte enda en milliard i de årlige kostnadene. Da skal kostnadsbasen være redusert med 4,2 milliarder kroner mot nivået før kuttprogrammet startet.

Les også

Statoil trenger ikke lenger skyhøy oljepris Før: 100 dollar fatet Nå: 50 dollar fatet

Dermed kan selskapet nå dekke både investeringer og utbytte til aksjonærene på 50 dollar fatet, noe som krevde 100 dollar fatet for bare tre år siden.

Les mer: Statoil lønnsomt ved «halv pris»

Statoil er noe mer optimistiske enn mange av analytikerne. Finansdirektør hans Jakob Hegge ser tre grunner til at oljeprisen vil stige gjennom året, inkludert videre lagertrekk, økt etterspørsel og svakere produksjon på grunn av lave investeringer.

Les mer: Statoil-toppens tre grunner til at oljeprisen skal stige

– Det kan se veldig hyggelig ut med høyere priser, det kan det, sa Hegge til E24 etter å ha lagt frem Statoils kvartalsresultat i forrige uke.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Norge
 3. Dollar
 4. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Britisk storbank: Oljemarkedet kan forvente korreksjoner

 2. Derfor jekker Statoil ned synet på oljeprisen

 3. Betalt innhold

  Statoils finansdirektør: – Vil kutte for ytterligere én milliard dollar

 4. Tror Statoil-resultatet tar tre-gangeren

 5. Krevende for Opec å øke oljeprisen: – Må sette tak i flere år