WSJ: Opec fridde til oljetradere i hemmelige møter. Nå har stemningen surnet

I hemmelige møter har Opec-topper prøvd å overtale oljetradere og hedgefond-sjefer om at produksjonskuttene vil dra opp oljeprisen. Det fungerte en stund.

GÅR FEIL VEI: Måneder etter at OPEC-landene skrelte oljeproduksjonen kraftig, er oljeprisen enda mer ned.

Foto: Sergei Karpukhin Reuters
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Markedet har begynt å miste troen, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt til E24.

Oljeprisen bykset umiddelbart da Opec-landene i november annonsere sin enighet om et daglig produksjonskutt på 1,2 millioner fat.

Men siden kuttene ble iverksatt på nyåret, har ikke oljeprisen tatt veien oljekartellet håpet.

Siden januar er spotprisen på brentolje tilbake over syv prosent.

I mellomtiden har oljekartellet drevet omfattende møtevirksomhet med en rekke hedgefond-sjefer og oljetradere de siste månedene, skriver Wall Street Journal.

USA-hodebry

I møtene skal Opec-toppene ha forsøkt å overbevise om at kartellet med produksjonskuttene vil lykkes med å få ned den globale oljeoverfloden.

Les også

Oljeeksperter uenige om effekten av Opec-avtale

Det konkrete innholdet er ikke kjent, men flere oljetradere skal ha latt seg overbevise – og helt inntil nylig veddet stort på stigende oljepris.

Nå har stemningen surnet, og flere hedgefond har nå valgt å selge unna sine posisjoner, melder den amerikanske avisen.

Frykten for at Opec ikke makter å få oljeprisen på rett kjøl følger en skiferoljeproduksjon i USA som har økt jevnt og trutt i hele år.

Nå i mai har den rundet 9,3 millioner fat daglig, opp fra 8,5 millioner fat da Opec-kuttene ble varslet i november i fjor.

– Produksjonen er overraskende sterk. Spørsmålet er hvor fort og med hvor mye den vil øke videre. I lavpris-æraer har amerikanerne vist at de klarer å holde høyere produksjon enn andre. De viste det med enorme volumer i 2010, sier Saltvedt.

– HÅRFIN BALANSE: Olejanalytiker Thina Saltvedt sier Opec befinner seg i en svært kinkig situasjon etter at dagens kutt ikke har bidratt til å få opp oljeprisen.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Hårfin balanse

– Opec har nå en kjempevanskelig oppgave, og den blir bare vanskeligere jo mer skiferolje som kommer fra USA, legger hun til.

Opec-kuttene har riktig nok bidratt til fallende råoljelagre. Men oljeanalytikeren sier lagrene faller mye tregere enn både markedet og Opec hadde regnet med.

– Det handler om skiferoljen, men også en produksjon i Kina som har vært sterkere enn forutsett. Selv har jo Opec kuttet det de skal, poengterer Saltvedt.

Les også

Saudi-Arabia og Russland forlenger kutt i oljeproduksjonen

– Uten at det har hjulpet på oljeprisen. Hva skal de finne på da?
– De må i alle fall forlenge kuttene. Hvis ikke er det en fallitterklæring, og markedene mister fullstendig troen. Helst bør de øke kuttene og forsøke å få oljeprisen mellom 55 og 60 dollar.

– Men det er utrolig vanskelig: Kutter de for mye, mister de bare markedsandeler til skiferoljen. Det er en hårfin balanse som krever kirurgisk presisjon, sier oljeeksperten.

– Må kutte med en gang

Opec-landene skal igjen møtes 25. mai for å diskutere veien videre. På forhånd har de fleste medlemsland allerede uttalt at de vil forlenge dagens kuttavtale.

Analytikere tolker kommunikasjonen som såpass tydelig at møtet seiler opp som en «non-event», skriver Bloomberg.

Men investeringssjef Doug King ved RCMA Asset Management mener Opec gjør feil dersom de velger å kun forlenge dagens kuttavtale.

– Vi ser ikke effekten vi trenger å se. De må kutte hardere, med en gang, sier han til Wall Street Journal.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Opec
  2. Thina Saltvedt

Flere artikler

  1. Oljeprisen falt mer enn tre dollar fatet: – Markedet har mistet troen på Opec

  2. WSJ: Ledende oljeland vil forlenge produksjonskutt

  3. Olje-hedgefond rammet av oljeprisfallet

  4. Annonsørinnhold

  5. Opec-møtet: Her er de ulike scenarioene ekspertene ser for seg

  6. Markant oljeprisfall etter skuffende lagertall