Vestas støtter nytt gigantprosjekt

Den danske turbinprodusenten Vestas deltar i et sol- og vindprosjekt til over 80 milliarder kroner. Målet er å levere strøm fra Australia i kabler til Indonesia.

GIGANTISK PROSJEKT: Danske Vestas deltar i utviklingen av et mulig gigantprosjekt som skal levere sol- og vindenergi fra Vest-Australia via sjøkabler til Indonesia. Dette er et illustrasjonsbilde av Vestas-turbiner i australske MacArthur.

Foto: Vestas
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Planen er å installere opptil 6.000 megawatt vindkraft og solkraft i East Pilbara-regionen i Vest-Australia.

Av dette skal 2.000 megawatt være solceller og 4.000 megawatt vindturbiner levert av danske Vestas, ifølge partnerskapet Asian Renewable Energy Hub.

Så vil turbinprodusenten Vestas og partnerne sende kraften over til Indonesia gjennom undersjøiske strømkabler.

Prosjektet vil kunne levere kraft til rundt syv millioner husstander i Indonesia, ifølge partnerskapet.

Norges desidert største vindkraftprosjekt, Statkrafts prosjekt på Fosen, har til sammenligning en kapasitet på til sammen 1.000 megawatt.

Første fase av prosjektet i Australia er anslått å koste hele 10 milliarder dollar (82,3 milliarder kroner), med ytterligere investeringer i senere faser hvor aktørene ønsker å levere strøm til andre land i Sørøst-Asia.

Partnerskapet har nå levert prosjektet inn til miljømessig vurdering hos australske myndigheter, ifølge en melding fra Vestas.

Prosjektet presenteres samtidig med at Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen er på offisielt besøk i Indonesia.

Prosjektet vil trolig kreve svært langt strømkabler. Det er godt over 1.000 kilometer i luftlinje mellom Australia og Indonesia, og Vestas opplyser ikke i pressemeldingen om hvor lang kabelen vil bli og til hvilke av de indonesiske øyene den skal.

Den norske kabelen som Statnett nå bygger til Storbritannia er til sammenligning på 700 kilometer.

Les også

Samler vind, sol og batterier: Bygger energi-«kinderegg» i Australia

Ferdig i 2025

Innen 2025 håper partnerskapet å kunne levere stabil og konkurransedyktig strøm som kan hjelpe Indonesia med å nå sine fornybarmål, skriver Vestas i en melding.

– Når fornybar energi blir konkurransedyktig med fossile drivstoff blir det mer og mer attraktivt, både som kilde til strøm og til arbeidsplasser og investeringer, sier Clive Turton, som er sjef for Vestas i Asia-Stillehavsregionen.

Det danske selskapets partnere i gigantprosjektet er CWP Energy Asia som ble etablert i 2015 for å utvikle lokale fornybarprosjekter og InterContinental Energy, som ble satt opp i 2014 for å utvikle storskala interkontinentale energiprosjekter.

Også regjeringene i Indonesia, Australia og Danmark har involvert seg i å få prosjektet opp og stå, ifølge Vestas.

På leverandørsiden skal kabelprodusenten Prysmian og offshoreleverandøren Swire Pacific Offshore være involvert.

Skaper jobber i Indonesia

Utstyret til prosjektet skal etter planen produseres i Indonesia, slik at det skapes høyteknologiske arbeidsplasser i landet. Prosjektet vil kreve så mye utstyr at det forsvarer å bygge egne produksjonsanlegg i landet, og det vil skape tusenvis av jobber.

– Det viktigste steget i utviklingen av et prosjekt er å finne det beste stedet, sier InterContinental Energy-direktør Alexander Tancock.

– Vi har brukt to år på å lete i nordvest-Australia, og fant dette utrolige stedet. Nesten tre ganger større enn Bali og med unik geografi og topografi som gir langt bedre vind- og solforhold enn snittet i det området, sier han.

Planen avdekkes kort tid etter at Vestas inngikk partnerskap med Windlab og japanske Eurus Energy om et hybridkraftverk på 60 megawatt som samler sol-, vind- og batterienergi i et anlegg i North Queensland i Australia.

Les mer: Samler vind, sol og batterier: Bygger energi-«kinderegg» i Australia

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Solenergi
 3. Fornybar energi
 4. Olje og gass
 5. Klima
 6. Energi
 7. Teknologi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Vestas inngår batterisamarbeid

 2. Bygger energi-«kinderegg» i Australia

 3. Rekordvekst for vindturbiner

 4. Annonsørinnhold

 5. Naboland bygger mer i Nordsjøen: Åpner Danmarks største havvindpark

 6. Vil lage hydrogen med havvind