Oljeprisen stiger kraftig på meldinger om kuttavtale i Opec

Oljeprisen sendes opp 4,5 prosent til 62,9 dollar per fat, etter meldinger om at oljekartellet Opec har kommet til enighet om en avtale som kutter produksjonen med 1,2 millioner fat per dag.

OLJEPRISHOPP: Kutt-beslutninger får prisen til å hoppe fredag ettermiddag.

Foto: Leonhard Foeger Reuters
  • Sindre Hopland
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Oljeprisen sendes opp 4,5 prosent til 62,9 dollar per fat, etter meldinger om at oljekartellet Opec har kommet til enighet om en avtale som kutter produksjonen.

Kuttene skal være på mellom 1,2 og 1,3 millioner fat per dag, ifølge meldinger fra Reuters og Wall Street Journal.

Opec vil redusere produksjonen med rundt 0,8 millioner fat, mens det foreslås at samarbeidslandene utenfor oljekartellet kutter med 0,4 millioner fat per dag, oppgir Opec-kilder til Reuters, ifølge nyhetsbyrået Direkt.

Les også

Qatars Opec-exit: – Overrasket hvis det ikke ligger politiske motiver bak

Via Twitter melder Wall Street Journals Opec-korrespondent at man er nær en avtale med samlede kutt på 1,3 millioner fat per dag, der Opec vil kutte med 750.000 til 800.000 fat per dag under avtalen.

Styrker børsen

Oslo Børs hoppet etter oljeprisnyheten og er opp 2,07 prosent like før klokken 15. Hoppet drives blant annet av Equinor-aksjen som er opp 2,91 prosent og Aker BP som er opp 4,13 prosent. Subsea 7 er opp 4,03 prosent.

Det har blitt knyttet spenning til hvor mye Opec klarer å overbevise Russland om å kutte, og det er nå ventet at landet som ikke er Opec-medlem må kutte rundt 230.000 fat om dagen.

OPEC-TOPP: Opec-president og de Arabiske Emiraters energiminister, Suhail al-Mazroue, sier 2018 har vært et annerledes år for Opec.

Foto: Leonhard Foeger Reuters

Også Iran har utgjort en utfordring for Opec, ettersom landet helst vil slippe alle mulige kutt grunnet sanksjoner fra USA. Bloomberg skriver at Iran vil bli unntatt fra kuttene, og kan fortsette i samme tempo som i dag.

– Dette har vært et spesielt år for Opec og for samarbeidslandene som ikke er medlemmer, blant annet fordi vi har klart å balansere oljemarkedet, uttalte Opec-president og de Arabiske Emiraters energiminister, Suhail al-Mazroue under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Roste Opec etter Qatar-exit

Bare tre dager før Opec-møtet startet, opplyste Qatar at landet trekker seg fra oljekartellet fra nyttår.

Det var dermed ikke tilfeldig at Opec-presidenten fredag minnet medlemslandenes energiministere på hvor viktig han mener det er at landene forblir i kartellet.

– Vi har alle tjent mye på Opec, og det er viktig for alle at Opec fortsetter å samarbeide, sier al-Mazroue og fortsetter:

– Vi har kun fått positive tilbakemeldinger fra alle partnere den siste tiden. Det som er viktig nå er at det er en lidenskap og en innsats fra alle landene om å fortsette å bygge organisasjonen.

Den personen som ikke vil bli fornøyd med kuttene er USAs president Donald Trump, som har ytret klart å tydelig på Twitter at han mener Opec burde la oljen flyte fritt, og holde prisen så lav som mulig.

Les også

Oljeprisen stiger kraftig på meldinger om kuttavtale i Opec

Les også

Statens julegave til Equinor: Godkjente milliardprosjekt på Troll

Les også

Første gang på 75 år: USA er nettoeksportør av olje

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oljeprisen stiger etter nye kuttsignaler

  2. Skiferoljen gir hodepine for Opec

  3. Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig

  4. Annonsørinnhold

  5. Opec-komité: Vil kutte 1,3 mill. fat om dagen

  6. Opec og Russland øker oljeproduksjonen