Eni Norge har fått ja på Goliat

Petroleumstilsynet har gitt ja til Eni Norges søknad om å ta i bruk kjemperiggen Goliat.

 • Tone Iren Sørheim
Publisert:

– Det her er en stor milepæl for prosjektet og petroleumsnæringen i nord. Nyheten fra Petroleumstilsynet om at vi kan starte produksjonen ble tatt imot med glede her i dag, sier en fornøyd Andreas Wullf til E24, direktør for ekstern kommunikasjon og samfunnskontakt i Eni Norge AS.

FORNØYD: Andreas Wullf i Eni Norge jubler over ja fra Petroleumstilsynet.

Eni Norge AS

Hva skjer fremover nå?

– Nå blir det en formell høring, den vil ta mellom tre og fem uker. Så regner vi å være klar til oppstart i slutten av februar, sier Wullf.

Det er krav om samtykke fra tilsynet for å ta i bruk en innretning, som Goliat. Det kommer frem av styringsforskriften § 25.

Se video og les saken om Goliat som ankommer Hammerfest.

Stor ståhei

Det var stor ståhei da gigantriggen ble transportert opp langs Norskekysten og inn til Hammerfest. Men ennå er ikke Goliat tatt i bruk. Nå er den såkalte FPSOen (floating, production, storage and offloading) et skritt nærmere produksjonsstart.

«Samtykket gis blant annet på bakgrunn av dokumentasjon innsendt i forbindelse med søknad, samt avklaringer foretatt under saksbehandlingen», står det i en melding fra Petroleumstilsynet tirsdag ettermiddag.

Goliat, som tilhører utvinningstillatelse 229, er det første feltet som bygges ut i norsk del av Barentshavet. Rettighetshavere er Eni Norge AS (65 prosents eierandel) og Statoil Petroleum AS (35 prosents eierandel).

E24 har tidligere skrevet om millioner som har rent ut fra Goliat, før produksjonsstart.

Den opprinnelige budsjettrammen for Goliat var 30,8 milliarder kroner da plan for utbygging og drift, den såkalte PUD-en, ble levert i 2009.

I september ga Petroluemstilsynet et foreløpig nei til Eni Norge og Goliat-prosjektet.

Oljepris på 100 dollar fatet

I oktober uttalte oljeanalytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities om Goliat:

– Ser man på hele prosjektet vil jeg tro vi må se en gjennomsnittlig oljepris på nærmere 100 dollar fatet for å se en god avkastning.

Prisen for et fat nordsjøolje, brent spot, ligger nå på rundt 30 dollar fatet. Oljeprisen har alene falt med 22,2 prosent hittil i år.

Goliat-feltet ligger i utvinningstillatelse 229 som ble tildelt i Barentshavsrunden i 1997. Den anslåtte totalproduksjonen er på 170 millioner fat oljeekvivalenter over en periode på 15 år. Antatte gassreserver er 8 milliarder standard kubikkmeter.

Les også

– Vi har spart 40 til 50 milliarder

Les også

Statoil blar opp 4,7 milliarder for eierpost i Lundin

Les også

Ser positivt på gassfunn

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nå har Goliat endelig fått klarsignal

 2. Betalt innhold

  Endelig er Goliat klar for produksjon

 3. Goliat-oppstart utsatt nok en gang

 4. Betalt innhold

  Mann skadet på Goliat-plattformen

 5. Betalt innhold

  Eni vil starte opp produksjon fra Goliat denne måneden