Saudi-Arabia: Opec skrur ikke på oljekranene

Opec bekrefter fredag at det ikke blir noen endring i produksjonstaket til oljeorganisasjonen.

I FOKUS: Den saudiarabiske oljeministeren Ali Al-Naimi opplyser fredag at Opec ikke gjør endringer i sin oljeproduksjonskvote. Dette styrker oljeprisen.
Publisert:

Det betyr at Opec (Organisasjonen av oljeeksporterende land) beholder taket på 30 millioner fat olje per dag for sine medlemsland.

– Det var en god stemning på møtet, og man ble raskt enige om en enstemmig beslutning, sier Qatars energiminister på en pressekonferanse fredag.

Avgjørelsen er som ventet: I en rundspørring gjennomført av Bloomberg svarte 33 av 34 spurte at de ventet uendret Opec-kvote.

– Opec har gått til krig mot ikke-Opec-medlemmer med høyere kostnader, og det er usannsynlig at de trekker seg etter å ha vunnet det første slaget, sa markedsanalytiker Jasper Lawler i CMC Markets til E24 tidligere denne uken.

Spotprisene på nordsjøolje (brent) og amerikansk lettolje (WTI) skjøt plutselig opp rundt 60 cent etter at nyhetsvarselet kom. Oljeprisen har falt tilbake tidligere fredag, på muligheten for økt Opec-produksjon.

Stor betydning

Betydningen av fredagens beslutning Wien understrekes av den betydelige markedsreaksjonen i kjølvannet av tilsvarende sammenkomst i fjor høst.

Oljeprisen hadde da begynt å falle fra nivåer rundt 115 dollar per fat på forsommeren. Prisen på brentoljen lå i øver del av 70-tallet før møtet i november, der flere ventet et begrenset kutt i tråd med Opecs historikk.

Kartellet valgte imidlertid å sette hardt mot hardt. Årsaken til den endrede Opec-strategien finnes blant annet i USA, der produksjonen av skiferolje har skutt fart.

Dette sendte oljeprisen ned mot 40 dollar på nyåret, før den igjen har bikket 60 dollar.

– Dessverre for Norge

– Det er dessverre veldig lite som tyder på at det kommer til å bli kutt på møtet. Dessverre for Norges del får man si, og som et resultat av dette får vi mye mindre betalt enn tidligere, sa Stig Myrseth i Dovre Forvaltning i et intervju med E24 torsdag.

Senest fredag bekrefter Norges Banks temperaturmåler Regionalt nettverk at den norske økonomien er inne i en tøff periode, der spesielt den oljerelaterte næringen venter fortsatt fall i aktiviteten.

– Det mest negative for Norges del er teknologirevolusjonen som har ført til at skiferolje nå utkonkurrerer offshoreolje. Dette vil føre til at mange offshoreprosjekter vil bli permanent ulønnsomme, sier Myrseth.

Investeringsdirektøren mener dette er spesielt dårlig nytt for rigg- og supplynæringen, der flere av selskapene også har en høy grad av belåning.

– Jeg tror mange ikke vil klare seg gjennom denne nedturen, da jeg tror oljeprisen vil ligge på lave nivåer i flere år fremover.

Publisert:
Gå til e24.no