Anleggsbransjen opplevde «hull» i markedet etter krisetider - advarer oljebransjen

På 80-tallet bremset aktiviteten i byggenæringen, og det ble full stans i rekrutteringen fra skolebenken. Nå advares oljenæringen mot å gjenta feilen.

TOK LÆRDOM AV 80-TALLET: Administrerende direktør Dag Andresen i Veidekke mener det er lett å bli nærsynt i en kriseperiode.
 • Ingvild Sagmoen
 • Christian Høie Lie
Publisert:

Veidekke og resten av anleggsbransjen ansatte få nyutdannede ingeniører som følge av lavere aktivitet mot slutten av 1980-tallet.

Det fikk entreprenørkonsernet merke i flere år etterpå. Selskapet slet med å rekruttere nye ingeniører da aktiviteten tok seg opp igjen, fordi det var få nyutdannede ingeniører tilgjengelig.

– Det var et «hull» da markedet var tilbake, og det tok flere før søkermassen til ingeniørstudiene var tilbake på et normalt nivå, sier Dag Andresen, administrerende direktør i Veidekke Entreprenør.

I kjølvannet av finanskrisen stoppet igjen markedet helt opp for bygg- og anleggstjenester – i likhet med på 1980-tallet. Omsetningen til Veidekke falt 30 prosent.

Likevel valgte selskapet ikke å si opp folk eller stoppe rekrutteringen av nyutdannede. Entreprenøren måtte dog justere arbeidsstokken ved å permittere 350 ansatte.

Færre til oljebransjen

Nå er det oljenæringen som opplever nedtur, og selskapene ansetter langt færre enn for bare noen år tilbake.

Fredag kom nye arbeidsledighetstall fra Nav. De viste at det i løpet av mars ble 100 færre arbeidsledige, mens summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak gikk ned med 300 – som er relativt sterke tall for arbeidsmarkedet.

Nav tror imidlertid de negative impulsene fra oljebransjen vil føre til at ledigheten øker mer utover året.

Statistikk fra fagforeningen Tekna, som har 10.000 ingeniørstudenter som medlemmer, viser at 85 prosent av dem som gikk ut i fjor, fikk jobb fem måneder etter utdanning.

Men det har vært en stor endring i hvor mange som går til oljenæringen.

– I 2014 var det 40 prosent som gikk til oljenæringen, mens det i fjor var 13 prosent. Samtidig ser vi en økning innen bygg og anlegg, IT og offentlig sektor, forteller Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

Hun mener det er viktig at bedrifter fortsetter å rekruttere nyutdannede.

– Vi ser at det er forskjeller fra bransje til bransje. Selv om det er tøffe tider i oljebransjen nå, er det viktig at man her har en inngang for nyutdannede. Hvis ikke risikerer man å sitte med en stab bestående av godt voksne mennesker, og da kan det bli utfordringer med å få videreført kompetanse, sier hun.

Det er imidlertid bruk for teknologer og realister, understreker hun, og kommer med ett råd til studenter som skal ut å søke jobb:

– Det er viktig at studentene søker jobber de ikke ville søkt for noen år siden. De må vurdere kompetansen sin i et bredere perspektiv.

Færre bedrifter på besøk

Også ved Institutt for petroleumsteknologi på Universitetet i Stavanger merker man at det er nedgangstider for oljebransjen.

– Mange av studentene våre får jobb, men ikke i samme omfang som tidligere, sier fungerende instituttleder Jann Rune Ursin.

Les også

Oljeservice-toppene om markedet: Knalltøft, men oversiktlig

Ved NTNU i Trondheim har oljebremsen blitt et tema.

– Vi har stort sett frem til nå nylig ikke tenkt at dette kom til å påvirke oss i noen særlig grad. I det siste har det imidlertid forandret seg, sier student Mia Cecilia Sandstrøm (23) ved NTNU i Trondheim.

Sandstrøm studerer kybernetikk og robotikk på andre året, og hun forteller at en stor del av jobbene for hennes fagfelt tradisjonelt har vært innen oljenæringen.

Selv om det er en del år til hun selv skal ut i arbeidslivet, blir det en del prat om nettopp det.

– Jeg prater mye med en del femteårsstudenter, og utsiktene til jobb etter utdanning er et tema vi har diskutert en del i det siste, sier Sandstrøm.

– Vi har merket at det er vanskeligere å få tak i bedrifter til det vi kaller rekrutteringsdagen. Vi ser også at det særlig er bedriftene innen oljesektoren som ikke oppsøker universitetene i like stor grad som før.

Ifølge Sandstrøm var det ni bedrifter på besøk på rekrutteringsdagen i år, mot 27 året før.

Les også

De ansatte får sluttpakker - ledelsen øker bonusen

– Tendens til å bli nærsynte

Men hvilket råd vil Veidekke, som opplevde krise på 80-tallet og i 2009, gi oljebransjen?

– Det er vanskelig å gi råd til andre. Alle må drive butikk og må ta konsekvensene av det. Likevel vil jeg på generelt grunnlag oppfordre andre bedriftsledere til å balansere de kortsiktige og langsiktige virkningene på en god måte, sier Dag Andresen i Veidekke.

– Vi har ofte en tendens til å bli for nærsynte. Under krisen høsten 2009 satte ledelsen i Veidekke seg ned for å vurdere hva man hadde gjort feil under tidligere kriser, samt vurdere utsiktene fremover. Lærdommen fra 80-tallet – hvor vi var for nærsynte – var derfor en medvirkende årsak til at vi opprettholdt inntaket av nyutdannede og lærlinger, avslutter Andresen.

Les også

Arbeidsministeren om Nav-tall: – Situasjonen er fortsatt krevende

– Utvid horisonten og meld deg på Nav

HAR RÅDENE KLARE: Gisle Hellsten, leder av Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

Leder for karrieresenteret ved UiO Gisle Hellsten har rådene klare til studenter som snart er ferdig med utdanningen og skal ut å søke jobber i et tøffere arbeidsmarked.

– Utvid horisonten din. Søk på stillinger som du kanskje ikke tenkte var noe for deg, bank på døren til de store bemanningsbyråene, få en tydelig profil på Linkedin, ikke vær redd for å ta kontakt med bedrifter. Oppsøk karrieredager og lignende, gjør deg selv til en del av arbeidsmarkedet selv om du ikke er det, sier Hellsten til E24.

Han vil absolutt anbefale studenter som er ferdige med studiene om å melde seg på Nav.

– Da kommer du inn i et system, og du får bruke de tjenestene som Nav tilbyr. De har mange potensielt gode tjenester til studenter som trenger bistand, sier han.

– Utdanning ikke alltid beste medisin

Å fortsette og studere fordi man ikke får jobb, vil han imidlertid ikke råde til.

– Det er ikke alltid sånn at mer utdanning er den beste medisin. Det kan være det om du vurderer om du skal ta mastergrad og eller gå ut i jobb, men det er ikke sikkert at det er til hjelp å krydre en bachelorgrad med en til bachelorgrad. Gjør du det, bør det i alle fall være ut ifra en motivasjon for å ønske og studere videre, sier Hellsten.

Han tror likevel mange velger nettopp den løsningen.

– Det er en mer ålreit historie å fortelle til omgivelsene enn at man er arbeidsledig, men jeg tror i så fall det er en uheldig motivasjon.

Hellsten understreker at selv om arbeidsmarkedet beskrives som vanskelig, er det tross alt en veldig lav arbeidsledighet i Norge sammenlignet med i andre land.

– Drømmejobben din er ikke nødvendigvis nummer en. Det er veldig vanlig at man bygger erfaring rundt omkring før man får drømmejobben. Veldig mange ender opp med å jobbe med noe de overhodet ikke tenkte de skulle da de studerte, avslutter han.

Les også

De ansatte får sluttpakker - ledelsen øker bonusen

Les også

Oljeservice-toppene om markedet: Knalltøft, men oversiktlig

Les også

Arbeidsministeren om Nav-tall: – Situasjonen er fortsatt krevende

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Arbeidsledighet
 3. Studentliv

Flere artikler

 1. Unge frykter langvarig arbeidsledighet: – Veldig utsatt

 2. De som ikke hadde noen jobb å miste

 3. Betalt innhold

  Tok stor sjanse da han gikk fra fast jobb til å bli undervannsstudent

 4. Betalt innhold

  Ny pris til petroleumsstudentene: – Vi føler ikke på oljeskam

 5. Dette ønsker arbeidsgivere av deg som nyutdannet