Opec mister makt: Her er taperne i oljekrigen

Siden april i fjor har oljeprisene stupt med 45,97 prosent. Opecs ledestjerne Saudi-Arabia sliter med å holde på markedsandelene sine i råolje-markedet.

MISTER MAKT: Oljekartellet Opec har lenge hatt en hånd i reguleringen av oljemarkedet. Nå er de i ferd med å bli mindre viktige, mener professor.

Samuel Kubani
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Mye av årsaken til dette er at oljekartellet under ledelse av saudiaraberne har nektet å sku igjen kranene, i et forsøk på å begrense oljen på markedet – og tvinge prisene opp.

Så langt har ikke strategien båret frukter, og nye tall viser at Saudi-Arabia er i ferd med å tape markedsandelene sine på råoljemarkedet til fordel for Opec-partner Kuwait, samt USA og Russland, skriver Wall Street Journal.

Professor Ole Gunnar Austvik ved Handelshøyskolen BI har forsket på oljemarkedet og Opec, og mener dette er et tegn på at oljekartellets storhetstid er over.

– Saudi-Arabia vil fortsatt være det førende landet i Opec, men kartellet har fått mindre makt og betydning i oljemarkedet, sier han til E24.

Ifølge analytikerne produseres det fortsatt for mye olje i verden. Dette gjør at prisene fortsatt ikke har klart å klatre over 60-tallet i år.

Da markedene stengte fredag var oljeprisen 57,90 dollar per fat.

Les også

Disse oljeavtalene skapte giganter

Vil ikke endre strategi

OPEC-EKSPERT: BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

Nupi

Allerede i fjor forsøkte flere av de mindre landene i Opec å overbevise Saudi-Arabia om å skru igjen kranene, men landet har hele tiden vært klar på at de står fast ved sin avgjørelse.

– Produksjon av olje i Saudi-Arabia og de fleste andre oljeproduserende land, er ikke påvirket i særlig grad av den løpende oljeprisen. Beslutningene som bestemmer produksjonen er tatt ofte mange år på forhånd, sier Austvik.

Han legger til at endringer i produksjonen som regel kun blir gjort som følge av politiske og strategiske beslutninger, eller krig.

Les også

Saudi-Arabia rekrutterer arbeidsløse amerikanske oljearbeidere

I fjor falt Saudi-Arabias eksport med 5,7 prosent sammenlignet med året før, og salget til landets største kunde, Kina, var på sitt laveste siden 2011.

Likevel tror ikke Austvik at landet nå vil revurdere sin avgjørelse om produksjonsnivået.

– Politisk og markedsstrategisk ser ikke jeg at Saudi-Arabia er tjent med å redusere sin produksjon for midlertidig å holde prisen høyere enn den ellers ville ha vært. Da ville de undergravet sin egen situasjon, sier professoren til E24.

Utkonkurrert

I løpet av det siste året har den økonomiske veksten i Kina, som er en av verdens største oljeimportører, sunket og landet har kuttet kraftig ned på energiforbruket.

KLAR: Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets.

Nordea

Dette merkes godt for Saudi-Arabia, som i tillegg har måttet dumpe prisene sine i konkurranse med Opec-partnerne og Russland.

Kort tid etter EU tok ut sanksjoner mot Russland i fjor inngikk landet en energiavtale med Kina, og har siden økt oljeeksporten til Kina.

– Opec var på høyden av sin makt på 1970-tallet. Etter det har Opecs betydning gradvis blitt svekket på grunn av nye oljeprodusenter og konkurrerende energibærere, sier Austvik.

Foreløpig virker det imidlertid til at makttapet har gått kraftigst utover Saudi-Arabia. I løpet av årets to første måneder økte Opes-landene De forente arabiske emirater og Kuwaits oljeeksport til Kina med henholdsvis 116 prosent, og 98 prosent, skriver Wall Street Journal.

– Tror du dette kan føre til konflikter innad i Opec, og hva vil det ha å si for oljemarkedet?

– Enigheten innad i organisasjonen er mindre viktig enn før siden Opec betyr relativt mindre for tilbudet av olje og energi enn før, men fortsatt er de en betydelig aktør og det største tilbudet av olje kommer fortsatt fra Midtøsten, sier Austvik.

Har en plan

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er enig med Austvik, og peker på at dette er noe Saudi-Arabia har valgt selv.

MEKTIGE: Qatars oljeminister Mohammed bin Saleh Al-Sada (til venstre), Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi og De Forente Arabaiske Emiraters energiminister Suhail bin Mohamed al-Mazroui.

Marwan Naamani/

– De fraskrev seg selvfølgelig retten til å styre markedet som tidligere da de lot oljeprisene være svært høye i fjor, noe som åpnet markedet for andre aktører – som Russland og USA, sier hun.

Saltvedt tror imidlertid ikke at Saudi-Arabia og Opec skjelver spesielt nå selv om de har mistet markedsandeler den siste tiden.

– Vi vet at spesielt Saudi-Arabia har kapasitet til å produsere olje til mye lavere priser enn konkurrenter som Russland, Norge og USA så jeg tror dette er en strategisk beslutning, sier Saltvedt.

Heller ikke hun ser for seg at Opec kommer til å endre taktikk med det første.

– Siste de gjorde dette tok det flere år før de foretok noen endringer. Dette er ting som tar tid, og jeg tror det vil gjøre det denne gangen også, sier oljeanalytikeren.

Les også

Analytiker: - WTI kan falle under 40 dollar denne uken

Ser fortsatt lave priser

Årsaken til at Saudi-Arabia overtalte de andre Opec-medlemmene til å holde kranene på vidt gap var at landet håpet de lave prisene vil tvinge amerikanske skiferolje-produsenter ut av markedet.

Så langt i år er 956 amerikanske oljerigger lagt ned, viser fredagens riggtall fra Baker Hughes.

Til tross for dette har ikke oljeprisen vært over 63 dollar per fat så langt i år. Austvik ser heller ikke for seg at dette vil skje i løpet av 2015.

– Dersom det ikke blir en krig i Midtøsten som involverer tilbudet av olje i vesentlig grad tror jeg forholdene ligger mer til rette for at prisen holder seg lav fremover. Kanskje også under 50 dollar per fat, sier han til E24.

Uroligheter

Natt til søndag ble nok et oljeraffineri i Irak angrepet av opprørere, ifølge nyhetsbyråene. Samtidig meldes det om kamper i Jemen, hos nettopp Saudi-Arabia fører krig mot den Iran-allierte Houthi-militsen.

– Saudi-Arabia er fortsatt det viktigste oljeområdet i verden, så en storkrig i dette området ville vært katastrofalt, sier Saltvedt i til E24.

I likhet med Austvik mente imidlertid også hun at det var usikkert om konflikten ville være nok til å presse oljeprisene opp.

– Så langt har prognosene mine for oljeprisen stemt godt så jeg har ikke sett noen grunn til å endre på dem nå, sier Saltvedt.

Hun forventer at oljeprisen vil stige svakt gjennom året og ligge på rundt 70 dollar per fat ved utgangen av 2015.

Les også

Uvær rammer oljeanlegg i Libya

Les også

Stor oversikt: Dette er de 30 største oljeavdelingene i Norge

Les også

Oljehistoriker: - Norge hadde flaks i starten på oljeeventyret

Publisert:

Flere artikler

  1. – Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet

  2. – Første steg som pressmiddel på Iran

  3. Betalt innhold

    Blaff eller boom? Oljeprishoppet kan bli langvarig

  4. Saudi-Arabias oljeminister: – Vi vil ikke kutte i produksjonen

  5. – Opec-overraskelse kan gi rakett i oljeprisen