Statoil: Verden mangler 100 Johan Sverdrup-felt for dekke 2040-etterspørselen

Statoils økonomer har regnet ut hva verden trenger for å nå togradersmålet: 450.000 vindmøller og en solcellepark på størrelse med Tsjekkia. WWF mener Statoil må slutte å prute norsk olje inn i fremtidsscenariene sine.

UNDER UTBYGGING: Statoil mener verden trenger 100 Johan Sverdrup-felt til for å dekke 2040-etterspørselen. Her er en illustrasjon av boligenheten på det kommende feltet.
 • Johan Hammerstrøm
Publisert:

– Det kommer til å bli helt utrolig utfordrende. Det hersker en enorm usikkerhet på hva som skjer fremover, sier Statoils sjeføkonom Eirik Wærness.

Han har akkurat presentert Statoils «New Energy Perspectives», den årlige rapporten hvor Statoils makroøkonomer prøver å spå fremtiden. I år har de laget tre forskjellige scenarier.

 1. Rivalry: Konkurranse og mangel på internasjonale avtaler blokkerer omstillingen.
 2. Reform: Et mellom-scenario hvor verden prøver, men ikke klarer å omstille seg raskt nok.
 3. Renewal: Et scenario hvor Paris-avtalen går i oppfyllelse. Verden klarer å unngå mer enn to grader med oppvarming.

Det mest fascinerende er antakeligvis hva som må skje dersom det siste scenariet skal gå i oppfyllelse.

– Verdens oljebehov må nå toppen rett etter 2020. Vi må grovt regnet bygge 450.000 vindmøller med en kapasitet på cirka 6 megawatt hver, i tillegg til en solcellepark på størrelse med Tsjekkia, sier Wærness.

– Hvor realistisk er det?

– Jeg vil ikke snakke om hvor realistisk det er, men det er iallefall klart at vi har veldig dårlig tid hvis dette skal skje, sier Wærness.

Ja takk begge deler

Statoil mener den logiske konklusjonen, selv med sitt aller mest optimistiske scenario i tankene, er at verden trenger mer norsk olje og gass.

– Selv i Renewal-scenarioet vårt øker verdens energibehov med fem prosent frem til 2040. Selv når vi klarer to-gradersmålet, vil halvparten av etterspørselen måtte dekkes av olje og gass, sier Wærness.

MER AV DETTE: Statoils økonomer mener vi trenger 450.000 vindmøller frem til 2040. Her er Statoils egen Hywind-pilot utenfor Karmøy.

Det er olje og gass som per dags dato i stor grad ikke har blitt funnet eller utviklet. Verden mangler olje og gass tilsvarende 100 Johan Sverdrup-felt for å dekke tenkt etterspørsel i 2040.

– En robust strategi for Statoil bør derfor være å fortsette å produsere effektiv olje og gass med lavere CO2-utslipp enn resten av verden. I tillegg til å fortsette å investere mye i fornybar energi, sier Wærness.

– Mer av alt?

– Mer av alt. Men mindre kull.

Mørk fremtid?

Skal verden klare Statoils renewal-scenario, er det mye som skal klaffe. Blant annet må Kina redusere CO2-utslippene med 60 prosent innen 2040. Det kan bli vanskelig når utslippene har økt 400 prosent siden 2000 og fortsatt er forventet å øke litt til.

Les også

Oljeselskap la ned – fikk 3,4 milliarder av staten

Rapporten er med andre ord ikke lystig lesning for de som bekymrer seg for mer enn to graders oppvarming.

– En blanding av scenariene kan vi se for oss. Noen steder virker dog rivaleri-scenarioet langt mer realistisk enn fornybar-scenarioet. Det vi sier er at det er kun lovnader, ingen tiltak, som tilsier at vi skal klare togradersmålet, sier Wærness.

– De er en del av problemet

WWF-sjef Nina Jensen er ikke imponert over at Statoil har utarbeidet tre fremtidsscenarier og ikke vil si noe om hvilket de anser som mest realistisk.

– For det første har verden bestemt seg for klare mindre enn 1,5 graders oppvarming,

IKKE IMPONERT: WWF-sjef Nina Jensen

ikke 2. Basert på det burde Statoil legge vekk alle andre scenarioer enn det som resten av verden har blitt enige om å oppnå, sier Jensen.

Hun mener Statoil viser en manglende evne til å forholde seg til forandringene som kommer i presentasjonen sin.

– For det andre er det ikke slik at det er alle de andre fossil-produsentene som har laget klimaproblemet. Statoil er en del av det. Istedenfor å prute opp hvor mye norsk olje og gass det er plass til i et fremtidsscenario burde Statoil begynne å se på hvordan de kan erstatte all fossil energi med fornybar, sier Jensen.

Les også

Slik skal Statoil takle isødet i Barentshavet

Hun vil gi likevel gi Statoil litt ros for investeringene i vindenergi, men mener Ole Brum-holdningen til fremtiden er håpløs.

– Mer av alt, men mindre kull holder ikke. Dersom vi skal klare Paris-avtalen, må alle nye energiinvesteringer fra 2018 være i fornybar energi. Det virker det ikke som om Statoil skal være med på, sier Jensen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Vindkraft
 3. Solenergi
 4. Olje og gass

Flere artikler

 1. Statoils klimascenario spår oljefall før 2025

 2. Statoil: Umiddelbare tiltak trengs

 3. Betalt innhold

  – Hvordan kan vi nå tograders-målet?

 4. Betalt innhold

  Bærekraftig endring av energisystemet er mulig, men svært krevende

 5. Bærekraftig endring er mulig, men svært krevende