Bøtelegges for to milliarder

Oljegiganten BP har fått en gigantbot for miljøkriminalitet og bedrageri.

LM Otero
  • Christine Jensen
Publisert:

Den britiske oljegiganten BP

NYSE

BP

bøtelegges med 373 millioner dollar – eller over to milliarder kroner. Bøtene kommer fra det amerikanske justisdepartementet og inkluderer bøter på 50 millioner dollar for Texas-eksplosjonen som i 2005 tok 15 liv og skadet 170.

Den summen er den høyeste av sitt slag, utstedt under den såkalte ”Clean Air Act”, skriver BBC.

BP innrømmer et grovt overtramp overfor Texas City etter at et oljeraffineri eksploderte og begynte å brenne for to år siden.

Mangelfull ressursbruk på sikkerhetstiltak er blant de viktigste kritiske merknadene i den uavhengige granskningen. I 2006 bestemte selskapet seg for å gi de etterlatte og skadde etter ulykken en erstatning på 1,6 milliarder dollar. Og nå kommer flere regninger.

- Den tragiske eksplosjonen på Texas-rafinneriet, og lekkasjene fra rørene i Alaska, er påminnelser om at miljølovene eksisterer både for å beskytte mennesker og bevare våre naturlige ressurser, sier det amerikanske justisdepartementets Peter Keisler.

Følg oljeselskapet på Børs24

- Bedrifter som ignorerer disse lovene og skader sine ansatte og samfunnet rundt må bli holdt ansvarlig. Dagens kunngjøring viser at det vil de, la han til.

Prismanipulering

Den største enkeltboten var på 303 millioner dollar og relaterer seg til prismanipulasjons-saken som pågikk mellom april 2003 og februar 2004, og der fire eks-BP-arbeidere har blitt tiltalt, skriver BBC.

De tiltalte skal ha manipulert propanmarkedet i 2004 og er grunnen til at selskapet nå mottar en rekordstor bot for markedsmanipulasjon.

Problemer

Men det er ikke bare bøtene som svir. Tidligere denne uken annonserte oljegiganten et dårlig kvartalsresultat.

Overskuddet har falt med 45 prosent på grunn av problemer med produksjonen og rafinneri-delen. For tredje kvartal var overskuddet på 3,9 milliarder dollar, mot 6,9 milliarder på samme tid i fjor.

BP-sjef Tony Hayward har satt oljekjempen på kraftig diett for å få fart på inntjeningen .

Publisert:

Flere artikler

  1. Franske Total tiltalt for korrupsjon i Iran

  2. Macondo-trio kan måtte betale nesten 100 milliarder kroner

  3. BP vil har lavere bot etter fall i oljeprisen

  4. To tidligere Höegh Autoliners-sjefer tiltalt i USA

  5. Betalt innhold

    Stolt-Nielsen vant fram