Ap avviser Utsira-kritikk: Ser ingen grunn til at utbyggingen blir utsatt

STORTINGET (E24): Høyre og Frp mener opposisjonen rokker ved forutsigbarheten når de vil tvinge gjennom en full elektrifisering av Utsirahøyden. Opposisjonen avviser kritikken.

FEIRET MED KLIMAKAKE: - Jeg er glad i vedtaket, men jeg er kanskje enda mer glad i kake, sa Arbeiderpartiets Terje Aasland (t.v.) da Zero bød på kake etter Utsira-nyheten fredag. Aasland feiret sammen med blant andre SVs Heikki Eidsvoll Holmås (i midten) og Jon Evang (t.h) fra miljøstiftelsen Zero.
Publisert:

Fredag morgen hadde hele opposisjonen, inkludert KrF og Venstre, invitert til pressekonferanse på Stortinget.

Der kunne de fortelle at de nå pålegger regjeringen å sørge for at hele Utsirahøyden blir elektrifisert, en såkalt områdeløsning.

I sitt konseptvalg som ble presentert i februar, annonserte Statoil og partnerne Lundin og Det norske at de går inn for elektrifisering av Johan Sverdrup i fase én, og at man eventuelt kan elektrifisere mer siden.

Johan Sverdrup er det desidert største feltet på Utsira, og 60 til 70 prosent av utslippene vil derfor kuttes uansett. Men det var ikke godt nok for opposisjonen og miljøbevegelsen.

I tillegg til Johan Sverdrup, består Utsira av Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog, og nå skal altså alt elektrifiseres.

Høyre og Frp er kritiske til opposisjonens vedtak.

- Her går man inn å fatter et vedtak på noe man ikke vet kostnaden av. Da kan vi risikere at skattebetalerne får nye og uforutsigbare kostnader. Jeg mener dette virker mer som symbolpolitikk, sa Frps Gjermund Hagesæter til E24 etter nyheten.

Les også

- De har forskuttert behandlingen. Det beklager vi

Frps finanspolitiker mener vedtaket skaper usikkerhet om rammebetingelsene:

- Jeg frykter først og fremst at dette vil skape frykt om forutsigbarheten i rammebetingelsene som gjelder på norsk sokkel. Er dette måten man skal stille nye krav på, spør Hagesæter retorisk - og kaller det hele «et politisk spill».

Ser ingen grunn til forsinkelser

Det var SV og Heikki Holmås som hadde fremmet et såkalt Dokument 8-forslag i Stortinget, for å tvinge regjeringen til å pålegge en områdeløsning fra start.

Nestlederen i energi- og miljøkomiteen, Terje Aasland fra Arbeiderpartiet, var saksordfører for saken, og han avviser at dette vedtaket kan føre til forsinkelser

- Nei, jeg ser på ingen måte noen grunn til at utbyggingen blir utsatt. Statoil er opptatt av sine produksjonsvolumer. Det er for så vidt vi også, men vi er opptatt av å oppfylle klimaforlikets målsettinger om å redusere klimagassutslippene i Norge. Derfor må vi fatte dette vedtaket nå, sier Aasland, og legger til:

- Statoil er allerede i gang med en områdeelektrifisering, egentlig, ettersom de nå har oppskalert til en 100 megawattsløsning i fase én.

Statoil har selv sagt at en forsinkelse i utbyggingen av Johan Sverdrup på ett år, kan gi et tap for samfunnet før skatt på 20 milliarder kroner, målt i nåverdi.

Les også

Statoil om Utsira-kravet: Uklare konsekvenser

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, sier at de heller ikke tror dette vil føre til noen forsinkelse.

En samlet opposisjon avholder pressekonferanse hvor de krever full elektrifisering av Utsira-høyden. Fra venstre: Une Aina Bastholm (Miljøpartiet De Grønne), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Terje Aasland (Ap), Ola Elvestuen (V), Marit Arnstad (Sp) og Hjeiki Holmås (SV).

- Vi ønsker ingen utsettelse, og vi har derfor lagt inn i forslaget at dette er i oppstartsfasen av Johan Sverdrup, sier Elvestuen til E24, og viser til at kablene nå skal legges på plass mellom plattformene fra oppstart og at strømmen vil komme til alle feltene når Johan Sverdrup bygges ut.

- Var det nødvendig å gå bak regjeringspartiene og gå rett til de andre i opposisjonen?

- Nå har vi holdt på med å diskutere denne saken i over ett år. Det er tydelig etter diskusjonene i Stortinget og i det offentlige rom at her har det vært en uenighet. Vi har selvfølgelig brukt den posisjonen vi har på Stortinget til å få frem det vi mener er helt nødvendig for å kunne nå målsettingene i klimaforliket, sier Elvestuen.

Avviser at forutsigbarheten svekkes

Mens Statoil planlegger å legge frem en plan for utbygging og drift av Johan Sverdrup etter nyttår, som senere skal vedtas i Stortinget, er planene for de andre feltene allerede vedtatt.

Disse oljefeltene skal også i produksjon før Johan Sverdrup, som skal i gang i 2019.

Arbeiderpartiets Terje Aasland avviser at de nå rokker ved forutsigbarheten for de allerede vedtatte feltene.

- Nei, de er veldig klar over at det kunne bli stilt krav om en områdeløsning. Da ligger det også konsesjonsvilkårene for selskapene at de skal tilknytte seg en strømløsning, og å dele kostnadene seg i mellom, sier Aasland.

- Dette er en oppfølging av det Stortinget langt på vei har sagt flere ganger, legger han til.

- Hva er det selskapene har gjort når det er nødvendig å fatte dette vedtaket?

- Jeg mener det er to ting. For det første har ikke vi som nå har inngått vedtaket, på noen måte sett at regjeringen eller olje- og energiministeren har vist vilje til å imøtekomme den klare forutsetningen om områdeløsning vi har lagt til grunn hele tiden. For å unngå en usikkerhet helt frem til neste stortingsbehandling, mente vi det var riktig å si fra nå hva flertallet vil.

- Det er fullt mulig å innarbeide dette i konsesjonsvilkårene, og å starte arbeidet på dag én.

- Har ikke kritisert noen

Terje Aasland mener oljeselskapene, med Statoil i spissen, får mer enn nok tid til å bygge inn strøm til hele Utsira i prosjektet.

- Det her gjør at vi er forutsigbare på hva Stortinget mener, og jeg mener det er fullt mulig å oppfylle det Stortinget sier om Utsira.

- Ligger det en implisitt kritikk av Statoil og regjeringen?

- Vi har ikke kritisert noen, vi har bare vært tydelige på målsettinger, nemlig å redusere klimagassutslippene der vi kan gjøre det. Utsirautbygginen er et sånt området.

Les også:

- De fatter vedtak de ikke vet kostnaden avØker kostnaden på elektrifisering fra 6,5 til 13,2 milliarderStatoil kan måtte importere gass til Sverdrup-feltet

Publisert:
Gå til e24.no