Oljeprisen faller videre, mens taus oljeminister går gatelangs i Wien

Saudia-Arabias mektige oljeminister er ankommet Wien før skjebnemøtet torsdag.

STOR INTERESSE - LITE NYTT: Saudi-Arabias oljeminister er omringe av presse i Wien, men har lite nytt å melde. - Dere ønsker alle å vite utfallet av et møte som ikke en gang har begynt, sa al-Naimi under sin morgentrim onsdag morgen.

Heinz-peter Bader
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

Med et kobbel av journalister på slep gikk og småjogget Ali al-Naimi på sin sedvanlige morgentrim rundt i Wiens gater på morgenkvisten onsdag.

Men for mediefolkenes del var turen resultatløs fra et journalistisk ståsted.

al-Naimi hadde lite nytt å melde, utover det budskapet han på vegne av Saudi-Arabia har gjentatt gjennom hele oljeprisfallet på 30 prosent siden i sommer:

- Markedet vil stabilisere seg selv, til slutt, sa al-Naimi ifølge flere internasjonale media.

Men markedet har foreløpig ikke stabilisert seg.

Mens oljeprisen tidlig i morgentimene onsdag var svakt opp, har stemningen snudd igjen mens al-Naimi har ruslet gatelangs i Wien.

Litt før klokken 10:30 onsdag omsettes et fat nordsjøolje for 78,21 dollar fatet, et fall på 10 cent siden sammenlignet med prisen sent i går kveld.

Tirsdag kveld ble det også klart at samtaler mellom flere Opec-land og Russland og Mexico ikke førte til noe konkret med hensyn til produksjon.

Nylig ble også Norge oppfordret om å kutte i oljeproduksjonen, men det ble raskt avvist av regjeringen.

- Møtet har ikke begynt

Ifølge Financial Times gående reporter Neil Hume var konkurrenten Wall Street Journal blant de som forsøkte å lokke al-Naimi til å si noe nytt, eller komme med noen hint om hvordan Opec-møtet i morgen vil forløpe.

- Dere ønsker alle å vite utfallet av et møte som ikke en gang har begynt, sa al-Naimi.

Men alle ønsker å vite hva Saudi tenker, repliserte Wall Street Journal. Hvorfor det? var oljeministerens svar.

- Fordi det er en stor oljeprodusent, påpekte journalisten.

- Det er USA også, svarte al-Naimi

- Bør USA også kutte produksjonen da?

- Nei. Hvorfor skulle de det, kontret al-Naimi.

- Kan ende på 60-tallet

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus sa til E24 tirsdag at han ser for seg at prisen vil falle helt ned til 60-tallet om ikke oljeministrene i de 12 Opec-landene blir enige om betydelige produksjonskutt på møtet torsdag.

Opec står for omtrent 1/3 av verdens samlede oljeproduksjon på drøyt 90 millioner fat om dagen. Saudi-Arabia står i sin tur for rundt tredjeparten av Opecs samlede produksjon.

Les også

Ikke enighet om produksjonskutt før OPEC-møte

Kjus er blant de som har ment at Saudi-Arabia ikke ser seg tjent med å stoppe oljeprisfallet fordi prisen på nivåer mellom 60 og 80 dollar fatet gjør det ulønnsomt for amerikanerne og utvinne mer skiferolje.

Kjus ser derfor for seg et produksjonskutt på bare 0,5 millioner fat.

– Jeg ser på det som totalt usannsynlig at de skulle være i stand til å kutte så mye i kvoten og levere på det. Saudi-Arabia måtte da trolig ha kuttet 1,5 millioner fat alene. Det ville vært et for stort tap av volum for landet, og en høyere pris hadde ikke klart å kompensere for det, sa Kjus til E24.

Viktigste noensinne

Kjus uttrykte overfor E24 tidligere denne måneden at dette Opec-møtet kan bli skjebnesvangert for oljekartellet.

For mens Saudi-Arabia - og kanskje et par av de andre Gulf-landene - ser fordeler med den fallende oljeprisen er stemningen helt annerledes i andre land, som for eksempel Venezuela og Libya.

- Saudi-Arabia er nødt til å gi de andre landene noe om Opec skal forbli en organisasjon. Men jeg tror ikke Saudi-Arabia vil kutte nok til å få prisen opp igjen, sa Kjus.

Les også

Ber Norge senke oljeproduksjonen

Han er ikke alene om å vurdere morgendagens møte som kritisk. En av oljebransjens mest innflytelsesrike rådgivere uttrykte seg i samme retning tidligere denne måneden.

Mohammed Suroor al-Sabban var inntil i fjor rådgiver for det saudiske oljeministeriet. Til nyhetsbyrået AFP ga han en tøff karakteristikk av neste ukes Opec-møte.

– Dette møtet vil blir det vanskeligste noensinne fordi få Opec-ministre trodde prisen skulle falle så mye, så raskt, sa al-Sabban.

Han tror Opec-landene bare vil enige om å opprettholde produksjonstaket.

– Min personlige oppfatning er at de på møtet vil gjenta produksjonstaket på 30 millioner fat om dagen, og at Opec-landene vil etterleve dette i den kommende perioden, sa al-Sabban.

De siste månedene har Opec-landene produsert i overkant av en halv million fat mer enn det vedtatte produksjonstaket.

Les også:

Oljeprisfallet har snudd troen på A/S Norge- Oljeprisen vil komme tilbake andre halvår av 2015Sjeføkonom om oljeprisfallet: - Den beste nyheten verdensøkonomien har fått på lenge

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljeprisen faller bratt før Opec-møte

  2. – Få trodde prisen skulle falle så mye, så raskt

  3. Han kan sende oljeprisen til værs

  4. - La oljeprisen være i fred

  5. Slik skal Iran og Venezuela sikre høyere oljepris i 2015