Equinor etter brannen: – Johan Cast­berg blir ikke for­sinket

De 1500 Aker Solutions-ansatte som arbeider på Johan Castberg-skipet på Stord, jobber videre som normalt etter brannen onsdag kveld.

Johan Castberg-skipet fotografert av Aftenbladets fotograf på Stord i mai i år.
Publisert:

187 personer ble evakuert da det oppsto en brann på skipet onsdag kveld.

– Foreløpige undersøkelser tyder på at skadeomfang er svært begrenset. Men unntak av et mindre område, som er avsperret, fortsetter arbeidet som normalt.

– Brannen vil ikke påvirke framdriften i prosjektet, sier Gisle Ledel Johannessen, pressetalsperson i Equinor med ansvar for blant annet prosjekter.

Alle som var om bord ble raskt gjort rede for, ifølge Aker Solutions, som har oppdraget med å ferdigstille skipet for Equinor.

Skipet kom til Norge i april rundt to år forsinket.

I vår og sommer har nedre del av dreieskive og prosessmoduler blitt installert ved kai hos Aker Solutions på Stord.

Jobbet videre torsdag morgen

Torsdag kom morgenskiftet på jobb som vanlig etter brannen. Kun et mindre område, hvor brannen var, er fortsatt avsperret. Det forteller Odd Naustdal, kommunikasjonssjef i Aker Solutions.

Han er ikke kjent med at noen kom til skade eller har hatt tilsyn av lege etter brannen.

– Hvorfor begynte det å brenne?

– Det vil vi undersøke videre, og har satt ned et granskingsteam for å få alle svar på hvorfor det brant, hva som var hendelsesforløpet og eventuelle tiltak etter hendelsen.

– Hva brant det i?

– Det brant på cargodekk der modulene vi jobber med å installere er. Det var mellom disse modulene, litt foran midten på cargodekk brannen var.

Foreløpige undersøkelser tyder på at skadeomfanget er svært begrenset. Det er skader på noe arbeidsutstyr og verktøy som lå på et stillas på cargo-dekket, men ingenting på selve FPSO-en.

På Stord til 2024

Det jobber totalt rundt 1500 med å ferdigstille Johan Castberg for Equinor, både ansatte og innleide, men på det aktuelle tidspunktet var det 187 personer om bord. Skipet kom til Aker Solutions på Stord tidligere i år fra verftet i Asia.

Nå pågår arbeidet med å løfte på plass, installere og teste en rekke moduler på skipet.

– Modulene er bygget av Aker Solutions flere steder i landet, på Stord, i Verdal, Sandnessjøen og i Egersund, sier Naustdal.

Aktiviteten er størst på dagskiftet, men det jobbes på skipet døgnet rundt.

Arbeiderne jobber i ulike rotasjoner. Innleide går gjerne 12-timers skift, mens noen går i tre skift, for eksempel industrivernet. Andre jobber dagtid, sier Naustdal.

Johan Castberg etter planen forlate Stord tidlig 2024 og slepes til feltet for installasjon og produksjonsstart i fjerde kvartal samme år.

Forsinkelser i Asia

Omfattende arbeid gjensto da Johan Castberg-skipet kom til Aker Solutions på Stord. Bellona har fryktet at oppstart først vil skje i 2025.

Byggingen i Singapore har ikke vært problemfri. Aftenbladet/E24 skrev i 2020 om omfattende sveisetrøbbel. Bellona sendte varselbrev til statsråden og mente situasjonen var svært alvorlig. Koronapandemien har også bidratt til forsinkelser.

Publisert:
Gå til e24.no