Ny strømrekord i både Midt- og Nord-Norge

Aldri før i år har det vært dyrere med strøm i de to nordlige prisområdene enn det blir onsdag.

Publisert:

Strømprisen i Nord-Norge blir i snitt 2,44 kroner per kilowattime og i Midt-Norge 4 kroner per kilowattime. Det viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

I Midt-Norge, i områdene rundt Trondheim og Molde, vil snittprisen være over den som er varslet for Sør- og Østlandet. Der vil strømmen i snitt koste 3,6 kroner per kilowattime onsdag.

Den dyreste timen gjennom dagen blir som i dag mellom klokken 17 og 18, hvor det vil koste 5,2 kroner per kilowattime både i midt og i nord.

I motsatt ende vil det være billigst i Nord-Norge midt i natten mellom klokken 05 og 07, da den vil strømmen koste nesten 40 øre per kilowattime.

I Midt-Norge er den billigste timen mellom klokken 03 og 04 på natten, hvor prisen da er 2,6 kroner per kilowattimen.

Bransjenettstedet Europower skriver at tirsdagens priser i Midt-Norge og Nord-Norge er høyere enn de har vært siden kraftkrisen i 2010. Onsdag øker de altså enda mer.

VGs strømspesial kan du se hva prisen blir time for time hos deg.

Les også

Prisrekord på strøm i nord

Høye priser gjennom uken

Allerede tirsdag kunne kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy melde at det var duket for høyere strømpriser nord i landet denne uken.

Tørt og kaldt vær i Nord-Norge trakk han frem som forklaring på prishoppene.

Det kaldere været bidrar til økte strømpriser av to grunner: én, fordi forbruket går opp, flere bruker av den knappe ressursen. Og to, fordi vanntilførselen inn til produksjonsanleggene blir lavere, fordi elver rett og slett fryser til is, forklarte Brottemsmo.

– Og det blir sannsynligvis ikke lettere i Nord-Norge fremover. Det kalde været fortsetter ut uken, sa Brottemsmo tirsdag.

Også i Sør-Norge vil gradestokken krype ned til mellom fem og ti minus neste uke, skriver VG.

– Men det kan også bli enda kaldere, sier meteorolog Beate Tveita i StormGeo til avisen.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

Publisert:
Gå til e24.no