Oljeprisen faller hardt torsdag

Oljeprisen faller til sitt laveste nivå siden starten av mars etter handelskrig-frykt og mindre fall i amerikanske råoljelagre enn ventet. 

FERSKE TALL: De amerikanske råoljelagrene falt med 300.000 fat sist uke, mens det var ventet et fall på 1,4 millioner fat, ifølge Marketwatch.

Foto: Jacob Ford AP
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Prisen for et fat nordsjøolje, som brukes som referanse for global oljehandel, er ned nær fem prosent til 66,4 dollar torsdag kveld.

Det er oljeprisens laveste nivå siden starten av mars.

Raset kom etter at det amerikanske energidepartementets statistikkfløy (EIA) la frem ferske tall som viste at amerikanske råoljelagre falt langt mindre enn det som var forventet sist uke.

Også forrige uke falt oljeprisen etter større amerikanske oljelagre enn ventet.

– Dette gir nok uttrykk for et nervøst marked i makrosammenheng, fremdeles preget av handelskrig og usikkerhet, påpeker oljeanalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets overfor E24.

Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie mener det er bekymring rundt den globale oljeetterspørselen som tynger oljeprisen hardest.

– Et sånt fall må nok skyldes det, forklarer han overfor E24.

Handelskrig-frykt

Oljeprisen begynte nemlig å falle allerede torsdag formiddag som følge av frykt for at handelskrigen mellom USA og Kina vil svekke verdensøkonomien, som igjen vil kunne senke etterspørselen etter olje.

– Det vil fortsette å være det sentrale som tynger oljeprisene, sier sjefanalytiker Abhishek Kumar i Interfax Energy til Reuters.

Analysebyrået Bernstein Energy spår at den globale oljeetterspørselen ved en fullt eskalert handelskrig i år kun vil vokse med 0,7 prosent, som er halvparten av det nåværende estimatet, ifølge et notat torsdag, gjengitt av Reuters.

– En eskalerende handelskrig representerer en risiko for oljemarkedet, skriver Bernstein Energy.

Torsdag anklaget Kinas visepresident Xhang Hanhui USA for «økonomisk terrorisme» på en pressekonferanse.Han påpekte også at Kina er i mot, men ikke redd for, en handelskrig, ifølge Marketwatch.

– Vil følge med på Opec

Oljeprisen har den siste tiden blitt holdt oppe av et stramt oljemarked, ifølge Reuters. Det blant annet som følge av oljekartellet Opec og dets alliertes produksjonskutt, USAs sanksjoner mot Iran og Venezuela og uro i Midtøsten.

I juni møtes Opec for å diskutere hvorvidt de skal fortsette med kuttene i årets andre halvår.

– Markedet vil etterhvert også begynne å fokusere på retorikken fra kartellet rundt dette møtet. Så langt har Saudi-Arabia sagt at de ikke ser knapphet i markedet så lenge amerikanske lagre øker, hvilket støtter ytterligere stram tilbudsside fra Opec, men spørsmålet kan bli hvordan Russland stiller seg til dette, påpeker Bruaset i Nordea Markets.

Så langt i år er prisen for et fat nordsjøolje opp 22,9 prosent.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Usikkerhet rundt både tilbud og etterspørsel før Opec-møte

  2. Analytiker: Oljeprisen stiger som følge av tankskip-angrepene

  3. Store sprik i oljepris-anslagene for 2020

  4. Annonsørinnhold

  5. Spår oljeprisfall selv med Opec-kutt: – Stille før stormen

  6. Stort oljeprisfall: På samme nivå som før angrepet mot Saudi-Arabia