Nedjusterer anslagene for verdens oljeetterspørsel

Virusutbruddet har rammet flytrafikken og reising verden over. Det vil presse oljeetterspørsel nedover, mener IEA, som nedjusterer sine anslag for første gang på flere måneder.

  • Ine Brunborg
Publisert:

Det internasjonale energibyrået (IEA) venter et etterspørselfall på 8,1 millioner oljefat i 2020 målt mot året før, og venter dermed en global etterspørsel på 91,9 millioner fat om dagen.

Det er 140.000 færre fat enn den tidligere prognosen, og IEA har dermed gjort sin første nedjustering på flere måneder, ifølge rapporten.

IEA nedjusterer også utsiktene for 2021 med 240.000 oljefat om dagen til totalt 97,1 millioner fat.

IEA trekker frem at virusutbruddet har redusert mobiliteten rundt om i verden, og skriver at nedjusteringene gjøres hovedsakelig på grunn av «svakhet i flysektoren».

«Fly- og veitrafikksektorene, som begge er essensielle komponenter for oljekonsumet, fortsetter å slite,» skriver byrået.

Les på E24+

Underdogen fra Sauda til topps i Equinor

Les på E24+

Allerede fattige land står overfor en potensiell massiv gjeldskrise

Innhenting i Kina

I Kina har oljeetterspørselen hentet seg betydelig inn, bemerker byrået. I juni økte etterspørselen med 750.000 daglige fat, noe som representerer den høyeste årlige oppgangen siden før virusutbruddet. Størst var oppgangen for transportbrensel som bensin og diesel.

I løpet av 2020 sett under ett har oljekonsumet i Kina i snitt steget med 400.000 fat om dagen.

«En bemerkelsesverdig bragd gitt at høyden på pandemien i Kina var i mars,» bemerker byrået i rapporten. De skriver at etterspørselen i landet dro nytte av de lave oljeprisene og igangsettingen av økonomien etter virusutbruddet.

Kina var det første landet som stenge ned i forbindelse med pandemien, og er dermed blant de første landene som starter gjenåpningen.

Les også

Kværner satser på fornybar vekst: Utenlandske gigantprosjekter kan gjøre Norge mindre viktig

Tror på stabil produksjon

Verdens oljelager steg til 90 millioner fat i juli, etter å ha nådd sitt laveste nivå på ni år i juli, skriver IEA. Det etter at Saudi-Arabia avsluttet sine frivillige lagerkutt, og Emiratene økte produksjonen godt over Opec-målet, bemerker byrået.

Nå, i august, har Opecs oljelager steget med nesten to millioner fat om dagen, «men produksjonen kan holde seg bredt stabilt fra måned til måned dersom landene som har overprodusert de siste månedene, for eksempel Emiratene, Irak og andre, kompenserer med å pumpe mindre,» skriver IEA.

Les også

Oljegiganten Equinor overrasker positivt

Les også

Ny toppsjef på plass i Norsk olje og gass

Størst nedgang i USA

Byrået skriver at USA ligger an til å ha den største produksjonsnedgangen ved utgangen av året, med en fall på 2,2 millioner daglige fat målt mot 2019.

Om man sammenligner med de andre store produsentene, ventes produksjonen i Saudi-Arabia falle med 700.000 fat om dagen i år, mens produksjonen i Russland ventes å falle med 1,4 millioner fat.

«Disse heftige reduksjonene fra verdens tre største produsenter vil presse det globale oljelageret ned med så mye som 7,1 millioner fat om dagen i snitt i 2020,» skriver IEA. Deretter venter byrået en moderat innhenting på 1,6 millioner fat i 2021.

Disse anslagene legger til grunn at kuttene fra Opec og allierte fortsetter som avtalt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. IEA
  2. Det internasjonale energibyrået (IEA)
  3. Aksjelive

Flere artikler

  1. IEA avblåser «supersyklus»: – Det er mer enn nok olje på tank

  2. IEA ser mer optimistisk på oljemarkedet – øker prognosene

  3. IEA: Opec-uenighet gir strammere marked

  4. Oljeprisoppgang etter Opec-enighet

  5. Priskrig, kollaps og den lange veien tilbake: Dette preget oljemarkedet i året som gikk