Putin vurderer storsalg i russisk oljegigant

Russland trenger penger, og nå kan en stor bit av den russiske oljegiganten Rosneft havne på kinesiske eller indiske hender.

TRENGER PENGER: Den russiske presidenten Vladimir Putin vurderer angivelig å skaffe penger til statskassen gjennom salg av deler av Rosneft. Til høyre selskapets konsernsjef Igor Setsjin.

Foto: Sergei Karpukhin Reuters
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Dette melder Bloomberg, som skriver at russiske myndigheter nå leter etter kjøpere til en eierpost på 19,5 prosent av det statseide oljeselskapet.

Kilder opplyser at russerne ser på det som fordelaktig at eierskapet havner hos de to landene, fordi de er drivere for veksten i den globale energi-etterspørselen.

Moskva mener at salget kan bringe inn rundt 700 milliarder sårt tiltrengte russiske rubler i statskassen, tilsvarende snaut 90 milliarder norske kroner.

Dette kan i så fall bli Russlands største enkeltstående privatiseringshandel noensinne.

Les også

Rosneft-sjefen vinker farvel til Opec

– Trenger pengene

Bakgrunnen for salget er at russisk økonomi er rammet av både svake oljepriser og sanksjonene som ble innført mot landet i forbindelse med konflikten i Ukraina.

Den russiske økonomien er i resesjon, og det er ifølge Det internasjonale pengefondet ventet at økonomien vil krympe ytterligere 1,8 prosent det inneværende året.

De ovennevnte faktorene gir Moskva problemer med å balansere sine budsjetter, og det er her Rosneft-salget kommer inn i bildet. President Vladimir Putin har tidligere sagt at han ønsker å gjennomføre dette så snart de finner en kjøper som er villig til å åpne lommeboken.

– Vi trenger pengene, skal Putin ha sagt.

Les også

Varsler den lengste resesjonen i Russland siden Sovjetunionen sprakk

Gjensidig interesse

India og Kina har tidligere uttrykt offentlig interesse for Rosneft. En handel vil forsterke landenes posisjon i produsentsiden i energimarkedet.

I kjølvannet av sanksjonene har begge landene blitt viktigere for Russland, som energikunder, långivere og forretningspartnere. Indiske oljeselskaper – deriblant landets største oljeselskap, Oil and Natural Gas Corporation – har blant annet kjøpt seg inn i Vankor-feltet i Sibir.

I Rosneft skal man også være interessert i å få inn de to landene på eiersiden. Styreleder Andrej Belusov sa sist måned at han ville foretrekke å selge til «to strategiske partnere», uten å utdype ytterligere.

Den russiske staten er fortsatt største eier i Rosneft, med et eierskap på rundt 70 prosent. Britiske BP er nest største eier, etter å ha sikret seg rundt 20 prosent i en avtale som også inkluderte det felleseide selskapet TNK-BP for noen år siden.

Kinesiske China National Petroleum Corporation har i dag en liten eierandel i Rosneft.

– Når tilbudet fra Rosneft er utarbeidet, vil vi studere det i detalj. Det er interesse fra vår side, og vi vil studere muligheten til å øke vårt eierskap, sa styreleder Wang Yilin til Rossiya-24 i slutten av mai, ifølge Reuters.

Les også

Oljesmellen tvinger Putin til å vurdere privatisering

Les også

Derfor er det krise i Russland

Les også

Putin tømmer statskassen for å redde næringslivet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rosneft
 2. Russland
 3. Energi
 4. Vladimir Putin

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mens Norge har sanksjonert mot Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne

 2. Betalt innhold

  Mens Norge har sanksjonert mot Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne

 3. Oljenedturen tvinger Russland til nedsalg i oljegigant

 4. Annonsørinnhold

 5. Putin vil lokke private til å investere 1.000 milliarder: Frykter feilinvesteringer

 6. Betalt innhold

  Gerhard Schröder blir styreformann i Rosneft