Lundin Petroleum-resultatet faller som ventet: Selskaper varsler flere letebrønner

Lundin Petroleums resultater faller som ventet med lavere olje- og gasspriser. Nå varsler selskapet flere letebrønner.

Konsernsjef i Lundin Petroleum, Alex Schneiter.

Foto: Marius Lorentzen E24
Publisert:,

Oljeselskapet Lundin Petroleum slapp torsdag resultatene for første kvartal.

På samme måte som med andre oljeselskaper, så gjør lavere olje- og gasspriser i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor, at inntekter og resultater er noe ned.

Selskapet varsler også at deres allerede rekordstore leteprogram på norsk sokkel i år skal utvides ytterligere, fra 15 til 17 letebrønner. I tillegg planlegger selskapet to avgrensningsbrønner.

De to nye brønnene i programmet er Enniberg og Hasselbaink (lisens PL917) der ConocoPhillips er operatør. Selskapet beholder likevel anslaget sitt for letebudsjettet på 300 millioner dollar.

– Jeg er fornøyd med å kunne annonsere nok et sterkt kvartalsresultat på tvers av virksomheten. Edvard Grieg- og Alvheim-feltene våre har nok en gang levert svært god produksjonseffektivitet, og sammen med en sterk HMS-resultat har det drevet produksjonen til øvre del av forventningene våre i første kvartal, sier konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum.

Han peker også på at man nå har nådd nok en milepæl i Johan Sverdrup-prosjektet, der alle plattformmoduler og gangbroer nå er ferdig installert i forkant av den planlagte oppstarten i november. Equinor er operatør for gigantfeltet, som Lundin oppdaget for et tiår siden.

Les også

Lundin leverer inn utbyggingssøknad: Luno II blir til Solveig-feltet

Lavere oljepris demper resultatene

Inntektene til Lundin falt fra 692,9 til 491,6 millioner dollar, mens brutto driftsresultat (EBITDA) falt fra 456,5 til 406 millioner dollar.

Før skatt falt resultatet fra 461 til 236,2 millioner dollar, mens selskapet satt igjen med et resultat etter skatt som falt fra 228,8 til 54,9 millioner dollar.

Analytikerne hadde i forkant ventet et omsetningsfall til 518 millioner dollar, et brutto driftsresultat på 424 millioner, et resultat før skatt på 267 millioner og et resultat etter skatt på 59 millioner, ifølge konsensustall fra InFront.

Selskapet leverte dermed marginalt svakere enn ventet.

Lundin forventer en produksjon på 75.000 til 95.000 fat per dag i 2019, og produserte i første kvartal 78.800 fat per dag, ned fra 83.100 ett år tidligere.

Lundin solgte oljen sin i snitt for 64,78 dollar per fat, ned fra 66,23 dollar ett år tidligere. Gassen og kondensatet ble i snitt solgt for 40,87 dollar per fat oljeekvivalent, ned fra 51,01 ett år tidligere.

Lundins produksjonskostnad økte fra 5,15 til 5,65 dollar per fat, hvorav 0,30 dollar kommer fra egen drift og resten kommer som følge av høyere tariffer og transportkostnader.

Høy aktivitet

Selv om det har vært og er høy aktivitet på letefronten hos Lundin, så hadde selskapet (og partnerne) et par skuffende resultater i starten av året.

De to brønnene på Gjøkåsen-prospektet i Barentshavet (lisens PL 857) operert av Equinor, viste seg å ikke gi noe oljefunn. Leteresultatet på Pointer-Setter lenger vest og sør i Barentshavet (lisens PL767) operert av Lundin, var også skuffende.

I Lundins leteprogram har det så langt i år blitt gjort ett funn, og det er på Froskelår, der Aker BP er operatør.

Totalt bokførte Lundin letekostnader på 37 millioner dollar i kvartalet, hovedsakelig fordi disse brønnene ga skuffende resultater.

Samtidig har selskapet overlevert utbyggingsplanen (PUD) for den første satellitten til Edvard Grieg-feltet. Solveig (tidligere Luno II) blir en ren subsea-satellitt som skal kobles på Grieg-plattformen.

Samtidig med utbyggingen av Solveig, skal TechnipFMC også sette opp en testbrønn på Rolvsnes-prospektet for Lundin.

– På kapitalmarkedsdagen vår i januar skisserte jeg syv potensielle prosjekter som vi har på gang, og jeg er fornøyd med å si at fire av disse nå er underveis, sier Schneiter, med referanse til blant annet Solveig og Rolvsnes-testbrønnen.

Les også

Oljebransjen håper på flere studenter: Står klar med 1.400 nye jobber i år

Les også

Oljeskuffelse på Gjøkåsen Deep

Les også

Fant mer olje i Froskelår

Her kan du lese mer om