Vår Energi kjøper Exxon-eiendeler for 41 milliarder

For 4,5 milliarder dollar blir Vår Energi nest størst på norsk sokkel etter Equinor, med en produksjon på rundt 300.000 fat per dag i 2019.

KJØPER EIENDELER: Snorre-feltet er en av eiendelene Vår Energi får med på kjøpet når selskapet nå overtar resten av ExxonMobils norske virksomhet i en avtale til nær 41 milliarder kroner.

Equinor
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Det opplyser selskapet i en melding torsdag kveld.

Bare Equinor er større av oljeselskapene, men hvis man også teller med selskapet Petoro som forvalter statens eiendeler i olje- og gassfelt, så blir Vår Energi tredje størst på sokkelen.

Blant de 20 produserende feltene Vår Energi nå får andeler i er Grane, Snorre, Statfjord, Ormen Lange og Fram. ExxonMobil-feltene har en samlet produksjon på 150.000 fat oljeekvivalenter per dag i år, og er i hovedsak drevet av Equinor.

Etter oppkjøpet vil selskapet sitte på reserver og betingede ressurser på 1,9 milliarder fat oljeekvivalenter.

Vår Energis produksjon skal etter planen øke til 350.000 fat per dag fra 2023, etter investeringer på 60 milliarder kroner i utbygginger som Johan Castberg, Balder X og Grand.

De fleste av de 50 ansatte i ExxonMobil vil følge med over til vår Energi, ifølge en melding fra selskapet. Vår Energi har rundt 800 ansatte og hovedkontor på Forus, hvor også Equinor har sitt hovedkvarter.

Vår Energi ble dannet gjennom fjorårets sammenslåing av italienske Enis norske virksomhet og Point Resources, som var kontrollert av spesialfondet HitecVision. Eni eier 69,6 prosent og HitecVision 30,4 prosent av Vår Energi.

Les også

Les også: E24 erfarer: Vår Energi nærmer seg kjøp av ExxonMobils norske virksomhet

Høyere pris enn antydet

– Prisen er litt over det som har vært antydet tidligere, som var rundt fire milliarder dollar, sier Sparebank1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen til E24.

Det har vært kjent en stund at Vår Energi forhandlet om å kjøpe Exxons eiendeler. Vår Energis oppkjøpsbaserte vekst er kanskje den mest ekstraordinære man har sett på norsk sokkel, påpekte analytikerne i Sparebank1 Markets i en sektorrapport nylig. Kjøpet støtter også opp under verdiene på sokkelen, mente analytikerne.

«For noen år siden bestod Vår Energi av tre små/mikro-selskaper med usikker fremtid. Situasjonen er nå snudd helt på hodet», skrev Sparebank1 Markets.

– Vi mener at Vår Energis kjøp av Exxons eiendeler illustrerer at industrielle aktører nå er villige til å betale mer for eiendeler av høy kvalitet enn det aksjemarkedet er. Vi ser på kjøpet som positivt for Equinor og andre aktører med fokus på norsk sokkel, sier Sveen-Nilsen.

Fornøyde eiere

«ExxonMobils portefølje er en god strategisk match for Vår Energi, og gir ytterligere eierinteresser i mer enn 20 produserende felt i selskapets kjerneområder i Nordsjøen og Norskehavet. Dette gir grunnlag for både kommersielle og logistikkmessige synergier», skriver Vår Energi i meldingen.

Kjøpet skal finansieres med Vår Energis eksisterende midler samt en lånefasilitet som er garantert av BNP Paribas, og som forventes å bli syndikert før kjøpet er gjennomført.

– Som aksjonær er vi glade for at selskapet nå blir det nest største olje- og gasselskapet og Equinors største partner i Norge, og ser frem til å videreutvikle det enorme potensialet som fremdeles finnes på norsk sokkel, sier Enis konsernsjef Claudio Descalzi.

Ser oppkjøpsmuligheter

Vår Energi skriver at handelen gir muligheter for videre investeringer i leting og utvikling, og muligheter for nye oppkjøp og sammenslåinger. De siste årene har det vært store omveltninger på norsk sokkel, med mange sammenslåinger og kjøp og salg av eiendeler. En rekke nye selskaper har oppstått, som Aker BP, Spirit Energy, Vår Energi og Wintershall Dea.

– Vi er stolte av å kunne fortsette å bygge et stort norsk olje- og gasselskap, sier seniorpartner Tor Espedal i HitecVision.

– Fra vi etablerte Point Resources ved å slå sammen nisjeselskapene Core, Spike og Pure i 2016, gjennom kjøpet av ExxonMobils egenopererte virksomhet i 2017, og fusjonen med Eni Norge for å opprette Vår Energi i 2018, har dette vært en fantastisk reise, legger han til.

Les også

Les også: Milliardkontrakt til Rosenberg-verftet

Her kan du lese mer om

 1. Vår Energi
 2. Norsk sokkel
 3. ExxonMobil
 4. HitecVision
 5. Equinor
 6. Oppkjøp
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Blar opp 41 mrd. for Exxon-felt: – Det er en veldig høy pris

 2. Betalt innhold

  Nå er hun sjef for det nest største oljeselskapet i Norge

 3. E24 erfarer: Vår Energi nærmer seg kjøp av ExxonMobils norske virksomhet

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Dette er de tolv største produsentene på norsk sokkel

 6. Venter ny leteboom i Nordsjøen