Nytt fra børsselskapene

Okea tror produksjonskutt øker risiko for å havne i lånebrudd

Produksjonskutt og forsinkelser øker risikoen for at Okea kan havne i brudd med enkelte lånevilkår, varsler selskapet.

 • Ine Brunborg
Publisert:

I slutten av april meldte Olje- og energidepartementet at de vil innføre produksjonskutt for å stabilisere oljemarkedet i kjølvannet av virusutbruddet.

For oljeselskapet Okea vil beslutningen hovedsakelig påvirke produksjonen ved Draugen, siden Gjøa-feltet er fritatt fra kuttene.

Det melder selskapet fredag morgen.

For Draugen-feltet har produksjonsvolumet for juni og andre halvår blitt redusert fra 3,63 millioner fat til totalt 3,43 millioner fat.

Les også

Kutter i oljeproduksjonen på norsk sokkel

På grunn av dette, har lisensen bestemt seg for å flytte den planlagte nedstengningen av feltet for vedlikehold. Stengingen, som skal skje hver andre år, flyttes fra september til slutten av juni, ifølge Okea.

Endringene i planene gjør at Okeas løfting, som i utgangspunktet var lagt til juni utsatt, til august. Det vil øke risikoen for at selskapet vil havne i brudd med lånevilkår, ifølge dagens melding.

Samtaler med obligasjonseiere

Okea varslet også at de kan havne i brudd med enkelte lånevilkår da de leverte sin rapport for første kvartal, da som et resultat av et kraftig oljeprisfall og en svakere kronekurs.

Nå skriver selskapet at de har samtaler med obligasjonseiere i OKEA02 og i OKEA03 for å diskutere mulighetene for et midlertidig fritak.

Okea følger også med på de foreslåtte skatteendringene for oljenæringen, som «kan ha en betydelig positiv likviditetseffekt for Okea,» skriver selskapet.

Les også

Oljeselskapet Okea setter bremsene på

Smittevern kan forsinke Yme

I tillegg har smitteverntiltak ført til at tilgangen på arbeidere ved Aker Solutions-verftet i Egersund er betydelig redusert, melder selskapet. Her jobbes det med å modifisere Mærsk Inspirer-riggen, før den skal i aksjon på Yme-feltet.

Dersom smittevernstiltakene blir forlenget, i kombinasjon med endringene i stengeplanen, tror Okea at den første oljeinnhentingen fra Yme-feltet kan bli utsatt til starten av 2021.

«Okea fortsetter å jobbe tett med operatøren Repsol for å sikre en robust og sikker prosjektgjennomføring,» skriver selskapet dagens melding.

Med dette som bakgrunn, fastholder Okea produksjonsguidingen for 2020, som er på en snittproduksjon av mellom 14.000 og 15.000 fat per dag, skriver Okea.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Okea
 3. Oljeindustrien
 4. Olje- og energidepartementet
 5. Repsol
 6. Aker Solutions

Flere artikler

 1. Okea varsler at de kan havne i brudd med lånevilkår

 2. Norsk oljekutt rammer indrefileten: Sverdrup-produksjonen ned 94.000 fat per dag

 3. Tidenes verste børsdag for Grieg Seafood

 4. Dof Subsea tildelt fire nye kontrakter av Petrobas

 5. Venter flere sammenslåinger i riggbransjen