DNBs fire Opec-scenarioer: – Uten avtale blir konsekvensene brutale

DNB Markets har fire scenarioer for utfallet av torsdagens Opec-møte. Et aggressivt produksjonskutt kan løfte oljeprisen til opp mot 40 dollar fatet. Uten avtale kan prisen droppe under 20 dollar fatet, og tvinge produsenter til å stenge kranene.

Utfallet av Opec-møte torsdag ettermiddag kan i verste fall føre til oljepris under 20 dollar fatet, ifølge DNB Markets.
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i et notat fra senior oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets torsdag, før det svært viktige møtet mellom sentrale oljeprodusenter Opec, Russland - og Norge.

Bortfall av etterspørsel etter coronakrisen og en priskrig mellom Opec og Russland har ført til et dramatisk fall i oljeprisen fra 66 dollar fatet ved nyttår til 21 dollar fatet på det laveste i mars, og nordsjøoljen Brent ligger torsdag på 34 dollar fatet.

Trolig vil Opec og Russland diskutere et kutt i produksjonen på 10 millioner fat per dag, eller rundt 10 prosent av global produksjon, med potensielle bidrag fra USA, Canada, Norge og Brasil.

Men det er mye usikkerhet, påpeker Martinsen.

– Uten avtale blir konsekvensene brutale, og vi venter at oljeprisen vil nå nye bunner for året hvis det skjer, skriver han.

Mange oljeprodusenter har allerede strammet inn livremmen, inkludert Equinor og Aker BP her hjemme, som begge har kuttet planlagte investeringer med om lag 20 prosent for 2020.

Les også

Spår oljeprisfall selv med Opec-kutt: – Stille før stormen

Kraftig fall i etterspørselen

Et kutt i oljeproduksjonen vil ikke være nok til å kompensere for fallende etterspørsel, men det vil kunne bidra til å unngå kollaps i oljemarkedet, påpeker Martinsen.

Oljelagrene globalt vil fylles opp i løpet av noen uker eller måneder med dagens tempo. Ifølge Rystad Energy vil etterspørselen falle med massive 28 millioner fat per dag i april og 21 millioner fat per dag i mai.

DNB Markets anslår fallet i etterspørsel til 25 millioner fat per dag i april og 15 millioner fat per dag i mai.

Blir lagrene globalt fulle, vil ikke produsentene få solgt oljen sin, og prisene vil falle så lavt at noen produsenter stenger kranene.

Les på E24+

Disse feilmerkede børsmeldingene drev Softox-aksjen i taket

Fire scenarioer

Her er DNB Markets’ fire scenarioer for utfallet av Opec-møtet:

  1. Ikke noe kutt: Lite sannsynlig, men vil få store konsekvenser. - Uten en avtale venter vi at oljeprisen vil dale til under 20 dollar fatet, skriver Martinsen.
  2. Et «juksekutt»: Det settes en ambisjon om kutt på 10 millioner fat per dag, men uten strenge forpliktelser. I dette scenarioet venter DNB Markets reelle kutt på 5-6 millioner fat per dag, og at markedet ikke er fornøyd. Oljeprisen kan handle på 20 til 30 dollar fatet.
  3. Et sterkt kutt: kutt på 10 millioner fat per dag med kvoter fordelt per land, som kan gi bedre etterlevelse av kuttene. Oljeprisen kan handle på 30 til 35 dollar fatet.
  4. Et aggressivt kutt: kutt på 15 millioner fat per dag fordelt på land. - Et sånt aggressivt kutt kan balansere oljemarkedet innen slutten av mai, og redusere risikoen for at lagrene fylles opp helt, skriver Martinsen. Da kan oljeprisen handle på 35 til 40 dollar fatet.
Les også

Norge ble invitert til oljemøte av Saudi-Arabia

Usikkert om USA-kutt

En viktig usikkerhet rundt en eventuell kuttavtale er om Saudi-Arabia og Russland vil kreve at USA forplikter seg formelt. Dette har landet sagt er uaktuelt, påpeker DNB Markets.

I tillegg kan det bli uenighet om utgangspunktet for kuttene. Russland ønsker å ta utgangspunkt i produksjonen i første kvartal, mens Saudi-Arabia vil ta utgangspunkt i oppblåste tall fra april, påpeker Martinsen.

– Forskjellen mellom produksjonen i første kvartal og april er 2,2 millioner fat per dag for Saudi-Arabia, så det er store tall på spill, skriver han.

Kan fort snu

DNB Markets påpeker at markedet vil ha enorm overkapasitet på kort sikt. Men det kan snu hvis aktiviteten i verdensøkonomien kommer opp igjen i sommer.

– Det er en potensiell risiko for at globale oljelagre blir fullt utnyttet innen midten av mai, noe som ville skape enorm skadd i det fysiske oljemarkedet, skriver Martinsen.

Han venter imidlertid at etterspørselsfallet vil bedre seg til et fall på seks millioner fat per dag fra året før i juli, fordi globale nedstengninger og begrensninger i bevegelser avtar.

– Sånn sett kan oljemarkedet gå fra massiv overkapasitet til underkapasitet hvis Opec++ blir enige om et produksjonskutt på ti millioner fat per dag, skriver Martinsen.

Publisert:
Gå til e24.no