Vindkraft i Norge

Statkraft og Røkke samarbeider om havvind

Fornybargiganten Statkraft skal samarbeide med Røkke-systemet om havvind helt sør i Nordsjøen.

Aker Horizons-sjef Kristian Røkke.

Torstein Bøe, NTB
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i meldinger fra Statkraft og Aker-selskapene.

Aker Offshore Wind er en del av milliardær Kjell Inge Røkkes Aker-system, og er notert på Euronext Growth. Aker Horizons kjøpte seg denne måneden inn i fornybarselskapet Mainstream Renewable Power, og sikter mot børs.

Nå har de to Aker-selskapene signert samarbeidsavtale med Statkraft om å se på muligheter for havvind i Norge.

– Gjennom samarbeidet med Aker Horizons og Aker Offshore Wind vil vi utforske en mulighet for verdiskaping i Norge. Vi har bred erfaring fra utvikling og drift av vindkraft på land og har tidligere vært engasjert i havvind i Storbritannia, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.

– Sterk vekst, fallende teknologikostnader og flere typer aktører indikerer at havvind vil ta en større rolle i Europa, legger han til.

I fjor åpnet regjeringen områdene Utsira Nord utenfor Rogaland og Sørlige Nordsjø II (SN2) helt sør i Nordsjøen.

Les også

Nytt havvind-varp i USA: – I dag har vi fått ballen i mål

Dette området kan være egnet for bunnfast havvind, mener selskapene. Slike prosjekter har vindturbiner som monteres på fundamenter som er festet eller slått ned i havbunnen, og er billigere enn flytende vind som bare er i startfasen.

– Vi ser frem til å jobbe sammen med Statkraft mot vårt felles mål om å bruke en av de raskest voksende energikildene i verden til nå en karbonfri fremtid, sier Aker Horizons-sjef Kristian Røkke i en melding.

Onsdag melder Aker Horizons også om at selskapet har kjøpt Rainpower Holding, et tidligere Kværner-selskap som driver med vannkraft.

Kvittet seg med havvind

Statkraft har også tidligere vært aktive i havvind, blant annet som eier i prosjektene Dudgeon og Sheringham Shoal i Storbritannia.

Selskapet kvittet seg imidlertid med eiendelene sine innen havvind etter at den norske staten bestemte seg for å beholde en større andel av utbyttet enn planlagt.

I fjor sa Statkraft til Nationen at havvind i Norge ikke er noe å satse på, fordi Norge er ventet å ha kraftoverskudd. Nå peker selskapet på at strøm fra Sørlige Nordsjø II-området også potensielt kan selges til Europa.

«Muligheten er drevet av fallende investeringskostnader, samt lokaliseringen av «SN2»-prosjektet som gjør det mulig å eksportere kraften som produseres til Europa og behovet for elektrifiseringen av norske olje- og gassinstallasjoner», skriver Statkraft i sin melding.

Fortsatt er imidlertid havvind betydelig dyrere enn landbasert vindkraft. Da Equinor og SSE vant auksjonen om det britiske kjempeprosjektet Doggerbank, forpliktet de seg til å levere strøm til rundt 47 øre kilowattimen, utenom nettleie og avgifter.

Det er langt høyere enn prisnivået i Norge, som vanligvis ligger på mellom 30 og 40 øre kilowattimen i snitt. Strømprisene er høyere i Norges naboland.

Zero er optimistiske

– Med dette samarbeidet får vi ytterligere en sterk selskapskonstellasjon som vil bygge havvind på norsk sokkel. Det vil styrke konkurransen, og gjør meg optimistisk når det Norges mulighet til å bygge ut og ta en posisjon globalt i havvind, sier fagansvarlig for energi Jon Evang i miljøstiftelsen Zero.

Han peker på at både tradisjonelle fornybarselskaper og olje-og gasselskaper nå ser etter muligheter til å vokse innen fornybar energi. Blant annet har Equinor varslet enorme havvindprosjekter i Storbritannia og USA.

Mens Norges naboland rundt Nordsjøen bygger ut betydelige mengder havvind, har Norge så langt bare én enkelt havvindturbin. Mulighetene for havvind i Nordsjøen er svært store, ifølge en rapport fra Wind Europe.

Evang påpeker at norske leverandører trenger et hjemmemarked hvis de skal kunne levere tjenester i det voksende europeiske og globale markedet for havvind.

– Skal Norge ta en posisjon av betydning i havvind spesielt og fornybar energi generelt, trenger vi denne typen samarbeid, og vi trenger et større hjemmemarked for havvind, for å bygge oss opp, sier Evang.

Les også

Vil ikke kaste kortene i NBT ennå: Slik satser Aker milliarder på mange fornybar-hester

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft i Norge
 2. Vindkraft
 3. Havvind
 4. Fornybar energi
 5. Kristian Røkke
 6. Aker Offshore Wind
 7. Statkraft

Flere artikler

 1. Frykter fastlåst politisk situasjon: Mener havvind kan løse flokene i det grønne skiftet

 2. Statkraft var tvilsom til norsk havvind, men nå snur de: Vil bygge vindmøller med Aker

 3. Gigantallianse ber staten sette fart på norsk havvind: – Det haster ganske mye

 4. Dyr strøm bidro til beste Statkraft-tall noensinne

 5. Sverige varsler nytt havvind-grep: – Svenskene ligger foran oss