OPEC kutter ikke kvoter

OPEC-landene vil forsøke å gjennomføre tidligere avtalte produksjonskutt.

PESSIMISMEN: Rådet under Opec fjerde internasjonale seminar.
Publisert:

OPEC-landene opprettholder dagens produksjonsnivå inntil videre. Men oljekartellet ber samtidig alle medlemsland gjennomføre tidligere avtalte kutt.

- Dagens produksjonsnivå forlenges fram til mai, sa Iraks oljeminister Hussein al-Shahristani etter et møte i Organisasjonen for oljeeksporterende land (OPEC) søndag.

OPEC skal møtes i igjen 28. mai for å vurdere situasjonen i oljemarkedet på nytt.

- Dersom det skjer noen endringer i mellomtiden, må vi korrigere markedet da, understreket OPECs generalsekretær Abdullah al-Badri.

Han la til at mye kan gjøres bare ved at tidligere avtalte reduksjoner innfris fullt ut av alle medlemsland.

OPEC-landene, som står for rundt 40 prosent av oljeproduksjonen i verden, besluttet i 2008 å kutte produksjonen med 4,2 millioner fat om dagen.

Men bare 80 prosent av dette er hittil kuttet, og de land som ikke har innfridd målet, bes om å etterleve beslutningen. De resterende 20 prosentene utgjør 800.000 fat om dagen.

- Vi må alle gjøre en ekstra innsats for å innfri 100 prosent, sa Algeries energiminister Chakib Khelil etter søndagens møte.

Forventet kutt

Utsettelsen av nye kutt gjør at G20-landene får anledning til vedta tiltak mot den globale finanskrisen på sitt toppmøte i begynnelsen av april, påpeker Khelil.

- De beslutningene som blir tatt der, vil danne grunnlaget for hva vi kommer til å vedta 28. mai, sier han.

I forkant av møtet var Khelil imidlertid blant dem som hadde tro på at produksjonen kom til å bli kuttet med mellom en halv og halvannen million fat om dagen.

Også Venezuelas energiminister Rafael Ramirez tok til orde for å kutte produksjonen med mellom én million og halvannen million fat om dagen.

- Oljelagrene er nå svært velfylte, sa Ramirez, som samtidig oppfordret andre OPEC-land å etterleve tidligere vedtak om produksjonskutt.

Prisøkning

OPEC-landenes samlede produksjonskvote ble i desember 2008 satt til 24,84 millioner fat olje om dagen. Verdens største oljeprodusent, Saudi-Arabia, har ikke tro på at ytterligere kutt vil bidra til å snu nedgangen i verdensøkonomien.

- Ytterligere reduksjon i OPEC-landenes produksjon vil bidra til høyere oljepris, noe som ikke vil bidra til å få fart på verdensøkonomien, advarte landets mektige oljeminister Ali al-Nuaimi.

Oljeprisen var i juli i fjor på rekordhøye 147 dollar fatet, men har siden falt med over 100 dollar fatet.

Reduserer eksport

OPEC har lenge ønsket at Russland skal samarbeide med oljekartellet om å få til en oljeprisøkning uten å skade den globale økonomien ytterligere.

Søndag kunngjorde Russland at landets oljeeksport vil bli redusert.

- Russland kommer til å kutte oljeeksporten, øke det hjemlige forbruket og utvide oljeraffineringen, sa Russlands visestatsminister Igor Setsjin til OPEC-ministrene før søndagens møte begynte.

Men hvorvidt Russland også ønsker å redusere produksjonsnivået, er fortsatt et åpent spørsmål.

Russland er verdens nest største oljeprodusent, men er ikke medlem av OPEC.

Les flere økonominyheter på E24.no

Publisert:
Gå til e24.no