USA øker sanksjonstrykket mot Rosneft: Russerne lover søksmål

Amerikanske myndigheter har utvidet sanksjonene mot Russland. Denne gangen rammer det nok en gang oljegiganten Rosneft.

MISFORNØYD: Rosneft-sjef Igor Setsjin må nå erkjenne at flere av datterselskapene i konsernet er svartelistet av USA. Her er han avbildet i forbindelse med annonseringen av et kjempefunn i Karahavet, et funn som ble gjort i samarbeid med Seadrill og ExxonMobil.

 • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter at Russland invaderte og tok kontroll over Krimhalvøyen i Ukraina, reagerte store deler av det internasjonale samfunnet kraftig. Både EU og USA valgte i fjor å innføre sanksjoner mot russiske interesser og høytstående personer.

Sanksjonene har blant annet ført til at både Seadrill og datterselskapet North Atlantic Drilling, samt amerikanske ExxonMobil, har måttet utsette samarbeidene de har hatt med russiske Rosneft.

Utvider svarteliste

I en oppdatering fra Office for Foreign Asset Control (OFAC), avdelingen i det amerikanske finansdepartementet som styrer og håndhever sanksjoner, kommer det frem at amerikanernes svartelisting nå er utvidet.

Nå er nemlig flere av oljegiganten Rosnefts datterselskaper svartelistet. De tre nye selskapene er Rosneft Finance i Luxembourg, Rosneft Trade Limited på Kypros og Rosneft Trading i Sveits.

Direktivet som disse selskapene nå er omfattet av kommer etter en såkalt «executive order» fra president Obama, og forbyr enhver amerikansk person (eller selskap), eller noen på amerikansk jord, fra å bistå i finanstransaksjoner, eller i å bistå med eller utstede gjeld til den aktuelle parten.

I tillegg til dette er det allerede forbudt å bistå russiske aktører med oljeaktivitet på dypvann og i arktiske strøk.

Amerikanerne har for øvrig satt to finske statsborgere og fire selskaper på sanksjonslisten, noe Finland har bedt om en forklaring for.

Du kan lese hele oppdateringen over alle de nye selskapene og personene som har blitt svartelistet her (ekstern link).

Truer med søksmål

Det russiske oljeselskapet Rosneft offentliggjorde mandag en uttalelse. Der gjør selskapet det klart at det reageres sterkt på utvidelsen av sanksjonene.

Sanksjonene refereres til som en «illegitim praksis» der markedsaktører må ta konsekvensene av politiske beslutninger, fremfor at sanksjonene rammer de politiske beslutningsprosessene.

– Datterselskapene på listen har stabile finanser og har den nødvendige likviditeten for å betjene sin gjeld, samt å etterleve deres kontraktsmessige forpliktelser, forsikrer Rosneft videre.

Det statskontrollerte russiske oljeselskapet er også tydelige på at de regner på tapene som sanksjonene påfører dem, og at de vil kreve erstatning av amerikanske myndigheter:

– Rosneft vil fortsette å beskytte interessene til sine aksjonærer med alle juridiske virkemidler. Selskapet oppretter et regnskapssystem for å beregne tapene som følger implementeringen av de illegitime sanksjonene (...) Tapene vil bli sendt inn for en rettslig erstatning.

Les også

Finland ber om forklaring på sanksjonsliste

Les også

Russland og Frankrike enige om Mistral-oppgjør

Les også

– Putins valutakasse går tom før 2017

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Russland
 2. Rosneft

Flere artikler

 1. Exxon får millionbot for brudd på Russland-sanksjoner

 2. Omstridt Trump-utnevnelse kan gi nye sjanser for oljeleverandørene

 3. Betalt innhold

  Mens Norge har sanksjonert mot Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne

 4. Annonsørinnhold

 5. Putin vurderer storsalg i russisk oljegigant

 6. Betalt innhold

  Equinor investerer milliarder i Russland