Statoils oljesandvirksomhet kan rammes av økte skatter

Valgresultatet i oljestaten Alberta i Canada kan gjøre fremtiden mer usikker for den norske oljekjempen.

KONTROVERSIELT: Statoil har lenge fått kritikk for satsingen på oljesand i Canada. Nå risikerer selskapet høyere skatter i området. Her er en Statoil-ansatt avbildet ved noen brønnhoder på Statoils oljesandanlegg ved Conklin i Alberta i 2011.
Publisert: Publisert:

Denne uken mistet det regjerende partiet i Canadas oljerike delstat Alberta makten for første gang på 40 år.

Takket være valgresultatet er det nå det venstreorienterte partiet Alberta New Democratic Party som har sikret seg flertall. De har i valgkampen lovet å øke selskapsskattene for næringslivet og sagt at de vil vurdere å skru opp produksjonsavgiftene oljeindustrien må betale.

Det rapporterer Wall Street Journal.

Avisen peker på at partileder Rachel Notley har vært kritisk til måten den avgående regjeringen ønsket å dekke inn budsjettunderskuddene, som ble forverret i kjølvannet av oljeprisfallet. Det konservative partiets leder, Jim Prentice, skal ha ønsket å bedre budsjettbalansen gjennom å øke inntektsskattene for innbyggerne og kutte i utgiftene.

I dagene etter valget skal imidlertid Rachel Notley ha forsøkt å berolige oljeindustrien ved å si at den nye delstatsregjeringen vil jobbe med oljeindustrien, ifølge den kanadiske avisen The Globe and Mail.

Ifølge avisen har valget likevel ført til at aksjekursene til flere selskaper som er tungt inne i oljesand har falt.

Den avtroppende lederen i Alberta, Jim Prentice, skal allerede ha foreslått en innskjerping av utslippskravene for oljeindustrien, i tillegg avgiften som pålegges for utslipp per fat over grensen. Det er foreløpig usikkert om den nye regjeringen vil beholde forslaget, skjerpe det, eller komme opp med noe helt nytt.

Ifølge avisen har Notley uttalt at hun og den nye regjeringen trenger mer tid for å vurdere en økning i CO2-avgiften.

– Forutsigbarhet er viktig

Statoil gikk inn i kanadisk oljesand i 2007 gjennom et oppkjøp av North American Oil Sands Corporation. Selskapets mål har vært å klare å utnytte de enorme oljesandressursene med et langt lavere energiforbruk og utslipp enn det som har vært tilfellet i bransjen.

Satsingen har imidlertid ikke bare gått på skinner. I september i fjor annonserte selskapet at de utsatte utviklingen av Corner-feltet. Selskapet pekte på at høye kostnader og utfordringer knyttet til kapasiteten på rørledningene som eksporterer oljen, presset lønnsomheten i prosjektet.

Knut Rostad

På spørsmål fra E24 om Statoil nå frykter forverrede rammebetingelser fra myndighetene, er oljeselskapet ordknappe:

– Vi ønsker ikke å kommentere i hvilken grad valget vi ha noen konsekvenser for virksomheten, sier pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomhet, Knut Rostad, til E24.

Han forteller at Statoil etter mange års tilstedeværelse i området, opplever at regionmyndighetene i Alberta ønsker å legge til rette for industriutvikling, blant annet gjennom å ha stabile rammevilkår.

– For vår industri, som har så lange tidshorisonter i arbeidet vårt, er forutsigbarhet spesielt viktig, sier han.

– Så dere frykter ikke at lønnsomheten i virksomheten nå kan bli rammet?

– Det vil vi ikke spekulere i nå, sier Rostad og legger til:

– Vi opplever at utvikling av industrien har en stor betydning både lokalt og nasjonalt i Canada.

Tror Statoil vil måtte trekke seg ut

Bellona-leder Frederic Hauge har sammen med store deler av miljøbevegelsen lenge vært kritisk til oljesandsatsingen. Han mener det norske samfunnet påføres kostnader av dette fordi tap eller dårlig lønnsomhet i satsingen fører til at Statoil betaler mindre skatt enn de ellers ville gjort i Norge.

Bellona-leder Frederic Hauge.

– Jeg er helt sikker på at Statoil vil måtte komme til å operere i et annet miljø i Alberta nå, som vil påvirke lønnsomheten til Statoil, sier Bellona-leder Frederic Hauge, til E24.

Han tror oljesandsatsingen til Statoil nå kan være på vei mot en slutt:

– Investeringen i Alberta er et veddemål på at klimaskeptikerne i Alberta skal styre. Jeg tror vi vil se at Statoil om ikke lenge vil være ute av oljesand, med store tap.

Les også

Halvert resultat hos Statoil

Les også

Statoil halverer boreaktiviteten: – Ikke nødvendigvis negativt

Les også

– Skattepakke ikke nok til å starte Johan Castberg

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om