Spår iskalde år på norsk sokkel

Analysesjef tror oljebremsen blir langvarig og spår iskalde år på norsk sokkel.

LANGVARIG OLJEBREMS: Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets spår kraftige kutt i investeringene fra 2017.

  • John Thomas Aarø
Publisert:,

Anne Gjøen, analysesjef i Handelsbanken Capital Markets, spår iskalde år i 2017 og 2018 for den norske oljebransjen.

E24s oversikt over planlagte felt viser at det nå bare er tre utbygginger som er lønnsomme med dagens oljepris på 50 dollar fatet.

Nå pågår det en del store prosjekter, blant annet Edvard Grieg, Ivar Aasen og ikke minst Johan Sverdrup på Utsirahøyden.

Så er det stopp.

– Når disse prosjektene er ferdig og kontraktene for prosjektene er tildelt, blir situasjonen dramatisk endret, sier Gjøen til E24.

Hun tror oljeselskapene vil tråkke hardt på bremsen fra 2017. Ifølge Gjøen blir oljebremsen med andre ord langt fra så kortvarig som flere har tatt til orde for.

Årsaken er at omstruktureringsprosessene i oljeselskapene, som har tiltatt i styrke som følge oljeprisfallet i fjor sommer, har medført at hele verdikjeden nå slanker seg betydelig.

Når oljeselskapene kniper igjen lommeboken, rammer det leverandørene. Siden i fjor sommer er langt over 20.000 oljejobber borte.

Les også

– Muligheten for oljeprisrekyl har forduftet

Gjøen tror denne prosessen vil medføre at oljeselskapene vil utsette potensielle 2017-investeringer uansett.

– Mange prosjekter vil bli utsatt i påvente av enda lavere kostnader. Sannsynligheten er stor for at man får bygget ut billigere om du venter; tiden jobber for deg, sier hun.

Prinsippet er enkelt: Hvorfor bygget ut for 40 milliarder i år, når du kan gjøre det for 35 milliarder neste år.

Sjefanalytiker for olje i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt.

John Thomas Aarø

– Dette er ikke en trend som vil avta med det første?

– Nei, jeg tror ikke det. Oljeselskapene har tidligere begynt med omstruktureringsprogram, men har da ikke kommet langt fordi de har blitt reddet av oljeprisen. Nå tyder ingenting på at det samme vil skje igjen. Om noe, tror jeg omstruktureringsprogrammene vil tilta veldig i styrke om vi får en lengre periode med en oljepris på dagens nivå.

Sjefanalytiker for olje i Nordea Markets, Thina Saltvedt, tror også at en oljepris på 50 dollar fatet vil påvirke oljeselskapenes investeringsplaner.

– 65 dollar fatet er én ting, men 50 er noe helt annet. En så lav oljepris er en stor utfordring for planlagte prosjekter på norsk sokkel, sier Saltvedt.

Les også

Tror 50.000 oljejobber kan gå tapt

Vil kutte så mye som mulig

Gjøen viser til at Statoil har uttalt at de kan redusere sitt investeringsbudsjett med mellom 5 og 7 milliarder dollar i 2017.

– Jeg vil tro at de bruker det maksimalt, kanskje enda mer. Det er lite som tyder på at de går vekk fra målsettingen om å ha et stabilt utbytte.

Under kapitalmarkedsdagen i London i februar kuttet Statoil investeringsbudsjettet fra 20 til 18 milliarder dollar, men uttalte ikke at målet om 20 milliarder dollar per år i 2016 ble endret.

Da selskapet la frem kvartalstallene for andre kvartal nylig kom det frem at investeringsbudsjettet for 2015 var redusert med 500 millioner dollar til 17,5 milliarder.

Selskapet viste til kronesvekkelsen mot dollar som har skjedd de siste månedene. I selskapets rapporter fremgår det at investeringsanslaget fra februar på 18 milliarder var basert på en dollarkurs på 7,00 kroner, mens selskapet nå legger 7,76 kroner til grunn.

Les også

Oljepris med sitt største månedsfall siden finanskrisen

– Kan fortsette ned

I slutten av juli justerte Nordea Markets ned sine oljeprisestimater. I annet kvartal venter makroteamet en snittpris på Brent-oljen på 64 dollar fatet, mens neste år ventes det en snittpris på 72 dollar fatet.

Men på kort sikt kan oljeprisen falle mer:

– Oljeprisen kan fortsette lenger ned på 40-tallet. Det er vanskelig å si når bunnen er nådd, sier Saltvedt til E24.

Hun mener at faktorer som bidrar til å trekke oljeprisen stort sett er fraværende.

– Markedet er veldig surt, sier hun.

Særlig er det én faktor som har ført til at råvareinvestorene nå reduserer risikoen – med oljeprisfall som konsekvens – nemlig Kina.

Oljeprisen begynte å falle fra 65 dollar for alvor da det gikk mot enighet om en Iran-avtale. Men i ettertid har bekymringen for brems i råvaresultne Kina kommet mer i fokus.

I fjor sto verdens nest største økonomi for 12 prosent av det totale oljeforbruket. 60 prosent av oljen som ble brukt i Kina i fjor var importert.

Les også

OPEC vil ikke kutte i oljeproduksjonen

Lav oljepris – lenge

Gjøen i Handelsbanken utelukker ikke at oljeprisen kan ligge på rundt 50 dollar fatet i lang tid.

– Nå er det veldig stor ubalanse i markedet, og i tillegg er det blitt betydelig usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen i Kina og ringvirkningene av dette. Det er ikke noe som tyder på at denne usikkerheten går over med det første. For øvrig har det vært en kraftig produksjonsøkning, både i og utenfor OPEC også hittil i år. Oljeprisnivået som trengs for å balansere markedet er trolig lavere enn man har sett for seg tidligere.

– Når «alt» blir satt på vent, når vi kommer til et punkt der man har skjøvet på så mange prosjekter at det blir strammere i markedet, kan oljeprisen stige betydelig. Men dette kan ta flere år, sier hun.

Les også

Tror 50.000 oljejobber kan gå tapt

Les også

Sjeføkonom vil ha tiltakspakke fra Erna

Les også

Derfor er det krise i oljebransjen

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Den verste runden med oppsigelser kan ligge foran oss

  2. Saltvedt om oljeprisen: – Jeg tror vi har nådd bunnen

  3. Det iskalde tallet «ingen» fikk med seg

  4. Annonsørinnhold

  5. Venter svake veksttall fra norsk økonomi

  6. – Blir et avgjørende tall for norsk økonomi