Sjeføkonom tror vi kan få nullrente før september

Norske økonomer tror Norge kan få nullrente - kanskje allerede før september. At det kommer rentekutt i mars, er uansett «alle» enige om.

NULL-TRO: Handelbankens Kari Due-Andresen, her med Seb-sjeføkonom Erica Blomgren, tror Norge kan få nullrente før september.

Lars Fredriksson Selvik E24
 • Kristin Norli
 • Anders Park Framstad
Publisert:

Onsdag kom tallene som anslår hvor mye oljesektoren kommer til å investere for i 2016.

I overkant av 163 milliarder kroner er ikke småpenger, men spørsmålet her er hvor mye mindre dette er enn i fjor og året før.

For 163 milliarder innebærer at investeringene faller et sted mellom 10 og 15 prosent fra i fjor til i år. Et slikt fall kunne i teorien kommet som følge av rene kostnadskutt – at man har funnet billigere måte å lete etter olje på. Men slik leser ikke ekspertene i Nordea tallene.

– Vi leser dette som at det er fall i leteaktiviteten, og at investeringene ikke faller fordi det er blitt billigere, men fordi man leter mindre, sier makrostrateg Joachim Bernhardsen til E24.

Konsekvensen mener han kan bli at styringsrenten i Norge kommer ned på null i løpet av 2016.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, stemmer i. Hun mener det kan skje allerede før september.

I en tidligere versjon av saken skrev E24 at Handelsbanken-økonomen tror nullrenten kan komme før sommeren, dette har vi nå rettet.

Les bakgrunnen for disse spådommene: Nytt fall i leteanslagene på norsk sokkel

Borres færre brønner

Forskjellen på et investeringsfall som følge av kostnadskutt, og et som følge av fall i aktiviteten er vesentlig.

Bernhardsen mener altså at tallene nå viser at det faktisk borres færre brønner.

Og når man «regner om» det til hvor mange mennesker man har behov for å ha på jobb i olje- og oljerelatert virksomhet i tiden fremover, så ser det ikke så lyst ut.

Bernhardsen forteller at Nordea nå anslår et fall i investeringene på 13 prosent fra 2015 til 2016. Han sier det ikke er dramatisk, ut fra hva man har forventet, men likevel er det svakt.

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets

John Thomas Aarø

Konsekvensene blir først kanskje tydelige når man ser dette investeringsfallet i sammenheng med andre nyheter, ifølge makrostrategen. For det er mye som trekker ned:

– Det begynner å bli mange nyheter på nedsiden nå, konstaterer Bernhardsen, og lister opp:

 • Ultralave renter internasjonalt (faktisk minusrente i en rekke land)
 • Norsk økonomisk vekst ligger dårligere an enn man hadde trodd
 • Også til slutt disse investeringstallene, som altså er «svake, men ikke dramatisk svake»

Alt dette er ting som vanlige folk heldigvis slipper å gå rundt å tenke på, men for økonomene betyr det mye.

Og da er det først og fremst det som skal skje med den norske styringsrenten de er opptatt av.

Les også

Disse tjener godt på oljekrisen

LITT Å STRI MED: F.v. Hans Olav Syversen (KrF), finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg, sentralbanksjef Øystein Olsen og stortingspresident Olemic Thommesen. Med bølger i norsk økonomi har de litt av hvert å tenke på om dagen.

Heiko Junge NTB scanpix

Økt risiko for nullrente

Ifølge Bernhardsen fører det totale bildet vi ser akkurat nå til at Norges Bank må justere ned sin tro på den økonomiske veksten i år, og dermed er det klar bane for rentekutt fra 0,75 prosent til 0,50 prosent i mars.

Dette støtter også sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Bernhardsen og Nordea mener i tillegg at prognosen for renten kommer til å justeres kraftig ned:

Nå er det ifølge ham ganske så sannsynlig at det kommer enda et kutt, da ned til 0,25 prosents styringsrente, i løpet av året. Og ikke nok med det, i tillegg sier han at risikoen for et tredje kutt i løpet av 2016 nå definitivt har økt.

– Ja, vi ser en risiko for at det kan komme tre kutt i år.

– Tre kutt, da er vi på null, da?

– Ja, da er vi på null.

Jullum og Danske Bank er mer nøktern i sin vurdering: Tallene som kom onsdag er ifølge ham på den ene siden ikke et argument mot å kutte renten i mars, men er samtidig ikke så dårlige at vi allerede nå kan fastslå at det blir flere rentekutt i år.

Om Øystein Olsen er enig, får vi se 17. mars når sentralbanksjefen presenteres årets første rentebeslutning.

Flere tror på nullrente

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror også nullrente er et sannsynlig scenario etter dagens oljeinvesteringsrapport.

Handelsbanken var på forhånd usikre på hvor store rom det var for nedjusteringer, gitt at operatørenes budsjetter for 2016 i stor grad kunne vært spikret, men Due-Andresen registrerer nå at det likevel estimeres et fall på 13,3 prosent.

Dersom man legger prisvekst på 2 til 3 prosent på toppen av dette, er fallet i reelle termer på 15 til 16 prosent, mens Norges Bank altså så for seg 11 prosent.

– Dette er betydelig på nedsiden av det Norges Bank ventet, og kommer på toppen av at veksten i norsk brutto nasjonalprodukt i fjor ble revidert ned ganske mye. Vi tror at Norges Bank dermed må nedjustere sitt syn på produksjonsgapet, og dermed er det også sannsynlig at rentebanen blir justert ned, sier Due-Andresen.

Produksjonsgapet gir uttrykk for sentralbankens vurdering av kapasitetsutnyttingen i økonomien.

På bakgrunn av dette venter Handelsbanken et rentekutt i mars, og tror at styringsrenten kan nå null allerede før september.

– Det vi konkret ser er at vi venter nullrente før året er omme, og at dette kan skje så tidlig som september, sier hun til E24.

– Vi er usikre på hvor langt i den retningen Norges Bank ønsker å gå i sine uttalelser nå, men at det blir en nedjustering av rentebanen er det ingen tvil om, sier Due-Andresen.

Les også

Nytt fall i leteanslagene på norsk sokkel

Les også

Disse tjener godt på oljekrisen

Les også

– Winter is coming

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Rente

Flere artikler

 1. 10 av 10 økonomer: Det blir rentekutt i mars

 2. Sjeføkonom venter flere rentekutt – utelukker ikke nullrente

 3. – Det overrasker oss at de har tatt opp rentebanen

 4. Annonsørinnhold

 5. Kronen svekker seg etter lavere rentebane

 6. Nordea: Siste rentekutt kommer i september