Vestas inngår batterisamarbeid

Danske Vestas inngår et teknologisamarbeid med den svenske batteriprodusenten Northvolt for å sikre batterier til vindturbinene sine.

INNGÅR SAMARBEID: Den danske vindgiganten Vestas inngår samarbeid med den svenske batteriprodusenten Northvolt, som setter opp en megafabrikk i Sverige. Målet er å styrke kombinasjonen av vindkraft og batterier. Dette er noen V112-turbiner fra Vestas i Macarthur, Australia. Hver av turbinene har en kapasitet på tre megawatt.

Foto: Vestas
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Den danske turbingiganten Vestas inngår teknologisamarbeid med den svenske oppstartsbedriften Northvolt.

Det skriver selskapet i en melding.

Med en tidligere Tesla-topp i spissen kunngjorde batteriselskapet Northvolt nylig at det vil bygge en megafabrikk for batterier i Skellefteå i Nord-Sverige. Full produksjon ventes i 2023.

Les mer: Eks-Tesla-topp vil bygge batterier i Nord-Sverige

Vestas skal investere 10 millioner euro (97,7 millioner kroner) til å begynne med, og målet er å utvikle en batteriplattform for Vestas-kraftverk.

En slik plattform må selvsagt inkludere batterier, men også avansert strømstyring og kontrollsystemer som kan gjøre det mulig å integrere batterier, vindturbiner og andre teknologier, som for eksempel solceller.

Samarbeidet skal etter planen vare i syv år, og pengene fra Vestas skal gå til felles innsats innen forskning og utvikling, produktutvikling og demonstrasjons- og forskningsanlegget Northvolt Labs som skal settes opp i Västerås kommune.

Les også

Samler vind, sol og batterier: Bygger energi-«kinderegg» i Australia

Batterier kan balansere nettet

Vestas mener at fornybar kraft er konkurransedyktig med strøm produsert fra fossil energi, men erkjenner at det er betydelige utfordringer med å integrere fornybar strøm i kraftsystemet, fordi den varierer med vinden og solen.

– Dette viktige samarbeidet med Northvolt gjør Vestas i stand til å definere, utfordre og forbedre tilbudet innen batterilagring til kunder som trenger hybrid- og lagringsløsninger, sier teknologisjef Anders Vedel i Vestas.

For Northvolt gir samarbeidet mulighet til å forstå bedre hva slags behov kunder i kraftmarkedet vil ha for batterier.

– Vestas er en global leder i å gjøre verdens omstilling til fornybar energi mulig. Batterier og løsninger for energilagring er nøkler til denne omstillingen, og Vestas vil være en viktig strategisk partner, sier Northvolts medgrunnlegger og konsernsjef Peter Carlsson.

Les også

Vestas støtter nytt gigantprosjekt

Bygger kombinerte kraftverk

Den siste tiden har Vestas inngått i flere samarbeid om kombinerte kraftverk hvor vindturbiner, solceller og batterier bidrar til økt stabilitet i strømleveransene, etter at kostnadene for alle de tre teknologiene har falt kraftig.

Selskapet bygger blant annet et «energi-kinderegg» i Australia, der Kennedy-prosjektet samler 43 megawatt vindkraft, 15 megawatt solkraft og 2 megawatt litiumbatterier fra amerikanske Tesla.

Les mer: Samler vind, sol og batterier: Bygger energi-«kinderegg» i Australia

Les også

Dansker vil bygge havvindmøller uten statlig sponsing

Nylig kunngjorde også Vestas at det hadde inngått samarbeid om et mulig gigantprosjekt med 4.000 megawatt vindkraft og 2.000 megawatt solkraft som kunne levere store mengder ren energi fra Australia i undersjøiske kabler til Indonesia.

Les mer: Vestas støtter nytt gigantprosjekt

Det er usikkert om disse store planene blir noe av, men de ambisiøse klimamålene fra Paris og kostnadskuttene i fornybar energi og batterier vil trolig gjøre det mer lønnsomt å kombinere disse teknologiene.

Statoil jobber også med å installere batterier gjennom Batwind-prosjektet på den flytende havvindparken Hywind i Skottland, for å øke lønnsomheten.

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Fornybar energi
 3. Energi
 4. Solenergi
 5. Teknologi
 6. Strømpriser
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Bygger energi-«kinderegg» i Australia

 2. Vestas støtter nytt gigantprosjekt

 3. 50.000 husholdninger får gratis solcellepanel og Tesla-batteri

 4. Annonsørinnhold

 5. Tesla-prosjekt i California: Erstatter gasskraft med batterier

 6. Statoil vurderer nye solparker