Fagforening slår tilbake mot Bellona-Hauge: – Føler oss trygge på Goliat

To ledende tillitsvalgte i Eni mener bildet som tegnes av Goliat-feltet i Barentshavet er misvisende. De tillitsvalgte mener det har skjedd en positiv kursendring etter den problematiske starten i fjor.

OLJEKJEMPEN I NORD: Goliat-feltet (avbildet) utenfor Hammerfest er det første oljefeltet i produksjon i Barentshavet. Statoils gassfelt Snøhvit er også i produksjon i havområdet, og feirer i år 10-årsjubileum. Goliat kom i produksjon for ett års tid siden.

Foto: Jan-morten Bjørnbakk NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– Vi føler oss trygge på Goliat-plattformen og at sikkerheten til de ansatte offshore blir godt ivaretatt. Vi kjenner oss ikke igjen i Bellona-leder Frederic Hauges påstander om manglende sikkerhet.

Det sier Sigbjørn Lien Botten i fagforeningen Lederne og Martha Skjæveland i Industri Energi i en felles uttalelse. Begge er tillitsvalgte i det italienske oljeselskapet Eni, som opererer oljefeltet Goliat.

Feltet startet produksjonen i mars i fjor etter overskridelser i milliardklassen. Etter oppstarten slet man med flere problemer, inkludert problemer med strømtilførselen, flere rapporterte lekkasjer og en alvorlig personskade. I desember fikk Eni problemer med losseslangen på plattformen, slik at produksjonen måtte stanses en periode.

Sigbjørn Lien Botten, tillitsvalgt for Lederne i Eni Norge.

Foto: Privat/Lederne

Fagforeningen bekrefter overfor E24 at de mener det har skjedd en positiv utvikling siden i fjor sommer.

Det stemmer også overens med det Eni selv har sagt. Oljeselskapet har overfor E24 erkjent at situasjonen ikke var tilfredsstillende i starten, men at de nå har et langt bedre samarbeid med de ansatte og at de har gjennomført en rekke tiltak.

– Vi vil korrigere det bildet Hauge forsøker å skape om sikkerheten for våre medlemmer og tar avstand fra hans utsagn, sier de to tillitsvalgte.

Forskjellig virkelighetsforståelse

I kjølvannet av fjorårets problemer har Eni og kritikerne vært dypt uenige i hvordan situasjonen egentlig er på feltet.

Bellona-leder Frederic Hauge langet denne uken ut mot Eni både i et intervju med E24 mandag og i en debatt med oljeminister Terje Søviknes på tirsdag.

– Vi ser den enorme skandalen som Goliat-feltet har utviklet seg til (...) Det er lovbrudd på lovbrudd der, og det de driver med er direkte farlig (...) og arbeiderne er i livsfare, sa Hauge i Dagsrevyen tirsdag.

Bellona-leder Frederic Hauge. Arkivbilde

Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix

I et intervju med E24 mandag kom Hauge også med flengende kritikk, etter en melding fra Petroleumstilsynet der det ble hevdet at «arbeidsbelastningen i alle deler av organisasjonen (...) var i stor grad bundet opp i «brannslukking», med liten anledning til å planlegge fremover».

– Jeg forstår ikke at Eni kan få fortsette å produsere fra Goliat, med de brevene som Ptil har sendt til selskapet. Det er livsfarlig, sa Bellona-lederen til E24, og la til at Petroleumstilsynet nå har et forklaringsproblem og at tilsynet burde følge opp kritikken sin med å ta fra Eni operatørskapet.

De to tillitsvalgte fra Industri Energi og Lederne, mener den type påstander ikke kan stå uimotsagt:

– Hauges uttalelser bidrar til utrygghet både blant mannskapet og de mange pårørende på land. Han kjenner ikke forholdene på plattformen og taler mot bedre vitende, sier Skjæveland og Lien Botten, og mener det er betenkelig at NRK lot Hauge komme med påstandene uten å gi anledning til et motsvar.

Les også

Eni mener kritikerne klager på «gamle forhold»: Slik vil Eni sikre suksess for Goliat-kjempen i Barentshavet

Hauge svarer: – Makan!

– Jeg har lenge latt være å si min mening om fagbevegelsen, men makan! Å gå ut og si det de gjør nå, det gir dem ingen troverdighet, sier Frederic Hauge i Bellona til E24 når han blir konfrontert med kritikken fra de tillitsvalgte.

– Jeg har ikke sett tilsvarende rapport på norsk sokkel som det som har kommet om Goliat. De har jo ikke hatt noe fungerende verneombud, for de er blitt skiftet ut. Det er heller ingen vedlikeholdskoordinator der, sier han videre.

Hauge frykter at fagbevegelsen er villig til å overse bekymringene med sikkerheten fordi de ikke vil gi ammunisjon til motstanderne av oljeboring i Barentshavet.

– Jeg trodde vi var enige med fagbevegelsen om at arbeidstagermedvirkning var viktig. De sier at de har godt samarbeid med Eni nå, men Ptil skriver i forrige ukes rapport at det har vært svært vanskelig å få Eni til å forbedre seg. Vi har inntrykk av at fagforeningene ikke ønsker så mye varsling på Goliat fordi de har et overordnet ønske om boring i Barentshavet, sier Hauge.

Phil D. Hemmens, administrerende direktør i Eni Norge på Barentskonferansen 2017

Foto: Marius Lorentzen E24

Hauge sier han forstår at de tillitsvalgte har et behov for å berolige de ansatte.

– Men vi har virkelig forskjellig virkelighetsoppfatning. Vi inviterer gjerne til et møte for å diskutere dette, sier Hauge og forteller at han gjerne skulle sett at de tillitsvalgte kan fjerne den «vonde klumpen i magen» som han mener han har.

Eni-sjefen mener kursen er endret

Under Barentskonferansen i Hammerfest denne uken var Eni Norge-sjef Phil D. Hemmens til stede. Han avviste at feltet i dag preges av en drift som ligner en form for «brannslukking».

– De tidligere utfordringene vi hadde på helse, miljø og sikkerhet (HMS, journ.anm.) er velkjent, men siden vi startet opp igjen produksjonen i september i fjor har vi ikke hatt noen alvorlige HMS-hendelser, sa Hemmens fra scenen.

Han tok over som Eni Norge-sjef i fjor sommer, og han mener det har skjedd en betydelig kursendring siden den gang.

– Rundt juni i fjor startet vi Eni Norges forbedringsprogram, og det er et arbeid som pågår kontinuerlig. Det handler om å gjennomgå alle aspekter ved virksomheten, fra dokumentasjon, opptrening, prosedyrer og lignende. Det er jo ikke slik at vi ikke hadde dette på plass før, men vi gjennomgår alt for å se hvor vi kan bli bedre, sa Hemmens til E24, og forklarte at flere team på land og offshore er involvert i arbeidet.

Eni skal for øvrig leie inn en hotellrigg fra rundt slutten av august, som skal stå på feltet ut september. Med et vil Eni sørge for at alt i årets vedlikeholdsplan blir ferdig før vinteren setter inn.

Les også

Venter leterekord i Barentshavet i 2017

Les også

Oljedirektoratet tror vi kan finne 10 milliarder fat til i Nord

Les også

DNO varsler comeback på norsk sokkel

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eni
  2. Bellona
  3. Goliat

Flere artikler

  1. Slik vil Eni sikre suksess for kjempefeltet i Barentshavet

  2. Her hentes oljefat nummer 38 millioner fra Goliat

  3. Bellona-Hauge raser etter Ptil-varsel om Goliat: – Eni må stoppes

  4. Petroleumstilsynet i fersk rapport: Eni driver «brannslukking» på Goliat

  5. Bellona med varselbrev til statsråden: Frykter skandale på Castberg-feltet