Skattedirektoratet: Kryptofritak kan fjernes

Skattedirektoratet åpner for å fjerne en avgiftsfordel for datasentre som driver med kryptovaluta. Da blir det ulønnsomt å drive i Norge, sier Kryptovault.

BRUKER MYE: Datasentre bruker mye strøm, og nylig ble de definert som kraftkrevende industri slik at de får redusert elavgift. Nå åpner Skattedirektoratet for å fjerne avgiftsfordelen for datasentre som driver med kryptovaluta. Illustrasjonsbilde.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Datasentre ble nylig tildelt samme fordel som annen kraftkrevende industri.

Mens vanlige kunder betaler en avgift på 16,58 øre per kilowattime for leveranse av kraft, betaler industrien en redusert sats på 0,48 øre per kilowattime, og denne gjelder også datasentre med uttak på over 0,5 megawatt.

Spørsmålet er om denne avgiftsfordelen også skal gjelde datasentre som driver med omstridte kryptovalutaer.

Skattedirektoratet har på oppdrag fra Finansdepartementet vurdert om man kan gjøre et unntak slik at kryptoselskaper ikke får redusert avgift, og har konkludert med at dette er mulig.

Det skriver Finansdepartementet i en melding torsdag.

Vil gjøre unntak

Konkret foreslår Skattedirektoratet å endre regelverket slik at vanlige datasentre fortsatt får redusert elavgift, mens det spesifiseres et eget unntak fra denne regelen for datasentre som utvinner kryptovaluta.

«Direktoratet har vurdert muligheten for å avgrense dagens reduserte sats for datasentre mot den aktivitet som utføres i datasenteret knyttet til utvinning av kryptovaluta», skriver Skattedirektoratet i et brev til regjeringen.

«Direktoratet finner dette alternativet å være gjennomførbart, både regel- og avgiftsteknisk», skriver direktoratet.

Les mer: Ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

Les også

Jensen ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

Skal vurdere saken

«Finansdepartementet vil nå gjennomgå Skattedirektoratets utredning og vurdere eventuell oppfølging», skriver departementet.

Det er flere datasentre i Norge som driver med kryptovaluta, som Kryptovaults to anlegg i Hønefoss og på Dale i Hordaland, med planer om å bygge et senter i Glomfjord, og i Sauda i Rogaland.

I tillegg planlegger kanadiske Hive Blockchain et stort datasenter i Ballangen i Nordland.

Les også

Siv Jensen: Vanskelig å hindre «kryptorabatt» til datasentre

– Vil gjøre det ulønnsomt

Kryptovault-talsmann Gjermund Hagesæter sier at det ikke vil være lønnsomt å etablere datasentre innen kryptovaluta i Norge hvis avgiftsfordelen fjernes.

– Det vil bety at blokkjede ikke er mulig å gjennomføre i Norge. Marginene er små, og en ekstraavgift vil gjøre det ulønnsomt, sier Hagesæter til E24.

– Da vil nok dette sannsynligvis bli plassert i andre land med mindre miljøvennlig kraftproduksjon enn Norge. Det betyr også at arbeidsplasser og inntekter kan gå tapt.

Han mener det vil skape stor usikkerhet hos Kryptovaults kunder hvis staten bestemmer seg for at denne virksomheten ikke er samfunnsnyttig, og fjerner avgiftsfordelen for akkurat denne typen datasentre.

– Betyr det at Kryptovault vurderer å legge ned hvis avgiften endres?

– Det er veldig vanskelig å si, men det vil ikke være lønnsomt å drive med dette. Jeg vil ikke si noe om dette nå, men det er klart det vil få konsekvenser for driften og arbeidsplasser i Norge, og oppbygging av kompetanse på blokkjede, sier Hagesæter.

Kritikk mot krypto-fritak

Flere har vært kritiske til at datasentre som driver med kryptovaluta får redusert elavgift på lik linje med andre datasentre.

– Vi er aktive tilhengere av datasentre, og vi sier heller ikke at utvinning av kryptovaluta er en type aktivitet vi ønsker å forby. Men det er en type aktivitet vi ikke skal tiltrekke oss aktivt gjennom subsidier eller nedsatte avgifter, sa stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap) til E24 tidligere i høst.

Det var i september at departementet ba om direktoratets vurdering.

Tidligere i høst sa finansminister Siv Jensen (Frp) at det ville bli vanskelig å gjennomføre og kontrollere en ordning som forutsetter forskjellige avgifter på ulike typer datasentre, i et svar på et skriftlig spørsmål fra Eide i Arbeiderpartiet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin

Flere artikler

  1. Etter Skattedirektoratets vurdering: Ønsker full avgift for kryptosentre

  2. – Dette er ikke noe vi venter skal skje i et sivilisert land

  3. – Kan være helt katastrofalt

  4. Japansk internettkjempe tapte millioner på norsk bitcoin-utvinning

  5. Regjeringen snur etter omstridt avgjørelse: Krypto-datasentre slipper full elavgift