Svenskene vil lage fossilfritt stål

Svensk industri vil kutte landets CO2-utslipp med 10 prosent gjennom et ambiøst prosjekt som skal gi fossilfri stålproduksjon.

NY METODE: Stålprodusentene SSAB og LKAB vil utvikle en ny metode hvor koks erstattes av hydrogen i stålproduksjonen, for å kutte CO2-utslippene. Bildet viser casting ved SSABs anlegg for stålproduksjon i finske Raahe.

Foto: SSAB
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

I tusen år har man laget stål i masovner, men nå vil svenskene utvikle en ny prosess.

I masovnene mates det inn koks og jernmalm, som tilføres trykkluft. Oksygenet i jernmalmen binder seg til karbonet i koksen.

Det kommer rent jern ut av ovnen, mens klimagassen CO2 stiger opp fra pipene.

Nå vil industrigigantene SSAB og LKAB sammen med kraftgiganten Vattenfall gjøre dette på en annen måte.

Hvis de lykkes kan Sveriges CO2-utslipp kuttes med 10 prosent og Finlands utslipp kuttes med syv prosent, hevder de tre selskapene.

De vil bruke en prosess for direktereduksjon, som innebærer at koksen i prosessen erstattes med hydrogen, som igjen produseres ved hjelp av fornybar kraft.

Når hydrogen reagerer med jernoksider blir restproduktet fra prosessen vann i stedet for CO2, og dermed er det meste av utslippene fra stålproduksjonen borte, sier selskapene.

Bygger pilotanlegg

De tre svenske selskapene har gjennomført en forstudie av prosjektet, som kalles «Hybrit», eller «Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology».

Nå gir de grønt lys for prosjektets neste fase.

I vår bygger de et unikt pilotanlegg til 20 millioner svenske kroner nord i Sverige, for å kvalifisere teknologien, før planen er å bygge ut i stor skala.

– Håpet er å ta første spadetaket allerede innen sommeren, sier Mårten Görnerup, som er direktør for Hybrit-prosjektet, i en pressemelding.

Vil gi dyrere stål

Målet er å ha den nye teknologien klar innen 2035, og bidra til at Sverige når sine mål for kutt i utslippene etter Paris-avtalen.

Fossilfritt stål vil trolig koste 20 til 30 prosent mer enn dagens stål, gitt dagens priser på CO2-utslipp, elektrisitet og kull, skriver selskapene.

Billigere strøm fra fornybar energi og høyere CO2-priser kan imidlertid gjøre det lettere for det fossilfrie stålet å konkurrere med mer forurensende stål senere, tror de.

LAGER STÅL: Til venstre er den gamle metoden for stålproduksjon, med koks (coke) og kull. Til høyre den prosessen svensk industri nå vil utvikle, med direktereduksjon av stål ved hjelp av hydrogen.

Foto: Vattenfall, SSAB og LKAB

Får statlig hjelp

Den statlige Energimyndigheten dekker halve regningen ved pilotanlegget, og har tidligere gitt 60 millioner svenske kroner til en forstudie og et forskningsprosjekt.

Ifølge selskapene vil CO2-utslippene fra stålindustrien kunne øke med 25 prosent frem mot 2050 hvis det ikke blir utviklet nye metoder.

Årsaken er at etterspørselen etter stål trolig vil øke sammen med den globale befolkningen og fortsatt urbanisering.

– Vi ønsker å være en del av løsningen på klimautfordringen, sier konsernsjef Martin Lindqvist i SSAB.

Kokset og kullet som svenske stålfabrikker bruker i produksjonen fraktes blant annet fra Australia, mens hydrogenet i en fremtidig prosess vil kunne produseres lokalt i Sverige.

Prosjektet vil også kreve samspill med myndighetene og forskningsinstitusjoner, skriver selskapene. Kraftnettet må bygges ut, det trengs tilgang på kompetanse, og det bør også komme nye virkemidler på EU-nivå, sier de tre selskapene.

Her kan du lese mer om

 1. Strømpriser
 2. Klima
 3. Sverige
 4. Fornybar energi
 5. Teknologi
 6. Energi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Statkraft og stålprodusent med klimagrep: Vil lage stål med hydrogen

 2. Nel: Enorme muligheter for grønn hydrogen, utfordringen er å velge

 3. Nel og Kværners «standardpakke» kan kutte kostnader: – Noen må løpe først

 4. Annonsørinnhold

 5. Yara satser på hydrogen

 6. Nel og Yara skal gjøre «grønt» hydrogen billigere: – Vi må bare jage videre