Oljeanalytikere om Mærsk-salget: Tror dette feltet spikret giganthandelen

Johan Sverdrup spiller en nøkkelrolle når franskmennene sluker rubb og stubb av Mærsks oljevirksomhet, tror analytikere.

UTSIRAHØYDEN: Den første synlige delen av gigantfeltet Johan Sverdrup kom på plass i sommer. Nå har det franske oljeselskapet total sikret seg 8,44 prosent eierandel.

Foto: Jan Arne Wold / Statoil NTB scanpix
 • Karl Wig
 • Marius Lorentzen
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

7,45 milliarder dollar – såpass koster det når det franske oljeselskapet Total overtar oljevirksomheten til det danske industrikonsernet A.P. Møller-Mærsk.

– Det er en stor transaksjon, også i global målestokk, sier analytiker Oddmund Føre i Rystad Energy til E24.

Han mener salget gir mening for Mærsk, som nå kan rendyrke sin kjernevirksomhet rundt logistikk og containere.

Giganthandelen, som ble annonsert mandag, innebærer at franskmennene sikrer seg flere baser og en drøss av lisenser i Danmark, Nederland og Norge.

At Maersk Oil var til salgs har ikke vært noen hemmelighet etter at A.P. Møller-Mærsk-konsernet annonserte en større omorganisering tidligere i år.

– Det overraskende er at det er Total som kjøper. De har solgt flere eiendeler i Norge, blant annet til PGNiG i Polen, og har forsøkt å selge eiendeler til både Okea og Tellus, sier Danske Bank-analytiker Anders Holte.

– Hvorfor snudde de nå, var det fordi de har endret syn på Nordsjøen eller fordi de fikk sjansen til å sikre seg en bit av Johan Sverdrup?

– Sverdrup har nok mye å si, men Maersk-porteføljen produserer jo drøye 150.000 fat per dag allerede i dag. I en verden der det blir stadig vanskeligere å finne lønnsom olje, er en slik portefølje alltid attraktiv, sier Holte.

– Et av verdens mest attraktive felt

Frian Årsnes, direktør for olje og gass i analyseselskapet Econ, kaller Mærsk-salget «litt overraskende».

– Det var jo ikke akkurat den sammensetningen vi hadde forventet, sier han til E24.

– Men vi regner med at Total er interessert i Johan Sverdrup. Ellers tror jeg ikke Total hadde kjøpt oljevirksomheten til Mærsk, sier Årsnes.

Mærsk Oil & Gas eier 8,44 prosent av det samlede Johan Sverdrup-feltet, og Total sikrer seg dermed innpass i det som er Norges desidert største oljeutbygging nå om dagen.

– Johan Sverdrup er et av de mest attraktive oljefeltene i verden, sier Føre i Rystad Energy.

Les også

Mærsk-sjefen: Hr. Møller ville ha truffet samme beslutning

Årsnes tror Total fattet interesse for gigantfeltet av to grunner:

– Johan Sverdrup er et veldig stort reservoar, og det å kjøpe seg inn i en tidlig fase vil sannsynligvis være gunstig i forhold til potensielle reserveoppgraderinger utover feltets levetid. I tillegg er det ressurser rundt Johan Sverdrup som kan kobles til den infrastrukturen som legges på plass, sier han.

Midtøsten-synergier

DNB-analytiker Helge André Martinsen tror Johan Sverdrup var én av to faktorer som ble særlig viktige i Totals oppkjøpsvurdering.

– I tillegg er det en del synergier mellom de to selskapene onshore (landvirksomhet, journ.anm.) i Øst-Afrika og Midtøsten, sier Martinsen til E24.

I Midtøsten er Total nemlig i dialog om muligheter for oljevirksomhet i Iran – samtidig som de akkurat har vunnet anbudet om å få drive offshorefeltet Al Shaheen-feltet i Qatars del av den persiske gulfen.

Feltet er et av de største gassfeltene i verden og strekker seg inn mot Iran.

– Mærsk hadde en kontrakt på dette feltet som gikk ut i juli. Feltet var ute på anbud og Total vant frem. Så ved å kjøpe Mærsk får Total ta over hele Mærsk-organisasjonen, og der er det sannsynligvis betydelige synergier å hente. Samlet sett har de to mye kunnskap og operasjonell virksomhet i området Iran/Qatar, sier analytikeren.

I Afrika har Total lisenser i Uganda, mens Mærsk har sikret seg lisenser i Kenya.

– Mærsk kvitter seg med risiko

For A.P. Møller-Mærsk-konsernet sin del mener DNB Markets at prisingen Total nå har satt på 7,45 milliarder dollar er på linje med deres estimater for Mærsk Oil & Gas, men over konsensusestimatet på 6,3 milliarder dollar.

Les også

Mærsk selger oljevirksomheten

Transaksjonen innebærer at Total tar over 2,5 milliarder dollar i gjeld, og nedstengning- og skroteforpliktelser på gamle felt i Nordsjøen på rundt 2,9 milliarder dollar.

– Mærsk sier at de ville hatt negativ fri kontantstrøm over de neste årene med investeringene i Johan Sverdrup-feltet og disse nedstengning- og skroteforpliktelsene. Så her får Møller-Mærsk ut den fulle verdien samtidig som de kvitter seg med all gjeld og risiko. Det er attraktivt, sier Martinsen.

– Jeg tror Mærsk-aksjonærene skal være fornøyd, sier Danske Bank-analytiker Anders Holte.

Han peker på at Total-kursen er i minus så langt i år og at den har levert dårligere avkastning enn Statoil. Gitt at man tror på en bedring i oljemarkedet, mener Holte dermed at Mærsk-aksjonærene kan komme til å få en pen avkastning på Total-aksjene fremover. Han legger til at Totals uttalelser om en bedring i kontantstrømmen kan tolkes som at selskapet snart avslutter aksjeutbytteprogrammet og går tilbake til ordinære utbytter.

– Prisen på 7,5 milliarder dollar var en halv milliard mer enn vi hadde i våre beregninger, men så mener også selskapene at de kan hente ut en halv milliard i synergier (kostnadseffektivisering, journ.anm.), sier Holte.

Han påpeker at til tross for det store milliardbeløpet og kjøpet av en produksjon på over 150.000 fat per dag, så «koster» det ikke Total mer enn at Mærsk mottar aksjer som tilsvarer 3,75 prosent av Total.

– Det viser hvor mye ressurser og produksjon de store integrerte oljeselskapene må kjøpe før det påvirker inntjeningen sin, sier Holte, og mener det samme vil gjelde for eventuelle oppkjøp Statoil måtte finne på.

Les også

Greenpeace gikk for nær Statoil-rigg

Les også

Mærsk-sjefen: Herr Møller ville ha truffet samme beslutning

Les også

Mærsk varsler milliardregning etter dataangrep

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nordsjøen
 2. Olje og gass
 3. Norge
 4. Total

Flere artikler

 1. Mærsk selger oljevirksomheten

 2. Betalt innhold

  – En av de største transaksjonene i Nordsjøen

 3. Betalt innhold

  Mærsk selger oljevirksomheten til Total

 4. – Mærsk-salg er største Nordsjø-transaksjon på 11 år

 5. Kan bli Mærsks neste storsalg: – Vil være høyaktuelt for de fleste