Saudi-Arabias statlige oljegigant sponser den norske oljefesten: – Det er en skam

Saudi-Arabias statlige oljegigant Saudi Aramco er hovedsponsor for oljemessen ONS i Stavanger, der det offisielle Norge er sterkt representert. – En aktiv omfavnelse av et av verdens aller mest brutale regimer, sier samfunnsdebattant.

HOVEDSPONSOR: Saudi Aramcos tilstedeværelse på ONS er tydelig.
 • Nina Tuv
Publisert:

Sammen med DNB og Shell er verdens største oljeselskap, Saudi Aramco, hovedsponsor for den norske oljefesten som denne uken arrangeres i Stavanger.

Samfunnsdebattant og tidligere SV-politiker Andreas Halse er blant dem som reagerer på at selskapet som er hundre prosent eid av staten Saudi-Arabia, får profilere seg på denne måten:

– Det er en skam at norsk oljenæring sleiker saudiske sjeiker oppetter ryggen, sier Halse til E24.

Han jobber for Svenssonstiftelsen, en stiftelse som jobber for internasjonale rettigheter i arbeidslivet.

– ONS kommer nå midt oppe i en global verdikamp mellom Saudi-Arabias verdisyn og det man kan kalle vestlig verdisyn. De er i full gang med å fengsle kvinnelige aktivister som ikke mener annet enn at kvinner skal behandles som myndige mennesker. Norsk oljenæring kunne valgt å ta avstand fra dette, men i stedet gjør de det motsatte og strekker ut en hånd, sier han.

Les også: (+) De ukjente tungvekterne på ONS

Fjerde gang

Dette er imidlertid ikke nytt av året for messen som avholdes hvert andre år og har røtter tilbake til 1974.

Ifølge daglig leder for Stiftelsen ONS er det i år fjerde gang Saudi Aramco er hovedsponsor for arrangementet. Det var også den saudiske oljegiganten som initierte samarbeidet til å begynne med.

– De er veldig opptatt av norsk teknologi, og har koblet seg til mange små og mellomstore bedrifter her. Dette har bidratt til å løfte norsk industri ut i verden, sier Leif Johan Sevland til E24 på spørsmål om hva som ligger bak valget av hovedsponsor.

ONS vil overfor E24 ikke oppgi hvor mye penger Saudi Aramco har bidratt med.

Hør E24-podden på ONS: Har oljenæringen tapt kampen om Lofoten?

OFFENTLIG TILSTEDEVÆRELSE: Kronprins Haakon var blant representantene for det offentlige Norge som kastet glans over åpningen av ONS mandag. Her er han avbildet sammen med daglig leder Leif Johan Sevland (t.h.).

– Bør gå i seg selv


ONS har som formål å være en møteplass for den internasjonale energibransjen, og hadde på forrige arrangement for to år siden over 65.000 besøkende.


Stiftelsen ble startet av Stavanger kommune, Statoil (nå Equinor), Stavanger Forum og Norsk Petroleumsforening.

Les også

Olje- og energiministeren om Equinors havvind-eventyr: – Kan bidra til at man får ned kostnadene


Til stede i Stavanger i år er blant annet statsminister Erna Solberg, energiminister Terje Søviknes og Kronprins Haakon. En rekke offentlige bedrifter er også representert.

Amnestys ekspert på Saudi-Arabia, Ina Tin, er også svært kritisk til valget av hovedsponsor for ONS.

– Det er problematisk å ha en hovedsponsor som har hundre prosent tette bånd til det saudiske kongehuset. Saudi Aramco har alltid hatt som hovedhensikt å finansiere et regime som til de grader står i kontrast til norske verdier om demokrati og menneskerettigheter, sier Tin til E24.

– Det saudiske kongehuset, som eier Aramco, står for massiv forfølgelse av egen befolkning og står bak en grusom krig i nabolandet Jemen. De bryter alle de prinsippene som det offisielle Norge står for, fortsetter hun.

KRITISK: Ina Tin fra Amnesty mener den norske oljebransjen sender helt feil signaler ved å ha Aramco som sponsor. – Erna Solberg står på listen over speakers, og oljeministeren var med på åpningen mandag sammen med Kronprinsen. Da kaster det offisielle Norge glans over arrangementet, sier hun.

Tin mener at ettersom det er så tung tilstedeværelse av offentlige representanter på messen, vil man ved å akseptere en hovedsponsor som Saudi Aramco kunne se på det som en legitimering av det regimet oljeselskapet understøtter – som er en bærebjelke i den saudiske styresmakten.

– Jeg tenker at oljemessen bør gå i seg selv og vurdere om dette er en hovedsponsor man vil smykke seg med, sier Tin.

Andreas C. Halse

– Kraftfullt signal fra det offisielle Norge


Saudi-Arabia er ifølge FN et eneveldig monarki, styrt av kongehuset Al-Saud, og mangler religionsfrihet, pressefrihet, ytringsfrihet og demokrati.
Saudi Aramco, som er heleid av kongehuset, er et av verdens største selskaper målt i omsetning, både innenfor olje og totalt sett.
– De finansierer ikke bare regimet, de er jo regimet, sier Halse.


Han mener det er helt umulig å trekke noe skille mellom Saudi Aramco og den saudiske staten.

Les også

Equinor må finne mer olje: Skal bore 3.000 brønner


– Det å ikke klare å ta stilling i en sånn kontekst, og til og med gjøre de til hovedsponsor, det er en aktiv omfavnelse av et av verdens aller mest brutale regimer og et kraftfullt signal fra det offisielle Norge, fortsetter han.

I det siste har det vært oppstyr rundt det norske oljefondets investeringer i selskapet Raytheon, som selger bomber til Saudi-Arabia. Disse blir brukt i krigen i Jemen.

– Kan ikke ha egen utenrikspolitikk


– Vi følger norsk utenrikspolitikk. Norge har normale diplomatiske forbindelser til Saudi-Arabia, og jeg er ikke kjent med at de tar noe avstand. Skulle norske myndigheter si noe annet skal vi gjøre noe med det, sier Sevland.

Les også

E24-podden på ONS: Har oljenæringen tapt kampen om Lofoten?

Tror det er et trekk i PR-kampanje


– I ly av PR-kampanjen foregår det økt forfølgelse av stemmer i Saudi-Arabia. Det blir farligere og farligere å ytre seg der, og man kan risikere dødsstraff, sier Tin.


– Det å være sponsor på et arrangement som ONS er noe som faller veldig pent inn i rekken av fremstøt for å gi inntrykk for at man er en progressiv kraft i Midtøsten. Det er et veldig farlig narrativ å støtte opp under, fordi det sminker undertrykkelser som foregår, sier Tin.

Hun mener det burde være svært problematisk for det norske etablissementet å la seg assosiere med verdiene Saudi-Arabia står for.

Les også

Rystad Energy ser oljetopp i 2020: – Kanskje den siste

Les også

Letetopper tror det kan gjøres flere store funn på norsk sokkel

Les også

Oljedirektøren fikk ONS' ærespris

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. ONS
 2. Saudi-Arabia
 3. Norge
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Norges største oljefest lukker øynene. Og blir nyttige idioter for shariastaten Saudi-Arabia

 2. Betalt innhold

  Dette krever Equinor av sine leverandører

 3. Kampen mot kronprinsen: Frykter å bli drept av Saudi-Arabia

 4. Saudi-Arabia beskyldes for hacking av flyktning i Norge

 5. Betalt innhold

  Johan Sverdrup kan vinne på Saudi-Arabias ambisjoner