Torsdag kan true oljeprisen: – Opec viktigere enn noensinne

Oljeprisen kan falle hvis Opec og Russland ikke forlenger oljekuttene torsdag, mener ekspertene. – Opec er viktigere enn noensinne, mener professor.

VIKTIG DAG: Torsdagens møte blant Opec, Russland og de andre aktørene som er samlet om produksjonskutt blir viktig for oljeprisen. Dette er Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih på møtet i Wien 25. mai, da kuttavtalen ble forlenget med ni måneder. Torsdag venter markedet en ny ni måneders forlengelse ut 2018.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– Opec er viktigere enn noen gang, vil jeg si, sier Dag Harald Claes til E24.

Professoren i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo har skrevet en rekke artikler og bokkapitler om energi og geopolitikk, og har Opec som et av sine interessefelt.

– Du har hatt 2000-tallet hvor markedet leverte høyere oljepris av seg selv, og du kunne bare lene deg tilbake og være med på reisen, sier Claes.

– Så kommer skiferoljen (fra USA, journ.anm.), og du har endrede betingelser. For å holde oljeprisen oppe og skape behagelige vilkår for alle oss som lever av oljeinntekter, så er Opec viktigere enn noen gang, sier han.

Torsdag møtes Opecs 14 medlemmer og støttespillerne deres med Russland i spissen. Forventningene er store til en ny forlengelse av avtalen som ble inngått 30. november i fjor om kutt i aktørenes oljeproduksjon.

I mai ble aktørene enige om å forlenge kuttene i ni måneder, og avtalen utløper derfor ved utgangen av første kvartal 2018.

Spørsmålet er om det kommer en ny forlengelse ved dette møtet, og hvor lang den eventuelt blir. De fleste analytikere forventer at kuttene forlenges ut 2018.

Hvis en slik forlengelse ikke kommer nå eller blir kortere enn ventet, kan det skuffe markedet og senke prisene, ifølge SEB Markets.

Les også: Ser risiko for at Opec vil skuffe markedet

Les også

Mot forlengelse av oljekutt: – Kan øke oljeprisen

Spår forlengelse ut 2018

DNB Markets-analytiker Torbjørn Kjus understreker i et notat at Russland ennå ikke har forpliktet seg til en ni måneders forlengelse, og dermed kan bli et hinder.

Årsaken til at Russland nøler kan være at president Vladimir Putin frykter for en sterkere rubel før presidentvalget i mars, eller at Russland ønsker løfter fra Saudi-Arabia knyttet til Syria-konflikten, hvor russerne kjemper på det syriske regimets side.

– Saudi-Arabia ønsker en ni måneders forlengelse, og derfor tror vi det er det mest sannsynlige utfallet torsdag, skriver Kjus.

Kjus har tidligere sagt at oljeprisen vil kunne stige hvis oljekuttene forlenges ni måneder, men at andre utfall vil kunne redusere prisen.

FØLGER OPEC: Professor og instituttleder Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo mener Opec-kartellet er viktigere enn noen gang.

Les mer: Oljekuttene blir trolig forlenget: Kan øke oljeprisen

Også Nordea Markets-analytiker Thina Saltvedt forventer ni måneders forlengelse.

– Ville være veldig rart

Det krevde energi og diplomati å skape enighet mellom land som Saudi-Arabia, Russland og Iran om kuttavtalen for ett år siden, og forlengelsen i mai.

Claes sier han vil bli overrasket hvis Opec ikke vil fortsette å følge den strategien som er lagt.

– Nå har de fått prisen opp på over 60 dollar fatet, og jeg ville stusse hvis de gir seg på målstreken. Det ville være veldig rart, sier Claes.

– Spillet lå i diskusjonen mellom Saudi-Arabia og Russland. Da de falt ned på samme side var mye av løpet lagt. Dette ble en invitasjon til alle mulige oljeprodusenter om å være med. Ikke først og fremst fordi de skulle kutte så mange fat, men mer på grunn av det politiske og kommunikasjonen ut i markedet om at mange aktører var med. Også Norge ble jo invitert med på kuttene, sier han.

– Hvorfor trengte Opec denne avtalen?

– For det første har du USAs skiferolje som et ris bak speilet som alltid ligger der. Så skjønte vel aktørene at prisen går ikke opp av seg selv, her trenger markedet et signal, sier Claes.

Les også

Ser risiko for at Opec vil skuffe markedet

– Merkelig nok trodde mange analytikere først at avtalen ikke ville holde. Det var en overraskende skepsis til Opecs handling i første runde. Nå handler det ikke så mye om forhandlinger mellom landene, men om å forsterke kommunikasjonen rundt avtalen og vise at dette er en langsiktig strategi som vil bli gjennomført, sier han.

Gjør «hva som helst»

Opec har ikke noe formelt mål for oljeprisen i avtalen, men kartellets mål skal være å få redusert oljelagrene i OECD til ned mot femårssnittet. Dette er hittil ikke oppnådd. Claes tror at det er viktig for Opec å forsvare sin strategi.

– Opec har spikret et gulv i markedet, og vil gjøre «hva som helst» for å forsvare det, på samme måte som den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi gjorde for å forsvare euroen, sier Claes.

– De gjør det som må gjøres, og det har også fått effekt. Opec ser ut til å ha klart å suge opp noe av overskuddet i markedet, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Opec
 3. Saudi-Arabia
 4. Irak
 5. Iran
 6. Russland
 7. Thina Saltvedt

Flere artikler

 1. Dette er de sentrale aktørene i oljekutt-spillet

 2. Mot forlengelse av oljekutt: – Kan øke oljeprisen

 3. Opec: Ingen bekreftelse av nye oljekutt – diskusjonene fortsetter

 4. Trump: – Aksepterer ikke at Opec holder oljeprisen høy

 5. – Vurderer nytt «Super-Opec»