Norsk olje og gass: - Hva er det Erna holder på med?

Toppsjefen i Norsk olje og gass har fått nok. Hun mener regjeringen snur ryggen til 250.000 arbeidsplasser.

FÅR KRITIKK: Statsminister Erna Solberg får kritikk av foreningen Norsk olje og gass. Her er statsministeren avbildet på Gudrun-plattformen i nordsjøen.
 • John Thomas Aarø
Publisert:

– Hvilket annet land prater ned sin viktigste industri på denne måten? spør toppsjef Gro Brækken i Norsk olje og gass, interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for oljebransjen.

– Hva er det Erna Solberg og regjeringen holder på med?

Den sterke reaksjonen kommer etter at Brækken i tur og orden har hørt næringsminister Monica Mæland (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) snakke om at norsk økonomi er inne i en omstilling, og at oljebransjen ikke lenger vil være vekstmotoren i norsk økonomi.

Det siste tok statsministeren blant annet opp i sin nyttårstale.

Nå ber Brækken regjeringen legge om ordbruken, og begynne å fremsnakke oljenæringen.

For første gang ber også næringen regjeringen om hjelp for å takle fallet i oljeprisen, gjennom blant annet skatteincentiver.

Siden juni har oljeprisen falt fra 115 dollar fatet til vel 50 dollar fatet.

Se E24s grafikk: Disse norske oljefeltene er i fare på grunn av lav oljepris.

– Snakket ned

– Omstillingen tar vi ansvar for, men ingen har varslet om en oljepris på 50 dollar fatet, sier Brækken.

– Det er en alvorlig situasjon, og det bør det være også for regjeringen.

Hun peker på at hver fjerde krone i statsbudsjettet kommer fra olje og gass.

– Regjeringen driver ansvarsfraskrivelse, og så opplever vi på toppen at industrien så snakkes ned. De snur ryggen til 250.000 arbeidstagere, sier Brækken til E24.

E24 har bedt statsministerens kontor (SMK) om å svare på kritikken torsdag. De har ikke ønsket det, og henvist videre til Olje- og energidepartementet.

(Saken fortsetter under bildet.)

KRITISK TIL ERNA-RETORIKK: Avtroppende Norsk olje og gass-leder Gro Brækken er sterkt kritisk til hvordan fremtredende regjeringspolitikere, med statsminister Erna Solberg i spissen, snakker om oljebransjen. Her er hun avbildet på sitt kontor torsdag ettermiddag.

Så sent som forrige onsdag møtte foreningen Norsk olje og gass næringsminister Mæland hos Næringsdepartementet i Oslo.

Begge partene ga i etterkant inntrykk av at møtet var produktivt, og at de hadde en lik forståelse av utfordringene i oljebransjen.

Dagen etterpå, på NHOs årskonferanse, sitter Gro Brækken blant tilhørerne og hører statsministeren «snakke ned oljenæringen», som hun selv beskriver det.

Solberg sa på konferansen at nedbremsingen innen petroleumsaktivitet kan frigjøre kapital og kunnskap og speede opp utviklingen av nye, grønne jobber

Nå er det nok, mener Brækken.

– Nedsnakkingen fra sentrale politikere er bekymringsfull.

(Saken fortsetter under bildet.)

KRITISERES: Statsminister Erna Solberg (H)

E24 Aksjelive: Følg utviklingen i oljeprisen her

– Det haster

Bakteppet for politikernes utsagn er altså at det ventes en bratt nedgang i oljeinvesteringer i inneværende år, blant annet fordi en galopperende kostnadsutvikling på norsk sokkel har fulgt en oljepris som stadig har nådd nye høyder de siste årene.

Utviklingen har fått oljeselskapene, med oljegiganten Statoil i spissen, til å snøre igjen pengepungen. Oljeinvesteringer har vært den fremste vekstimpulsen for norsk økonomi etter finanskrisen.

Fredag skal statsminister, finansminister og sentralbanksjefen møtes for å diskutere konsekvensene av fallet i oljeprisen for norsk næringsliv.

– Det er ikke ofte dere går ut slik og kritiserer myndighetene. Hvorfor gjør dere dette nå?

– Vi synes det haster, sier Brækken, og fortsetter:

– Vi har tatt initiativ og tatt runden med olje- og energiministeren, næringsministeren og med finansministeren. Det er etter disse rundene, i tillegg til uttalelser i media, at bekymringen er forsterket. Dette må vi si fra om nå. Det haster å ta grep som kan virke offensivt.

Ber om hjelp

Brækken avviser at de ber regjeringen om en redningspakke, men mener et grep bør tas slik at oljebremsen ikke blir en krise som svekker industriens konkurransekraft på lang sikt.

Ett tiltak mener Brækken bør være å gi skatteintensiver til økt utvinning fra produserende felt, og hun peker på at regjeringen selv har sagt at dette er noe den vil fremme. Det er dyrere å få opp den siste oljen.

– Det er nå det er viktig at stimulansetiltakene kommer, gjennom en type skattelette på økt utvinning, sier hun.

Norsk olje og gass-lederen understreker at det er opp til regjeringen å fremme tiltak.

– Opplever du at medlemmene i Norsk olje og gass er bekymret for signalene fra regjeringen?

– Ja, jeg opplever at medlemmene er bekymret for situasjonen. De blir minnet på av norske myndigheter at selskapene må ha et langsiktig perspektiv på norsk sokkel, men nå blir det skapt en usikkerhet. Det er bekymringsfullt.

Skremmer ungdommen

Brækken frykter at regjeringens snakk om oljesektoren gjør at unge folk velger seg andre bransjer å spesialisere seg innen.

– Det er ikke bra om vi skremmer ungdommene fra å ikke satse på olje og gass. I 2009 hadde vi et prisfall og vi mistet et årskull av studenter. Det må ikke skje igjen.

– Vi har snakket med flere som ikke har fått jobb i oljenæringen i det siste. Er det så viktig å holde rekrutteringen oppe?

– Det er særlig offshore at det er stor kamp om plassene; dette er trolig en av de mest attraktive jobbene i hele Norge. Men offshore jobber det rundt 25.000 av totalt 250.000. De fleste av jobbene er på land, i kontorer og på verftene og så videre, sier hun.

E24 har gitt statsministerens kontor (SMK) gjentatte sjanser til å svare på denne kritikken torsdag. De henviste til olje- og energidepartementet, som ikke har besvarte E24s henvendelser sent torsdag kveld.

Les også

Solberg står klar med økonomiske krisetiltak

Les også

– Vi kan ikke si at vi skal tilbake til normalen, for det skal vi ikke

Les også

Næringsministeren: Vi får se flere nedbemanninger i oljebransjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Norsk olje og gass
 3. Erna Solberg
 4. Høyre (H)
 5. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Oljeprofessor avviser at oljebransjen trenger hjelp fra staten

 2. – Jeg forbereder Norge på omstilling

 3. Pollestad: – Solberg fornærmer oljenæringen

 4. Betalt innhold

  – Solberg fornærmer oljenæringen

 5. Betalt innhold

  Mener Solberg fornærmer hele oljenæringen