- Vi blir enten hausset til himmels eller dratt ned i kjelleren

PGS-sjefen mener at markedet for seismikk har bedret seg de siste månedene. Til tross for et svakt første kvartal gjentar han en offensiv resultatmålsetting for hele 2014.

SKUFFELSE: Seismikkselskapet PGS klarte ikke å nå opp til forventningene i første kvartal.
Publisert: Publisert:

Konsernsjef i Petroleum Geo-services, Jon Erik Reinhardsen, mener det den siste tiden har vært vel mye «drama» rundt utsiktene for seismikkindustrien, og at ting nå faktisk ser bedre ut enn for noen måneder tilbake.

- Vi er jo en sektor som ofte enten blir hausset til himmels eller dratt helt ned i kjelleren, sier Reinhardsen til E24 på fredagens kvartalspresentasjon.

PGS-sjefen peker på at seismikk er en del av kostnadene som er mest fleksible for oljeselskapene. Derfor er det også der det ofte kuttes raskest hvis man må kutte kostnader, men det er også der pengebruken øker raskest når det går bra.

- Vi mener markedet har bedret seg de siste månedene. Det har blitt tatt kapasitet ut av seismikkmarkedet, så markedsbalanse er blitt bedre.

Mesteparten av fjoråret var det uro rundt utsiktene for seismikkindustrien sett i lys av at oljeselskapene stadig ble tøffere i å kutte kostnader og investeringer.

Merker dere det godt at oljeselskapene har strammet inn?

- Ja vi ser det jo litt her og der, men det er ingen ekstrem dramatikk.

Gjentok hårete mål

Til tross for en svak start på året gjentok PGS i dag sitt mål for 2014 og sikter mot et brutto driftsresultat (EBITDA) i år på 900-950 millioner dollar, tilsvarende 5,31-5,61 milliarder kroner.

PGS fikk en EBITDA i første kvartal på 139 millioner dollar. Om de skal klare å nå 925 millioner (midtpunktet) må selskapet i snitt klare en EBITDA på 262 millioner dollar de neste tre kvartalene.

Analytikerforventningene for første kvartal lå for øvrig på 159 millioner dollar.

- Vi tror vi skal klare å nå målet vårt, det er hva våre prognoser tyder på, sier PGS-sjefen.

Om selskapet skulle klare det vil det i så fall være ny rekord med god margin; 2013 ga en EBITDA på 829 millioner dollar, mens i 2012 endte det på 776 millioner dollar.

Større salg

Reinhardsen grunngir sitt optimistiske syn ut i fra at de forventer seg et større forhåndssalg av multiklientseismikk-undersøkelsene de skal gjennomføre, spesielt i andre halvår.

I første kvartal var forhåndssalget på 64 prosent av investeringskostnaden for undersøkelsene, mens det i andre halvår ventes et forhåndssalg på over 100 prosent.

PGS lot mye flåten gå på multiklient-arbeid i første kvartal, noe som ifølge PGS var hovedårsaken til de lavere inntektene i kvartalet. Mye inntekter fra innsamlet multiklientseismikk kommer etter at undersøkelsen er gjort ferdig, gjennom ettersalg av dataene.

Samtidig så man at prisene på kontraktsseismikk var noe lavere enn i fjor, for hele 2014 venter Reinhardsen seg at prisene på kontraktene vil ligge «noe lavere» enn i fjor.

- Det at dere gikk så hardt på multiklient i første kvartal, var det en konsekvens av at det var vanskeligere å lande kontrakter til bra priser?

- Det er jo delvis forklaringen. Vi så muligheten til å gjøre multiklient-arbeid nå, den alternative inntjeningen (kontraktsarbeid red. anm) ville ikke kunne måle seg med den avkastningen vi fikk av å investere i å bygge opp databiblioteket vårt gjennom å satse på multiklient.

Det svake resultatet i første kvartal sørger forøvrig for å tynge PGS-aksjen i dag. Aksjen handles eksklusive rett til utbytte på 2,30 kroner i dag, justert for dette svekker aksjen seg 5,5 prosent fredag ettermiddag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om