Nå kuttes prognosene for oljeprisen kraftig

Færre og færre tror oljeprisfallet blir kortvarig.

FÅR SKYLDEN: Skiferoljeproduksjon, som her fra McKenzie utenfor Willistoni den amerikanske delstaten Nord Dakota, får mye av skylden for årets kraftige oljeprisfall.
  • Johann D. Sundberg
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Regn med at det vil ta lang tid før oljeprisene kommer på de nivåene norsk økonomi vennet seg til fra 2011 og frem til i sommer.

I den perioden var prisen på det svarte gull med få unntak over 100 dollar per fat. Pengene strømmet inn til oljeselskapene som satte i gang nye dyre utbyggingsprosjekter. Pengene strømmet også inn til den norske stat som fylte opp Oljefondet.

Les også: Oljefondet har passert 6.000 milliarder kroner

I høst har derimot oljeprisen rast, og fasit hittil i år er et fall på 44,6 prosent til 65,97 dollar for brennolje fra Nordsjøen.

De som måtte håpe at oljeprisen skal opp på nivåer over 100 dollar igjen, må etter alt å dømme smøre seg med tålmodighet.

Markedet kan få ny informasjon når amerikanske energimyndigheter kommer med sin månedlige rapport om oljemarkedet senere tirsdag.

Onsdag offentliggjøres nye tall for utviklingen i amerikanske lagre av olje og oljeprodukter.

For i kjølvannet av oljeprisfallet blir også prognosene for kommende år kraftig nedjustert.

Den internasjonale meglergiganten Jefferies har tirsdag kuttet sin prognose for gjennomsnittsprisen neste år fra 90 til 72 dollar og tror prisen de to påfølgende årene vil stige til henholdsvis 83 og 90 dollar.

Følg oljeprisen fra minutt til minutt i E24s Aksjelive

– Oppgang i 2016

Det amerikanske meglerselskapet Macquarie kutter tirsdag sine 2015-prognoser fra 108 til 74 dollar.

De mener oljemarkedet vil komme i balanse igjen, noe som vil føre til kraftig prisoppgang i 2016, melder Marketwatch.

Også DNB Markets og oljeanalytiker Torbjørn Kjus har tirsdag sendt ut oppdaterte anslag for oljeprisen. Kjus og DNB har vært blant de få som lenge har ment at oljeprisen skulle falle, og den falt mer enn de spådde.

Meglerhuset opplyser til E24 at man nedjusterer den forventede prisen på nordsjøolje (Brent) både neste år og 2016:

* 2015 fra 80 dollar fatet til 70 dollar fatet

*2016 fra 85 til 80 dollar fatet

*Man skrur også ned den forventede priskurven i tiden etter 2016 noe.

Krise-varsel

Samtidig som utsiktene for oljeprisen fremover nå er høyst usikre, ligger det an til langt lavere investeringer i oljesektoren i Norge til neste år, sammenlignet med i år.

Dette bakteppet har fått varselslampene til å blinke i norsk oljesektor og i industrien som er indirekte knyttet til oljen.

I en fersk rapport basert på svar fra 2.000 medlemsbedrifter i NHO, kommer det frem at norske oljebedrifter nå har et mørkere syn på fremtiden enn det de hadde under finanskrisen.

– Det er enorme utslag, og det er ganske dramatisk, sier NHOs leder Kristin Skogen Lund til E24 i et intervju i tilknytning til undersøkelsen.

Les også: Norske oljebedrifter varsler krise: Mer pessimistiske enn under finanskrisen

Får «skylden»

Det er den amerikanske produksjonen av skiferolje som får «skylden» for at det for tiden er fulle oljelagre og at oljeprisene raser.

Samtidig foretar de hovedsakelige arabiske oljeproduserende landene i Opec seg ingenting i form av tiltak for å redusere produksjonen for å forhindre oljeprisfallet.

I verdens største oljeprodusent Russland produserer man det remmer og tøy kan holde for å skaffe penger for å holde en langt mer skrantende økonomi flytende.

Les også:

Oljeprisen på sitt laveste nivå på 5 årSatser på oljepris under 40 dollar200 Statoil-milliarder forduftet på fem månederSaudi-Arabia venter oljepris på 60 dollarTror oljeprisen kan falle til 40 dollar

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Mer alvorlig nå enn under finanskrisen

  2. DNB: Får ikke oljeprisen i 100 dollar igjen dette tiåret

  3. Derfor er det krise i oljebransjen

  4. Betalt innhold

    Store utfordringer for norsk økonomi

  5. - Markedet tror Saudi-Arabia vil utkonkurrere den amerikanske skiferoljen