Mot rekordhøye maispriser

Hetebølgen i USA skaper problemer for bøndene og kan presse de allerede høye mais - og soyaprisene til rekordhøyder.

TØRKE: Sol og tørke truer avlingene til amerikansk landbruk. Landbruksdepartementet kutter forventet produksjon med 12 prosent og inventaret ved årsslutt med 37 prosent. Her fra innhøstingen av mais i Farmingdale, Illinois.
Publisert:

Det amerikanske landbruksdepartementet kuttet onsdag produksjonsestimatene for 2012/2013 med 12 prosent. Også inventarestimatene ved årsslutt kuttes med 37 prosent.

Dette er det største kuttet siden 1988, ifølge Financial Times.

LES OGSÅ: Hetebølge presser kornpriser til værs

Tidligere i år hadde amerikanske bønder håp om rekordinnhøsting under årets sesong. Svært mange bønder benyttet en unaturlig varm vår til å så tidligere enn vanlig.

Temperaturen som bidro til den rekordtidlige plantingen, ser nå ut til å kunne skape store problemer for bøndene, og varmen kan ødelegge store deler av avlingene.

Dette bidrar til å presse prisene på mais- og soyabønner oppover.

Reduserer forventet innhøsting

Tall landbruksdepartementet presenterte i vår, viser forventninger om gjennomsnittlig innhøsting av 166 bushels per hektar i årets sesong. Dette ville vært historiens beste.

Det er disse estimatene som nå kuttes.

- Hvis vi kommer i nærheten av 161 bushels per hektar, kommer vi til å arrangere en kjempefest, for det ser ikke ut til å skje, sier råvaresjef Hussein Allidina i Morgan Stanley.

Også bøndene selv ser ut til å redusere anslagene for avlingene.

- Vanligvis pleier jeg å høste 180 bushels per hektar, men i år håper vi på 125, sier maisbonde Mike Nichols.

Svært høyt priset

Som verdens største eksportør av mais, soyabønner og hvete kan hetebølgen få svært store konsekvenser for verdens råvaremarked.

Siden midten av juni har terminprisen på mais steget med 30 prosent. Prisen på soyabønner har falt litt den siste tiden, men er fortsatt på et svært høyt nivå.

Prisene på mais og soyabønner ligger like under nivåene fra høsten 2011, som er tidenes høyeste.

Men en tilsvarende matvarekrise som i 2008/2009 er likevel lite sannsynlig, mener eksperter, siden både ris- og hveteprisene fortsatt er langt unna rekordnivåer.

Kan miste halve avlingen

Flere bønder har allerede forhåndssolgt mye av årets planlagte avlinger, men risikerer nå å ikke klare å levere til kontraktene.

- Å miste inntil halvparten av avlingene i dette området kan fort bli en realitet for bøndene, sier handelsmann Nick Michel i Wabash Valley Grain i Princeton, Indiana.

Professor Ole Gjølberg ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap sier at halveringen bare gjelder lokalt i Indiana.

- En reduksjon på 50 prosent i hele USA er helt urealistisk. Men med fall på 25-30 prosent, slik bonden i Indiana forventer, vil selvfølgelig også få svært store konsekvenser for markedet, sier han.

Avhengig av soyabønner

Han sier at selv om maisavlingene skulle bli kraftig redusert, kan soyabønnene fortsatt erstatte mye av maisen. Soyabønner har innhøsting senere enn mais og kan kompensere om hetebølgen ikke avtar.

- Maisen vi snakker om, er kun til produksjon av kraftfôr og er ikke den søte typen vi mennesker spiser. Det er derfor den til en viss grad kan erstattes med soyabønner, sier han.

I tillegg er også Brasil storeksportør av soyabønner og kan øke produksjonen om det trengs.

Det spennende er dermed å se hvordan prisen utvikler seg på soyabønner og om hetebølgen fortsetter.

- Prisen på soyabønner har økt kraftig og er på sitt høyeste siden høsten 2011. Likevel har den i det siste falt litt tilbake, noe som kan tyde på at markedet avventer situasjonen, sier Gjølberg.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no