Aksjejubel etter Kværners utbytte-comeback

Kværner skal nå utbetale sitt første utbytte på fire år. Selskapet utelukker ikke at det kan komme mer allerede til høsten.

KVÆRNER-SJEFEN: Konsernsjef Karl-Petter Løken i Kværner resultatfremleggelsen på Fornebu tirsdag.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Kværner-aksjen gjorde et solid hopp tirsdag etter at selskapet hadde lagt frem resultatene for fjerde kvartal.

Resultatene i seg selv var på linje med det selskapet hadde indikert, men aksjemarkedet ble tatt på sengen av at oljeserviceselskapet nå skal betale utbytte igjen.

Etter at aksjonærene i 2015 fikk utbetalt totalt 0,82 per aksje fordelt på to utbetalinger, har det vært null kroner å få helt frem til nå. I 2019 skal aksjonærene nemlig få et utbytte på 1,0 kroner per aksje, ifølge styrets forslag.

Men er det snakk om 1,0 krone for hele året, eller kan det komme mer? Fra analytikerhold ble selskapet spurt om utbyttet som nå varsles, er å regne som et fast utbyttenivå fremover, og om dette blir hele utbyttet i år eller om det kan komme mer senere.

Les også: (+) Flere dropper kvartalsrapporten – alle må leve med «kvartalsjaget»

– Utbyttepolitikken er uendret. Det gjøres en vurdering etter hvert halvår og vi er glade for at styret foreslår 1,0 krone i utbytte etter 2018, svarte finansdirektør Idar Eikrem i Kværner.

Han påpekte at styret vil gjøre en ny vurdering etter andre kvartal til sommeren.

– Vi har kommunisert at en sterk balanse er viktig for Kværner, blant annet for vår konkurransekraft når vi kjemper om kontrakter og for vår strategiske posisjon hvis det skulle dukke opp potensielle transaksjonsmuligheter, sa Eikrem.

Etter presentasjonen forklarte finansdirektøren at utbyttenivået nå er litt «påvirket» av at man ikke har utbetalt utbytte de siste tre årene, men ville ikke indikere hva aksjonærene kan vente seg fremover.

LA FREM RESULTATET: Konsernsjef Karl-Petter Løken (t.h.) og finansdirektør Idar Eikrem i Kværner under presentasjonen på selskapets hovedkontor på Fornebu tirsdag.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Ordknapp om marginen fremover

Under kvartalspresentasjonen tirsdag la Kværner frem historikk over omsetning og justert bruttomargin (adj. EBITDA) fra høsten 2011 og frem til utgangen av 2018.

Den viser at selskapet har hatt en margin i perioden på rundt seks prosent og en omsetning siden 2016 på rundt åtte milliarder årlig.

Hva slags margin selskapet forventer fremover vil ikke ledelsen si noe spesifikt om.

– Vi gir ingen guiding fra kvartal til kvartal på marginen vår. Vi leverte litt mer enn seks prosent i fjor og fra 2011 frem til utgangen av 2018 har vi hatt en gjennomsnittlig margin på rundt seks prosent, sa finansdirektør Eikrem under presentasjonen.

Ser man på andre store aktører i leverandørindustrien snakker imidlertid flere om at kontraktene som man nå jobber med og som blir faset inn er inngått i en tid (under oljebremsen) da markedsforholdene var utfordrende.

Les også

Null utbytte for Aker Solutions-eierne i år – men kanskje neste år

Kontraktene som man nå jobber med, ble med andre ord inngått med lavere marginer.

Dette har globale aktører som TechnipFMC varslet i sin guiding for 2019, og det samme budskapet kom Aker Solutions med da de i forrige uke la frem sine resultater. Aker Solutions' finansdirektør Svein Stoknes gjorde det også tindrende klart at selskapet må øke effektiviteten og kutte kostnadene videre hvis man skal opprettholde marginene fremover.

– Hva slags marginer har dere på kontraktene som kommer inn nå?

– Jeg må bare henvise til det vi sa om å se på historikken og hvor vi i gjennomsnitt har ligget siden 2011. Kværner har ikke for vane å ta på seg risikoprosjekter. Vi ønsker ikke å ta på oss prosjekter og kontrakter hvor det er usunne marginer, sier konsernsjef Karl Petter Løken.

– Er det et behov for fortsatt å kutte kostnader og øke produktiviteten for å opprettholde marginnivået dere har hatt?

– Margin er en ting, men for å være konkurransedyktig må man kontinuerlig forbedre produktivitet. Jeg kan referere til fotballen som jeg drev med for mange år siden: Står man på stedet hvil, taper man i morgen, sier Kværner-sjefen som tidligere var landslagsspiller.

– Sånn vil det være her også. Det er hard konkurranse om alle prosjektene vi posisjonerer oss på. Men vi har ikke tenkt å ta på oss prosjekter som ikke har en fornuftig margin.

Les også

Kværner ser konturene av et betonggjennombrudd: Skal utvikle understellskonsept til Hywind Tampen

Midt i kai-oppgradering

Da Kværner i februar 2018 sikret seg milliardkontrakten for å sammenstille dekket og modulene til produksjonsskipet på Johan Castberg-feltet, varslet selskapet også at de ville investere 370 millioner i å utvide kaianlegget på verftet på Stord.

Det vil gjøre det mulig å bruke den store kranen på verftet under jobbing på store flytere, inkludert rigger og produksjonsskip.

– Av de 370 millionene ble om lag 130 millioner brukt i 2018 og rundt 200 millioner kal brukes i 2019. Resten vil brukes i første del av 2020 frem til prosjektet er ferdig, sa finansdirektøren under presentasjonen.

Kværner mener investeringen ikke bare vil gjøre Castberg-oppdraget enklere og mer effektivt, men at det oppgraderte anlegget og så vil gjøre at de stiller sterkere i konkurransen om mulige fremtidige kontrakter for flytere.

Selskapet kommenterer ikke spesifikt hvilke prosjekter de kjemper om, men kommende prosjekter med flytere inkluderer blant annet Wisting-utbyggingen til OMV i Barentshavet, Alta-utbyggingen til Lundin, Bay du Nord- og Rosebank-utbyggingene til Equinor og Aker Energys utbygging i Ghana. I tillegg kommer potensielle oppgraderinger av eksisterende enheter.

– Er det planlagt noen større investeringer i anleggene deres etter dette, eller har dere nå oppsettet dere mener dere trenger?

– Utover generelt vedlikehold har vi ikke foreløpig noen større investeringsprosjekter på tapetet, sier Løken.

Han utelukker ikke at situasjonen kan endre seg i fremtiden, men sier altså at de ikke har noen planer nå.

– Samtidig investerer vi jo også i digitaliseringsinitiativ, legger han til.

Les også

Varsler første utbytte siden 2015

Les også

Null utbytte for Aker Solutions-eierne i år – men kanskje neste år

Les også

Disse feltene skal levere Equinors vekst

Her kan du lese mer om

  1. Kværner
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kværner spår fartsdump i 2020

  2. Kværner forventer en milliard mer i inntekter i år

  3. Varsler første utbytte siden 2015

  4. Annonsørinnhold

  5. Kværner stanset fallet i ordrereserven

  6. Kværner tør ikke spå utviklingen i 2020: 225 er permittert for å kutte kostnader