Venter pengedryss til Equinors eiere: – Det blir et veldig sterkt resultat

Sterke tall fra Equinor kan gi milliard-pengedryss til eierne. Oljekjempen har rom til å kjøpe tilbake aksjer for 8,5 milliarder kroner årlig, mener Fearnley Securities.

STERKE TALL: Equinor vil nok en gang legge frem sterke tall, og Fearnley Securities mener det er rom for å kjøpe tilbake aksjer for én milliard dollar i året. Her er Equinors konsernsjef Eldar Sætre på vei inn til fjorårets kapitalmarkedsdag og resultatpresentasjon for fjerde kvartal 2018 i London.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

I et ferskt notat tegner Fearnley Securities opp muligheten for et solid pengedryss på mange milliarder kroner til selskapets aksjonærer.

Meglerhuset beholder sin kjøpsanbefaling og et kursmål på 235 kroner per aksje, rundt en fjerdedel over Equinors aksjekurs ved stengning tirsdag.

Den statskontrollerte, børsnoterte oljekjempen vil ifølge Fearnley levere et driftsresultat på 4,75 milliarder dollar i fjerde kvartal, som er noe under det konsensus venter.

– Det blir et veldig sterkt resultat, opp mer enn 20 prosent fra fjerde kvartal året før. Vi ligger litt under konsensus, som nok ikke helt oppdatert ennå, sier Fearnley-analytiker Trond Omdal til E24.

– Dette drives av høyere produksjon og høyere olje- og gasspriser enn året før. Den frie kontantstrømmen for 2018 er på et nivå vi aldri har sett maken til, med nær tre dollar per aksje, legger han til.

Tror på milliard-tilbakekjøp

Oppgangen kommer til tross for det kraftige fallet i oljeprisen gjennom fjerde kvartal, fra 86 dollar fatet på toppen i oktober til rundt 54 dollar ved årsslutt. Fremgangen skyldes blant annet at Equinor har økt produksjonen, og at selskapet fikk bedre priser for gassen fra norsk sokkel.

POSITIV: Fearnley Securities-analytiker Trond Omdal.

Selskapet legger frem tallene i London 6. februar. Fearnley tror markedet særlig vil følge med på Equinors syn på investeringene og produksjonen i 2019. Viktig blir også utsiktene for tilbakeføring av verdier til aksjonærene, for eksempel i form av tilbakekjøp av aksjer eller økte utbytter.

– Vi mener det er klart rom for tilbakekjøp av aksjer for en milliard dollar årlig, sier Omdal.

Hvis Equinor kunngjør et program for tilbakekjøp av aksjer på kapitalmarkedsdagen i London i februar, vil det være første gang siden 2006. På fjorårets kapitalmarkedsdag sa selskapet at tilbakekjøp av aksjer kunne være på trappene.

– Veldig sterkt mot 2023

Meglerhuset forventer at Equinor vil øke produksjonen med 2,5 prosent i 2019, etter at gassfeltet Aasta Hansteen kom i produksjon sent i 2018 og selskapet kjøpte en fjerdedel av Roncador-feltet i Brasil, og fordi produksjonen i USA stiger.

– Frem mot 2023 ser Equinor veldig sterkt ut, sier Omdal.

– De store nye utbyggingene som Sverdrup blir viktige for produksjonen, og selskapet har ny, stor aktivitet i Brasil og etablerer nye føtter rundt fornybar energi som havvind og solenergi, sier han.

Venter økte investeringer

Equinor jekket i fjor ned de forventede investeringene sine til 10 milliarder dollar. Fearnley venter en oppgang i selskapets investeringer til 11 milliarder dollar årlig over perioden 2019 og 2010, fordelt på 10,5 milliarder dollar dette året og 11,5 milliarder dollar neste år.

Dermed venter meglerhuset at Equinors investeringer tikker sakte oppover de neste årene, etter en betydelig nedgang fra toppen på rundt 20 milliarder dollar i 2014 og en kraftig nedgang i årene 2015 til 2017. Samtidig skal kontantene strømme inn i selskapet.

– Vi anslår organisk fri kontantstrøm til 6,5 milliarder dollar i 2019 og 8,5 milliarder dollar i 2020 (2 og 2,5 dollar per aksje) basert på vårt anslag på oljeprisen på henholdsvis 71 dollar og 80 dollar, skriver Fearnley.

Dersom selskapets kontantstrøm i år og neste år overstiger to dollar per aksje, vil det være mulig å redusere gjelden eller kjøpe flere eiendeler, i tillegg til å kjøpe tilbake aksjer og fortsette å øke utbyttene, tror meglerhuset.

– Sterkt til 2023

Fearnley er også svært positiv til Equinors muligheter for å øke produksjonen, og sier at større prosjekter som fase to Johan Sverdrup i Nordsjøen og Johan Castberg i Barentshavet kan bidra til å øke produksjonen med 1,5 til to prosent årlig fra 2018 til 2023.

– Vi ser også muligheten for å forlenge denne vekstraten mot 2025, men dette krever bidrag fra ennå ikke godkjente prosjekter som Carcará, North Platte og Rosebank internasjonalt og Wisting og Iris/Hades i Norge, skriver Fearnley Securities i et notat.

– På toppen av dette gir den kortvarige syklusen i produksjonen på land i USA naturligvis usikkerhet i de langsiktige utsiktene for produksjonen, skriver meglerhuset.

Det er særlig kjempefeltet Johan Sverdrup, som kommer i produksjon i november, som vil drive produksjonsveksten i Equinor i årene 2019 til 2023. Etter den tid øker usikkerheten.

– En av de store bekymringene på sikt for både Equinor, Norge og leverandørindustrien er hva som skjer etter at store utbygginger som fase to av Sverdrup Castberg er ferdige rundt 2023, sier Omdal.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Vil øke utbyttet, men avventer tilbakekjøp

  2. Betalt innhold

    Equinor leverer svakere tall

  3. – Det sier litt om hva vi tror om butikken vår fremover

  4. Ferske planer fra Equinor: Øker utbyttet og fornybarinvesteringene

  5. Disse feltene skal levere Equinors vekst