Equinor dropper oljeterminalen på Veidnes i Finnmark

Partnerne i Johan Castberg mener terminalen som skulle laste om olje utenfor Honningsvåg blir for kostbar.

Equinor
Publisert:

Partnerskapet i Johan Castberg, bestående av Equinor, Vår Energi og Petoro, har besluttet at det er for kostbart å bygge en terminal for å laste om olje på Veidnes i Finnmark.

Det kommer frem i en pressemelding.

– I en krevende periode for industrien har vi klart å utvikle Johan Castberg til å bli et lønnsomt prosjekt, men vi har ikke klart å utvikle en lønnsom eksportløsning for Castberg-oljen som inkluderer en terminal på Veidnes. Partnerskapet avslutter derfor arbeidet knyttet til oljeomlasting for Johan Castberg i Finnmark, sier konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring Anders Opedal i Equinor.

Opprinnelig var planen, som ble presentert i 2013, at oljen fra Johan Castberg-feltet skulle fraktes i land med rørledninger på Veidnes, men Equinor fant ikke dette lønnsomt. Terminalspørsmålet ble etter hvert skilt ut som et eget prosjekt.

Nå melder Equinor at flere løsninger har blitt studert, inkludert oljeomlasting fra skip-til-skip i fjord, eller ved et kaianlegg.

Ingen av disse er lønnsomme, skriver selskapet.

Beregner milliardtap

Det økonomiske tapet før skatt har blitt beregnet til å lande på rundt 3,6 milliarder kroner, sammenlignet med oljeeksport direkte til markedet, ifølge Equinor.

Dette tallet tar høyde for nåværende og fremtidige volum fra Johan Castberg og Goliat.

Om man i tillegg inkluderer andre påviste volum i Barentshavet, beregnes tapet før skatt til i overkant av 2,8 milliarder kroner, ifølge dagens melding.

– For partnerskapet er det viktig at petroleumsvirksomheten bidrar til å skape lokale ringvirkninger. Vi har virkelig snudd hver stein for å finne økonomisk gjennomførbare løsninger for en terminal, men har ikke funnet grunnlag for å fortsette med prosjektet. Vi vil likevel fortsette arbeidet med å sikre lokale ringvirkninger og arbeidsplasser fra feltet både i utbyggings- og driftsfasen, sier Opedal i meldingen.

– Skuffet

Industri Energi er svært skuffet over konklusjonen fra Equinor og at det likevel ikke blir en terminal på Veidnes.

– Det ville gitt lokale arbeidsplasser og store regionale ringvirkninger, sier forbundsleder Frode Alfheim til NTB.

I dagens melding skriver Equinor at Johan Castberg er ventet å skape i overkant av 700 årsverk i Nord-Troms og Finnmark i utbyggingsfasen. I driftsfasen beregnes dette til omtrent 265 årsverk.

Equinor: Ikke grunnlag for omlastingsterminal på Veidnes
Publisert:
Gå til e24.no