Saudi-Arabia åpner for å utvide oljekuttene

Oljeprisen steg torsdag etter det ble kjent at Saudi-Arabia ville være «fleksibel» når det gjelder videre oljekutt. 

«FLEKSIBEL»: Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih er åpen for å diskutere videre oljekutt når kuttavtalen utgår i mars.

Foto: Leonhard Foeger Reuters
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih åpnet for ytterligere kutt i oljeproduksjonen, under et TV-intervju torsdag, melder Reuters.

Uttalelsen kommer i etterkant av at Russlands president Vladimir Putin onsdag sa at kuttavtalen som går ut i mars 2018, kan bli forlenget ut året.

– Vi må holde alle muligheter åpne, president Putin er enig med oss i dette og uttrykte sin vilje til å utvide avtalen til å gjelde ut 2018 dersom det er det beste alternativet, og vi kommer til en slik enighet, sa al-Falih til Al Arabiya TV ifølge nyhetsbyrået.

Saudi-Arabia og Iran har vært blant de største skeptikerne til en kuttavtale, så den nye tonen ga god fart på oljeprisen som gjennom dagen steg over to prosent og var nær å passere 57 dollar fatet.

– Vil være fleksibel

al-Falih sa i intervjuet med tv-kanalen at han ønsket Russlands fleksibilitet velkommen.

– Den Saudi-Arabiske regjeringen har som mål å være fleksibel i å lede landene både i og utenfor Opec til en enighet som tar markedet til der vi ønsker, fortalte energiministeren.

Les også

Frykter fri flyt av oljefat: Eksperter jekker ned oljeprisen

Saudi-Arabias kong Salman var tidligere i uken på besøk i Russland som den første monarken fra landet noensinne. Under besøket sa han det kunne være interessant å samarbeide økonomisk med Russland på flere områder.

Kong Salman var også optimistisk på et videre samarbeid for å styrke Opec.

– Vi vil fortsette å samarbeide med Russland for å stabilisere markedet, sa Salman i etterkant av møte med Russlands president.

Skylder på skifer

Amerikanske oljelagre har ved siden av manglende tillit til Opec fått mye av skylden for vårens prisfall for oljen, det virker ikke å skremme al-Falih.

– Skiferproduksjonen vil også øke neste år (i forbindelse med amerikansk kjøresesong red.anm.), men det bryr meg ikke i det hele tatt. Markedet kan absorbere det, fortalte han.

– Vi har sett en jevn reduksjon i oljelagrene, og vi ser at når vi gikk inn i fjerde kvartal at tilbudet er mindre enn etterspørselen, noe som gjør oljelagrene mindre over hele verden, fortalte al-Falih, ifølge Reuters.

Les også

Gerhard Schröder blir styreformann i statlig russisk oljeselskap

Les også

Søviknes åpen for Ap-avtale i Lofoten

Les også

WSJ: Ledende oljeland vil forlenge produksjonskutt

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Saudi-Arabia
 3. Russland
 4. Opec

Flere artikler

 1. Dette er de sentrale aktørene i oljekutt-spillet

 2. Oljeprisfall etter kuttenighet: – Mye lavere enn det markedet trenger

 3. Trump om Opec-kutt: – Vi får se hva som skjer. De er nære en avtale

 4. Annonsørinnhold

 5. Samler støtte til ny oljekutt-avtale

 6. WSJ: Ledende oljeland vil forlenge produksjonskutt