Havvindeventyr for norske bedrifter: Men ikke i Norge

Equinor sier at det er nødvendig med støtteordninger for å gjøre vindkraft til havs lønnsomt i Norge. Regjeringen sier nei til «storstilte nye subsidier». 

HAVVIND: Norske bedrifter tar del i utbygginger av vindkraft til havs, men foreløpig er det tynt med store prosjekter i farvannene her hjemme. Dette bildet er av en av Hywind-vindmøllene utenfor Kværner Stord.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

I juli vant Equinor frem i en budrunde for utbygging av et havvindprosjekt til rundt 25 milliarder kroner utenfor New York, og norske Subsea 7 landet denne uken en kontrakt på et anlegg utenfor Storbritannia verdt opptil 1,3 milliarder kroner.

Det føyer seg inn i en lang rekke av nye havvindprosjekter i verden hvor norske bedrifter tar en viktig del i utbyggingen. Men i egne farvann er prosjektene få.

Equinor sier at de gjerne også går inn i norske vindkraftprosjekter – hvis de er lønnsomme.

– Skal det skje her, må det skje sammen med gode rammevilkår, at utbyggingskostnadene går nedover og det vil kreve støtteordninger i en overgangsfase for å utvikle teknologien, sier pressetalsmann for Equinors virksomhet på norsk sokkel, Morten Eek.

Equinor har allerede flere større havvindprosjekter i Nordsjøen, men disse ligger utenfor kysten av Storbritannia. Flere grunne havområder, større etterspørsel etter kraft og støtteordninger over flere år løftes frem som grunner til at de har satset her.

Les også

Equinor vant kontrakt verdt 25 milliarder utenfor New York

– Vi er absolutt positive til å satse i Norge. Vi har prosjektet med Hywind Tampen, der vi holder på å utrede ferdig, før vi skal ta en beslutning på slutten av året, sier Eek, og skyter inn:

– Prosjektet er ikke lønnsomt, selv med støtteordningene som allerede er på plass. Men det er viktig for teknologiutviklingen, og det kan bane vei for nye viktige prosjekter i Norge.

Les også: Erna Solberg innkaller til toppmøte om havvind

Kostnadene faller

Equinor sier at kostnadene for havvind har falt raskere enn selskapet kunne ane, men at de ikke ønsker å spekulere i når havvind kan lønne seg uten statsstøtte.

– Vi vil trenge støtteordninger i en tid fremover for å utvikle teknologien, sier Eek.

Norge har i dag naturlige forutsetninger for å lykkes, og gjennom erfaringene fra olje og gass har næringen den kompetansen som trengs for utvikling, legger han til.

– Det er en ung industri sammenlignet med oljebransjen. Det er fortsatt slik at en må gi selskapene og leverandørene tid til å etablere verdikjeder gjennom flere prosjekt, sier han.

Les også

Ønsker fortgang innen havvind i Norge: – En gigamulighet

Oljeserviceselskapet Subsea 7 rapporterer om fallende kostnader i havvindmarkedet, ettersom størrelsen på turbinene og vindmølleparkene øker.

– Etterspørselen etter offshore fundamenter og kabler er forventet å vokse tosifret i året på mellomlang sikt, som støtter opp om ulike myndigheters planer om å redusere bruk av karbonbasert energi, skriver Subsea 7 i en børsmelding.

På kort sikt rapporterer selskapet om at stadig flere aktører innenfor installasjon av fundamenter presser prisene.

– Men dette er forventet å bli bedre ettersom markedet globaliseres og balanseres.

– Må høste erfaringer

Regjeringen sier at Norge har et unikt utgangspunkt for å ta en del i et sterkt voksende havvindmarked.

– Flytende havvind er en teknologi vi har forventninger til, og som allerede er en viktig eksport for Norge på det fornybare området. Vi ser nå en utvikling i Norge med store kontraktsinngåelser, som vi hilser velkommen, uttaler statssekretær i Olje- og energidepartementet, Liv Lønnum (Frp).

Statssekretæren viser til at regjeringen sendt forslag om å åpne områdene ved Utsira Nord og Sandskallen-Sørøya Nord til høring.

– Vi mener vi nå må høste erfaringer fra disse åpningene før vi går videre. Vi ønsker altså ikke å innføre storstilte nye subsidier, som en del tar til orde for.

Les også

Bransjeorganisasjon vil få fart i norsk havvind: Vil hente gammelt prosjekt opp av skuffen

Mener vi ikke bør vente

Norge kan ikke vente på at andre land skal videreutvikle teknologien slik at havvind en dag blir lønnsomt i seg selv, mener Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, Espen Barth Eide.

– Hvis ikke vi griper sjansen nå, så vil andre land bli ledende. Hvis vi tar Danmark som eksempel, så er de i dag ledende innen bunnfast havvind etter flere år med offentlig tilrettelegging. I dag er dette en bransje som klarer seg uten subsidier, og danske bedrifter tjener gode penger på at andre land kommer til dem for kompetanse og teknologi, sier Eide.

Han mener norske myndigheter må legge til rette ved å åpne områder for havvind, investere i forskning og utvikling, se på skattesystemet og vurdere støtteordninger for å få næringen i gang.

– Er det nødvendig at Norge går inn med subsidier for å utvikle næringen i dag, når de likevel utvikler teknologien gjennom lønnsomme kontrakter gjort i andre land?

– Det er bra at de posisjonerer seg, men jeg tror vi får det beste resultatet når myndighetene blir gode strategiske støttespillere. Hjemmemarkedet burde også være med på fornybarrevolusjonen, sier Eide.

Han argumenter for at havvind kan få en viktig rolle i å utnytte kompetansen i offshorenæringen når oljeutbyggingene trappes ned i årene som kommer.

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Equinor
 3. Subsea 7

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Vil ikke etablere eget statlig selskap for havvind

 2. Industrien om milliardstøtte til havvind: – Viktig og godt første steg

 3. Aker Solutions om flytende havvindprosjekt: – Viktig milepæl

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Verdens største havvindmølle blåser mer liv i håpet om et norsk havvind-eventyr

 6. Siemens Gamesa spår turbiner på 15 megawatt om få år