Flere har advart mot momssjokk: Siv Jensen avviser økt moms

Widerøe har truet med å legge ned ruter ved økt moms på flybilletter, og Ap ønsker garanti mot moms på strøm i Nord-Norge. Nå sier finansminister Siv Jensen at økt moms ikke blir tema for 2020-budsjettet.

DYRERE STRØM: Åsunn Lyngedal (Ap) ber regjeringen garantere at det ikke innføres merverdiavgift på strøm i Nord-Norge, som kan øke husholdningenes strømregning med opptil 6.000 kroner.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Et utvalg ledet av tidligere Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen la nylig frem en utredning som er sendt ut på høring med frist 29. august.

Utvalget mener at avgiftssystemet vil bli mer enhetlig og enklere med én felles sats på merverdiavgiften.

Dette kan føre til at tjenester som flyreiser og kinobilletter blir dyrere. Widerøe har truet med nedleggelse av 37 ruter hvis momsen økes fra dagens 12 prosent til 23 eller 25 prosent. Økt moms vil også gjøre strømmen i Nord-Norge mye dyrere.

Onsdag skriver Nationen at økt moms ikke blir et tema under regjeringens budsjettkonferanse, hvor 2020-budsjettet skal utformes.

– Jeg vil påpeke at verken Finansdepartementet eller regjeringen har tatt stilling til NOU (2019:11). Det er et offentlig utvalg som har anbefalt et enklere merverdiavgiftssystem med én felles sats. Utvalgets utredning er sendt på høring og høringsfristen er 29. august, skriver finansminister Siv Jensen (Frp) i en epost til avisen.

Les også

Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning

Hun skriver videre at siden regjeringens budsjettkonferanse er 28.–29. august, «sier det seg selv» at dette ikke er tema for neste års statsbudsjett.

Dyrere kinobilletter

Gloppen Kino i Nordfjord påpeker i en høringsuttalelse at forslaget om å øke merverdiavgiften fra 12 prosent til 23 eller 25 prosent vil smerte. Momsen er allerede økt fra åtte til 12 prosent tidligere.

– Vi har allerede fått en økning i merverdiavgiften som vi ser at vi har utfordringer med å hente inn i økte priser og publikum, skriver kinoen.

– Dette gir oss ikke enklere vilkår for å skape gode kulturtilbud i mellomstore kommuner, legger Gloppen kino til.

Bransjeorganisasjonen Film & Kino påpeker i sin høringsuttalelse at økt merverdiavgift fra dagens 12 prosent til 25 prosent vil øke bransjens utgifter med 138 millioner kroner.

– Det er vanskelig å spå hvordan en slik formidabel økning vil bli forsøkt dekket inn. Det mest opplagte er å legge på billettprisene og la publikum betale, skriver Film & Kino.

– Men mye tyder på at billettprisene allerede er i ferd med å nå smertegrensen og dette vil derfor kunne ramme kinobesøket, som har vært stabilt over lang tid nå. Vi er spesielt bekymret for at familier, barn og unge reduserer antallet kinobesøk om prisene økes betydelig, legger organisasjonen til.

Ap etterlyste garanti

I helgen skrev VG at utvalget ledet av Madsen også foreslår lik merverdiavgift (populært kalt moms) på strøm over hele landet.

Det kan øke strømregningen for husholdninger i Nord-Norge med mellom 4.000 og 6.000 kroner i året, ifølge Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal.

I et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen har hun bedt om en garanti for at dette ikke skjer.

– Kan regjeringen garantere at det ikke innføres moms på elektrisitet for husholdninger i Nord-Norge? skriver hun.

– På spørsmål fra VG svarer ikke regjeringens representanter på om de vil innføre moms på strømmen for folk i Nord-Norge. Det skaper usikkerhet for folk som i dag ikke betaler moms på strømmen, men som i så fall ligger an til en betydelig økning av strømregningen, skriver Lyngedal.

Alta Kraftlag er kritisk

Konkret foreslår utvalget at merverdiavgiften på strøm i Nord-Norge først settes til 12 prosent, før den senere går opp til 25 prosent. Ordfører Siv Dagny Hasvik i Hadsel kommune sier til VG at det er uakseptabelt.

Les mer: Frykter strømsjokk i hele Nord-Norge: – Uakseptabelt

I en høringsuttalelse påpeker energiselskapet Alta Kraftlag at ordningen med fritak fra moms stammer fra 1969, og er begrunnet med at landsdelen har lenger fyringssesong og høyere strømforbruk enn resten av landet.

– Alta Kraftlag er bekymret for at departementet her foreslår endringer som vil påvirke økonomien til alle husholdninger i Nord-Troms og Finnmark svært negativt, uten en forutgående politisk debatt, skriver selskapet.

– Listen over høringsinstanser er svært mangelfull, og høringen er lite kjent i offentligheten, skriver Alta Kraftlag.

Revisorforeningen påpeker i sin høringsuttalelse at fritaket er marginalt og kun gjelder husholdninger i Finnmark, Troms og Nordland.

– Fritaket ble begrunnet med de klimatiske forholdene i landsdelen og et ønske om å begrense strømutgiftene. I stedet for å foreslå å fjerne fritaket, kunne man valgt å se på hvordan fritaket er avgrenset, skriver foreningen.

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. Skatter og avgifter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Siv Jensen: Ingen momsøkning i neste års statsbudsjett

  2. El- og IT-forbundet ønsker lik nettleie

  3. Åpner for havvind i sør, men ikke i nord: – Det syns jeg er trist

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftkommuner krever klart svar om skatteinntektene

  6. Finansministeren vil ikke si at forslaget om lakseskatt er dødt