– Vi kommer ikke unna at klimautfordringene trolig bare lar seg løse gjennom nye teknologiske løsninger

Grønn ungdom vil ha drastiske tiltak, som kutt i antall flyginger og stans i flytrafikken. Men stikkordene for å løse klimautfordringene er heller nye teknologiske løsninger og en verden i vekst, mener NHO-økonom.

BLIR VARMERE: De globale klimaendringene har ført til store endringer i Arktis, hvor isbreene og snødekket minker.

Foto: David Goldman AP
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Grønn Ungdom har de siste ukene fått mye oppmerksomhet for sine forslag til endringer vi må gjøre for å nå klimamålene.

Miljøpartiet De Grønne sitt ungdomsparti sier de er villige til å gjøre radikale endringer i både politikk og livsstil for å nå klimamålene – endringer som kan gi oss en ganske annerledes økonomi i Norge.

Men NHOs sjeføkonom Øystein Dørum tror det blir vanskelig å løse klimautfordringene uten teknologiske løsninger og vekst.

– Det er egentlig krevende å skulle kommentere som økonom. Dette er jo primært et ønske om å leve på en annen måte enn vi gjør i dag, sier Dørum.

Han legger til at han mener det er «enhver sin rett å si at vi må ha et samfunn med lavere vekst, eller fordele inntektene på en annen måte».

– Og klimagassutslippene må ned. Målet må være et klimanøytralt Norge innen 2050. Det synspunktet har også NHO sluttet seg til, sier han.

Les også

Slik vil Grønn Ungdom endre Norge

Lavere velferdsnivå eller økt skattebyrde

Grønn Ungdom vil for eksempel fase ut all oljeproduksjon innen 2030, og mener vi må belage oss på at vi ikke finner «den ene ny oljen».

Oljenæringen sørger for betydelige skatteinntekter til den norske staten, og aktivitet og arbeidsplasser landet rundt.

Men siden vi har Oljefondet, og oljeinntektene ikke brukes i de årene de tjenes, vil ikke et bortfall av oljeinntektene få dramatiske konsekvenser på helt kort sikt, mener Dørum.

Sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Det vil imidlertid gi betydelig reduserte inntekter til staten over tid.

Oljevirksomheten står alene for 40 prosent av norsk eksport og 16 prosent av verdiskapningen i Norge (BNP), noe finansminister Siv Jensen nylig påpekte i en artikkel i E24.

Skulle man erstattet disse inntektene uten «det neste store», vil det bety lavere velferdsnivå eller økt skattebyrde.

– Norge har allerede et høyt skattenivå. Globaliseringen og digitaliseringen utfordrer allerede skattegrunnlaget. Å øke skattene fra dagens nivå vil true selve skattegrunnlaget – den verdiskapingen velferden hviler på, sier Dørum.

– Men bompengedebatten illustrerer også at du må ha befolkningen med deg når du skal få folk til å betale på en eller annen måte, sier han.

Les også

Rapport: 9.000 milliarder kroner kan koke bort i klimaendringer

Kvoter, pris og etterspørsel

Nylig gikk Grønn Ungdom ut med et forslag om en kvote på maks to flyginger per person i året.

Dørum mener imidlertid at å sette et tak på antall flyreiser per person er et litt merkelig forslag for å nå målet.

– En økonom vil si at vi ikke skal fastsette kvoter på hvert enkelt område. Vi må sette en pris på utslippene, og så får markedet avgjøre hvilken etterspørsel dette gir. Får du satt riktige priser utslippene ved å fly, vil folk fly ut fra hva de har råd til. Ved å prise utslippene, stimulerer man samtidig til teknologisk utvikling, sier han.

Grønn Ungdom mener også at nordmenns forbruk må senkes drastisk.

Det er det lov til å mene, mener Dørum – men det er vanskelig å reise til et av de mange fattigere landene å si at forbruket ikke kan vokse der. Alternativt må vi kutte enda mer i forbruket hos oss, for å jevne ut økt forbruk andre steder.

Dørum peker på at vi da vil få en omfordeling i verden som vil bli umulig.

– Vi kommer derfor ikke unna at klimautfordringene trolig bare lar seg løse gjennom nye teknologiske løsninger.

– Men det å få virksomheter til å satse på innovasjon, krever at vi er i en verden som vokser, slik at virksomhetene kan høste avkastning på sjansene de tar. Har vi vekst, er det lettere å få til omfordeling, det er lettere å få til innovasjon, og det er lettere å få fornøyde folk.

Les også

Aksjonærgruppe går til klimakamp mot oljekjemper

– Norge er et lite land

Dørum sier det er vanskelig å tenke seg at ting står helt stille.

– Verden er stadig i endring. Noen områder vil vokse, andre saktere. Hvis verden som helhet skal stå stille, må noen områder gå ned for at andre skal vokse.

– Jeg tror ikke nødvendigvis vi blir vesentlig ulykkeligere av lavere velstandsnivå, men for dem som opplever nedgang kan dette være en kilde til uro og ustabilitet. Se på misnøyen hos «De gule vestene», for eksempel.

– Så må vi også stikke fingeren i jorden og erkjenne at Norge er et lite land. Vår andel av de globale klimautslippene er forsvinnende små. Vi må likevel bidra på vår måte – ved å jobbe for forpliktende globalt klimasamarbeid, vise vei ved å kutte egne utslipp, og bidra med vår ingeniørkompetanse til de teknologiske løsningene som vi alle vil være så avhengige av.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Klima
  2. Miljøvern

Flere artikler

  1. Slik vil Grønn Ungdom endre Norge

  2. Langt igjen før Norge surfer mot null utslipp

  3. Elektrifisering sikrer og skaper arbeidsplasser

  4. Annonsørinnhold

  5. Fersk Equinor-rapport: – Energiomstillingen går for sakte

  6. – Ingen energiselskaper vil være upåvirket