ConocoPhillips vil gjenopplive Tor-feltet for over seks milliarder kroner: – Har ingen planer om å forlate norsk sokkel

ConocoPhillips og partnerne er klare for en ny utbygging i Ekofisk-området. Investeringene som er gjort på en av de gamle gigantene på norsk sokkel det siste tiåret begynner å nærme seg 100 milliarder.

NY MILLIARDPLAN: Regiondirektør for Europa og Nord-Afrika Trond-Erik Johansen i ConocoPhillips overleverte mandag utbyggingsplanen for Tor II til statssekretær Rikard Gaarder Knutsen i Olje- og energidepartementet. Dette er den fjerde planen myndighetene har fått hittil i år.

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi synes det er mange spennende muligheter i Norge ennå. Med såpass mange langsiktige ressurser som vi har så har vi ingen planer om å forlate norsk sokkel slik enkelte andre har gjort, sier Trond-Erik Johansen, regiondirektør for Europa og Nord-Afrika i ConocoPhillips.

Mens aktører som ExxonMobil nå har signalisert at de vil selge seg helt ut av Norge, Shell har solgt seg ned, og BP og Eni har overført sine virksomheter til nye samarbeidsselskaper (Aker BP og Vår Energi), har ConocoPhillips foreløpig ingen planer om noe lignende.

– Vi er absolutt til stede og vi ser jo muligheter i mange tiår. ConocoPhillips i Norge er jo også mer enn Ekofisk, for rundt halvparten av produksjonen vår kommer fra andre felt som er operert av andre, sier Johansen.

Han mener det som også kanskje skiller ConocoPhillips fra en del av de store internasjonale selskapene i Norge er at de leter ganske aktivt. I høst skal boreriggen Leiv Eiriksson bore tre nye letebrønner for selskapet i Nordsjøen, forklarer han:

– Vi har sett på letestrategien vår og ser kanskje for oss et litt mer aktivt leteprogram fremover med fokus på Nordsjøen og Norskehavet.

Les også

Exxon-salg kan sette historisk rekord på norsk sokkel

Klar for ny utbygging

Mandag overleverte Johansen og hans kollegaer i ConocoPhillips formelt utbyggingsplanen for Tor II til Olje- og energidepartementet. Etter økt utvinning på Gullfaks, Duva/Gjøa P1 og Solveig blir Tor II den fjerde utbyggingsplanen (PUD) som bransjen kommer med så langt i år (Se PUD-oversikten nederst i saken!).

Sammen med partnerne Total, Vår energi, Equinor og Petoro er ConocoPhillips nemlig klare for å puste nytt liv i Tor-feltet ved Ekofisk – en av de gamle og store gigantene på norsk sokkel:

– Ekofisk ble funnet i 1969 og etter bare to år produserte vi med subsea-brønner via den oppjekkbare riggen Gulftide og til FSO (flytende lagerskip, journ.anm.). I 1972 fant vi Tor og den ble bygget ut med en prosess- og boligplattform som kom i produksjon i 1978, fortalte Trond-Erik Johansen i ConocoPhillips under seansen.

Frem til produksjonen på Tor ble stansen 1. januar 2016 hadde man produserte 230 millioner fat, forklarte han videre.

– Plattformen hadde da gått ut på dato og det var lite lønnsomt å produsere, så vi gikk tilbake i tenkeboksen og har nå utviklet en løsning med våre partnere som både er lønnsom og som har lite utslipp, sa Johansen.

Samtidig som Tor II skal bygges ut skal de gamle brønnene fra Tor I plugges fra og med i høst og den gamle Tor-plattformen fjernes rundt 2023. Det nye feltet, Tor II, er et rent undervannsfelt (subsea) som skal kobles til Ekofisk og styres derfra.

Det prosjektet skal koste 6,0 til 6,5 milliarder kroner og skal etter planen sørge for at man får hentet opp 60 til 70 millioner nye fat, med en balansepris under 30 dollar per fat. Produksjonsstart skal etter planen skje mot slutten av 2020.

Denne illustrasjonen viser utbyggingen av subsea-feltet Tor II som er koblet tilbake til Ekofisk-feltet i bakgrunnen

Foto: Ståle Ådland ConocoPhillips

– Etter å ha produsert Tor-feltet i 37 år, er vi nå stolte over å kunne gjenutbygge feltet og med det få en samlet levetid på mer enn 60 års produksjon fra Tor. Tor II er et robust prosjekt som utnytter tilgjengelig kapasitet i Ekofisk-området for prosessering og transport, sier Trond-Erik Johansen i ConocoPhillips.

– Det er en stor glede å få ta imot denne søknaden på vei inn i sommerferien. Våre anslag tilsier at det fortsatt vil skje store investeringer på norsk sokkel i årene fremover, samtidig som vi også håper på nye funn. Det muliggjør aktivitet og bosetting langs hele kysten og over hele landet, sa statssekretær Rikard Gaarder Knutsen i Olje- og energidepartementet da han fikk overlevert søknaden.

Les også

Blir operatør på Wisting: Equinor og OMV inngår samarbeid

Over 80 prosent til norske leverandører

Tor II-feltet skal totalt bestå av åtte produksjonsbrønner og to subsea-rammer. ConocoPhillips sier de er trygge på at de skal klare å få opp de 60 til 70 millioner fatene som er skissert i søknaden, men tror det kan være mulig å få opp enda mer:

– Det er det uten at jeg vil gi noen konkrete tall på det nå. Tor er et litt annerledes felt enn Ekofisk, men det er også et kalkfelt. Samtidig har vi produsert der i 37 år, så vi har mye brønndata og erfaring, sier Johansen.

Mens det er Seadrill som har fått oppdraget med å bore produksjonsbrønnene på feltet, har oljeservicekonsernet Aibel fått oppdraget med å knytte Tor II-feltet opp mot M-plattformen på Ekofisk og gjøre nødvendige arbeider på plattformen.

TechnipFMC har fått oppdraget med å levere subsea-utstyret på feltet, og selskapet har opplyst at det er en kontrakt verdt mellom 75 og 250 millioner dollar (tilsvarende 640 millioner til 2,1 milliarder). Aker Solutions har fått kontrakten for å levere subsea-kontrollkabel.

– Den norske andelen er på over 80 prosent, sier Johansen i ConocoPhillips om kontraktene.

I 2017 bygget ConocoPhillips ut Ekofisk-området med en ny subsea-ramme for vanninjeksjon kalt Victor Charlie. Den var det også TechnipFMC som leverte, og oljeservicekonsernet har også denne gangen sikret seg oppdraget med å levere subsea-utstyret.

Selv om valget falt på en subsea-løsning for å bygge ut Tor II vurderte ConocoPhillips og parterne også en såkalt ubemannet brønnhodeplattform som kunne passet gitt det grunne havdypet.

– Det var et konkurrerende konsept her, men vi landet på en subsea-løsning fordi det ga den beste økonomien og var det beste konseptet for dette feltet, sier Johansen i ConocoPhillips.

Les også

Regjeringen godkjenner oljeprosjekter til 16 milliarder: – Uten denne næringen hadde norsk økonomi vært noe ganske annet

Ut med det gamle, inn med det nye

Både Kværner og nederlandske Hereema har vært involvert i leveranser av slik ubemannede brønnhodeplattformer på norsk sokkel den siste tiden, på henholdsvis Valhall Vestflanken og Oseberg Vestflanken 2.

Selv om det ble et subsea-konsept denne gangen, kan det være muligheter for de to leverandørene fremover. For ConocoPhillips har i en årrekke bygget om på Ekofisk-området for å ta ut gamle installasjoner og sette opp nye som igjen sørger for at produksjonen fortsetter.

Etter Tor II er det nå to mulige utbygginger som det jobbes med:

– Vi ser på muligheten for å gjøre noe videre med Eldfisk Nord, der subsea kan være et konsept, og på Tommeliten, som kan bli en kombinasjon av subsea og en ubemannet brønnhodeplattform. Men det er ennå tidlig og dette jobber vi med i partnerskapet, sier Johansen.

Alle arbeidene, fjerningen og utbyggingen som stadig skjer på feltet summerer seg til betydelige tall. Legger man sammen investeringene som er gjort det siste tiåret nærmer man seg 100 milliarder kroner og 145.000 tonn med stål fra gamle installasjoner er fjernet.

Ekofisk M-plattformen som Tor II skal kobles til ble installert i 2006. I 2011 sendte ConocoPhillips inn søknader for Ekofisk Sør og Eldfisk II, som begge er i produksjon. I tillegg sto et nytt feltsenter med hotell klart i årsskiftet 2013/2014.

– Allerede på 90-tallet begynte vi å fjerne gamle strukturer. Så vi bygger nytt, mens vi fjerner gammelt. Den nye hotell- og utility-plattformen som kom på plass i 2013 er klar for 40 års drift. Samtidig har vi fjernet mer enn 10 plattformer og hver sommer har vi en kampanje der vi fjerner installasjoner og plugger brønner, sier Johansen.

Til høsten begynner ConocoPhillips og plugge de gamle brønnene på Tor. Så kommer en annen rigg ut neste år for å bore produksjonsbrønnene til Tor II rundt en kilometer unna.

– Har dere en tidsplan for å når Eldfisk Nord og Tommeliten kan være klare?

– Det har vi noen planer om, men de har jeg ikke tenkt å dele i mediene ennå, sier Johansen med et smil.

Les også

Kværner håper på plattformkontrakt med Shell

Les også

Lundin har funnet mer olje i Grieg-nabolaget

Les også

Høyre-Stefan utfordrer Equinor-Eldar: Elektrifiser Melkøya!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. ConocoPhillips Skandinavia
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    ConocoPhillips og partnerne bruker 6 milliarder på å gjenopplive Tor-feltet

  2. Kværner håper på plattformkontrakt med Shell

  3. Vår Energi har oljeplanene klare: Ruster opp Balder og Ringhorne for 19 milliarder

  4. Aker BP har lyktes med ny gangbroteknologi

  5. ConocoPhillips feirer at Ekofisk er 50 år: – Selskapet ble helt forandret