Svenske bedrifter må vente på strømstøtte: – Utrolig tøff og vanskelig situasjon

Svenske bedrifter må vente noe lenger på den lovende strømstøtten. – Smertelig klar over hvor tungt våre selskaper har det, sier energi- og næringsminister Ebba Busch.

Sveriges energi- og næringsminister Ebba Busch.
Publisert: Publisert:

Den norske regjeringen skal betale ut om lag 2,8 milliarder kroner i strømstøtte til rundt 3.200 norske bedrifter.

Også den svenske regjeringen planlegger strømstøtte til bedrifter, men det er fortsatt uklart når den er på plass, opplyste energi- og næringsminister Ebba Busch på en pressekonferanse torsdag.

– Det er en utrolig tøff og vanskelig situasjon, og regjeringen tar den pressede situasjonen for landets bedrifter på stort alvor, sier Busch.

Etter planen skal Sverige ha på plass strømstøtte til husholdningene fra februar, men bedriftene må fortsatt vente, skriver blant andre avisen Dagens Industri.

– Jeg er smertelig klar over hvor tungt våre selskaper har det, sier Busch.

Den svenske regjeringen jobber blant annet med et forslag om strømstøtte på om lag 2,4 milliarder svenske kroner til bedrifter som bruker mye strøm. Dette forslaget nå oversendes til EU for avgjørelse før regjeringen tar en beslutning.

Samtidig jobber regjeringen med et forslag om støtte til næringsutøvere og juridiske personer, men dette må utarbeides på nytt. Et tidligere forslag er ifølge den svenske regjeringen i strid med EUs regler om ulovlig statsstøtte. Regjeringen ber derfor statlige Svenska kraftnät om å utarbeide et nytt forslag innen 4. januar.

– Slik det er utformet ville det innebære en forskjellsbehandling mellom selskaper. Derfor anser vi at det ikke ville være mulig å få det godkjent av EU-kommisjonen, sier Busch.

Les også

Regjeringen: 3.200 bedrifter får strømstøtte

Må oppfylle noen krav

Regjeringen i Sverige sier at den sikte på at bedrifter som bruker mye strøm skal få støtte for perioden oktober, november og desember. Men først må EU-kommisjonen godkjenne ordningen.

Denne støtten har et tak per selskap på to millioner euro, eller om lag 20 millioner norske kroner. Selskapene må søke den svenske Energimyndigheten om støtte.

Busch opplyser at et selskap med omsetning på 75 millioner kroner i året med samme forbruk som i fjor vil kunne få 230.000 kroner i støtte for perioden oktober til og med desember gjennom denne ordningen.

Eksempelet forutsetter en gjennomsnittlig strømpris på to kroner kilowattimen i perioden, og gjennomsnittlig strømpris på 70 øre i samme periode i 2021.

– Støtten avgrenses ut fra om man regnes som og kvalifiserer som et strømintensivt foretak eller ikke, sier Busch.

Selskaper må minst ha et forbruk på minst 0,015 kilowattimer per krone i omsetning for å få støtte.

– Definisjonen er valgt ut fra at det er strømforbruk og ikke bransje som skal gjøre om man er berettiget til støtte, sier energiministeren.

Les også

Sverige bekymret for strømsituasjonen: – Situasjonen er relativt akutt

– Må fortsette å hjelpe hverandre

Den svenske regjeringen har i det siste advart mot fare for rasjonering av strøm i landet, og har uttrykt stor bekymring blant annet fordi deler av kjernekraften har vært nedstengt. Svenska kraftnät har fått i oppdrag å se på potensialet for å hente ut mer strøm i det svenske kraftsystemet.

Onsdag holdt Busch også en pressekonferanse, og da ba hun det svenske folket om å være forberedt på så mye som en hel uke uten strøm. Det er reell risiko for utkobling av strømmen og fortsatt høye strømpriser, ifølge den svenske regjeringen.

«Alle som kan skal kunne klare seg en uke uten samfunnets støtte med mat, vann, kommunikasjon og varme», opplyste Busch i sin presentasjon onsdag.

Torsdag sier energiministeren at regjeringen gjør det den kan for å avhjelpe situasjonen.

– Vi gjør alt vi kan for å kraftsamle, få utløst så mye ytterligere kraftproduksjon som det bare er mulig i hele landet. Vi trenger å fortsette å hjelpe hverandre, både husholdninger, den enkelte og selskaper, med å spare. Det er viktig for å redusere risikoen for utkobling, sier Busch.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om