Strømprisene

Kryptoutvinner betalte 25 mill. for én ukes strømforbruk

Kryptovalutaselskapet Bitfury i Mo i Rana måtte betale fem millioner kroner for fire timers strømforbruk i november. Konkurrenten Kryptovault har sett seg nødt til å trappe ned produksjonen som følge av de høye strømprisene.

UTVINNER BITCOIN: Bilde er hentet fra da E24 besøkte Kryptovault sitt Hønefoss-anlegg.
 • Mathias Revheim-Rafaelsen
Publisert:

Det har blitt dyrt å utvinne bitcoin de siste månedene.

Det kan Eirik Solfjeld bekrefte, han er datasenterleder for kryptoutvinningsselskapet Bitfury sin avdeling i Mo i Rana.

– Det er en litt morsom historie. Fredag 26. november var det etter våre break-even-kalkulasjoner en firetimersperiode der strømmen skulle vært slått av etter vår spotpris. Det valgte vi å avvise, og kjøre som normalt, for ikke å skade utstyret.

Det skulle vise seg å bli fire dyre timer.

– Vi gikk da over til å kjøpe reguleringsstrøm, og på det tidspunktet var strømmen så dyr som 50 kroner kilowattimen, forteller Solfjeld.

Datasenterleder Eirik Solfjeld og Bitfury i Mo i Rana måtte punge ut store summer for strøm i november.

Tallet bekreftes av tall fra Nord Pool fredag 26. november.

Med det endte Bitfury opp med å måtte betale fem millioner kroner ekstra i fire timer.

– På ukentlig basis pleier vi å ligge på alt fra 4–8 millioner kroner i strømutgifter. Denne uken i slutten av november endte vi opp med å betale 25 millioner kroner, forteller Solfjeld.

Mo i Rana ligger i den såkalte NO4-strømsonen, og med det har vært skånet for de høyeste strømprisene, har ikke Solfjeld og Bitfury hatt behov for å ta noen spesielle grep knyttet til utvinningen.

60 prosent lavere produksjon

Kryptovalutaselskapet Kryptovault har et mining-senter lokalisert på Hønefoss. Der er en stor del av produksjonen i selskapet trappet ned som følge av den siste tidens høye strømpriser.

– Vi skrudde ned en stor del av produksjonen, over 60 prosent, da de høye prisene tiltok i fjor. Med det har vi redusert strømregningen totalt sett, sier administrerende direktør Kjetil Hove Pettersen

Nå er det kun det nyeste produksjonsmaterialet som er i bruk hos Kryptovault. Det eldre materialet skal etter hvert fases ut, og byttes ut med mer effektive produkter.

Kjetil Hove Pettersen, sjef for Kryptovault, på anlegget på Hønefoss.

Kryptovault har sett en økning på 300 prosent knyttet til strømrelaterte utgifter i 2021, sammenlignet med 2020, forteller Pettersen.

– Dette er medregnet nettleie. Snakker vi kun om spotpris, vil denne prosenten være enda høyere.

Pettersen vil ikke gå ut meg nøyaktige tall på strømregningen for november eller desember i 2021, all den tid det ikke foreligger et ferdig revidert årsregnskap enda. Han kan likevel opplyse at strømregningen i november i fjor var 600 prosent dyrere enn i 2020.

Han forklarer likevel at Kryptovaults strømutgifter går inn under posten for «andre driftskostnader» på årsregnskapet. Denne posten var i 2020 på like i overkant av 80 millioner kroner, i følge Proff.

– Og strøm utgjør størstedelen av denne utgiftsposten.

Har du tips i denne saken? Kontakt E24s journalister her.

Useriøse aktører faller av

Pettersen tror krisesituasjoner, som den Kryptovault nå står overfor med høye strømpriser, får en innvirkning på kundebasen.

– De høye strømprisene vil nok sette en demper på de mer opportunistiske aktørene. Vanskelige tider, som den vi står i nå, rister av seg en del useriøse aktører. De med mer langsiktige perspektiver og planer, står fast fortsatt.

E24 besøkte Kryptovault sitt Hønefoss-anlegg i april i fjor.

– Hvordan går strømprisene utover lønnsomheten deres?

– Det går rett inn på bunnlinjen. Å redusere produksjonen har en veldig negativ innvirkning på vårt økonomiske resultat.

– Hvor negativ innvirkning har det?

– Det må vi se på når vi har året sett under ett. Jeg er varsom med å gå ut med tall som ikke er ferdig revidert.

Den administrerende direktøren tror de høye strømprisene påvirker Kryptovault i større grad enn andre virksomheter.

– Strøm er vår største innsatsfaktor. De høye prisene påvirker oss derfor i større grad enn de fleste andre, fordi det er en råvare i vår produksjon, sier Pettersen.

Kryptovault-sjefen har tro på at strømprisene over tid vil stabilisere seg på at lavere nivå enn dagens.

– Alle faktorer som kan gå i negativ retning med tanke på strømprisene, har gått i den retning. Jeg tror likevel prisene vi ser nå er midlertidige. Hvor midlertidige, er derimot vanskelig å si, og det er klart de kan bli historisk høye hele året.

Kunne fått regning i hundremillionersklassen

Pettersen forteller at Kryptovault har anslått at de bruker om lag 200 gigawattimer (GWh), eller 200 millioner kilowattimer (KWh), i året, ved normal produksjon.

Dette tallet er lavere i fjor, grunnet produksjonsstopp, og det vil fortsette å minke etter hvert som Kryptovault effektiviserer produksjonen sin, sier Pettersen.

Kryptovaults anlegg på Hønefoss bytter datakraft mot bitcoin.

2021 sett under ett blir strømprisen i snitt 76 øre kilowattimen i de sørligste prisområdene, fra 10 øre kilowattimen i 2020.

Det vil si at Kryptovault, ved fortsatt normal produksjon gjennom hele 2021, kunne ventet seg en strømregning på rundt regnet 152 millioner kroner, sett ut ifra en snittpris på 76 øre kilowattimen, nettleie ekskludert.

Det er nesten en dobling av den nevnte «andre driftskostnader»-posten på 80 millioner kroner.

– Du er nok ikke så langt unna, altså. Nettleie må jo også tas med i regnestykket for å se på den totale prisen, sier Pettersen om E24s regnestykke.

– Viser fleksibiliteten i mining

Administrerende direktør i Arcane Crypto, Torbjørn Bull Jenssen, forteller at de periodevis har måtte skru av maskinene på de tidspunktene med høyest strømpriser.

– Dette viser fleksibiliteten i mining. Vi kan kostnadsfritt skru av og på maskiner, og tilpasse oss prisen uten start-stopp kostnader som det ville vært ved andre virksomheter. Vi har ikke hatt behov for å holde noen deler av driften helt stengt.

Administrerende direktør i Arcane Crypto, Torbjørn Bull Jenssen.

Arcane Crypto begynte med mining i oktober i fjor.

– Så regningene økte raskt, for å si det sånn. Vi har likevel hatt god lønnsomhet. Og det går ikke nevneverdig utover det forventede livsløpet på maskinene våre, de blir ikke slitt av å bli skrudd av og på, forteller Jenssen.

Den administrerende direktøren kan ikke gå inn på konkrete tall knyttet til strømutgifter før regnskapet er gått gjennom og revidert, i og med at Arcane Crypto er et børsnotert selskap.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strøm
 3. Kryptovaluta
 4. Kryptovault
 5. Bitfury
 6. Datasenter

Flere artikler

 1. Bruker «krypto-varme» til å tørke ved: – Vi er på en måte en snylter

 2. Regjeringen med krisepakke til strømkundene

 3. Betalt innhold

  Dette går strømregningen din til

 4. Dette kostet strømmen i november: – Sure penger for å leve som normalt

 5. Uendret strømpris i Sør-Norge: Solid prisfall i nord