Her er Heimevernet på plass på Equinors anlegg

KÅRSTØ (VG) Heimevernet er nå på plass ved norske anlegg for å styrke sikkerheten. – Vi har ikke fått noe klarhet i hvor lenge oppdraget skal vare.

SKAL STYRKE SIKKERHETEN: Heimevernet er på plass i Rogaland for å bistå politiet.
Publisert:

Heimevernet skal fra i dag hjelpe politiet med beredskapen ved flere norske landanlegg for olje og gass. Det skjer etter gasslekkasjene i Østersjøen - som flere spekulerer i at Russland står bak.

Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland er Europas største i sitt slag, ifølge Equinor. Mandag var Heimevernets tropper på plass.

– Vi patruljerer, jobber med vakt og sikring, samt bistår politiet med ting som dukker opp, sier innsatssjef for heimevernets innsatstropp ved Rogaland, Jon Talgø.

Han understreker at de vil bistå 24 timer i døgnet.

– Forsvaret og politiet har et godt samarbeid, og nå har de bedt om bistand fra oss. Det synes jeg er ålreit, og dette samarbeidet gjør Norge til et trygt land å bo i.

Han sier Heimevernet bistår med én tropp på anlegget ved Kårstø. Totalt i Agder og Rogaland er det 4000 heimevernssoldater.

BAKGRUNN: Dette er trusselen på havets bunn - internettkabler og gassrør dårlig sikret

Heimevernet bistår politiet med forsterket vakthold ved ulike petroleumsanlegg i Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.

– Vi har ikke fått noe klarhet i hvor lenge oppdraget skal vare, sier Talgø.

JON TALGØ: Innsatssjef for Heimevernets innsatstropp ved Rogaland.

Fikk innkalling i helgen: – Vet ikke hvor lenge vi skal være her

Geir Magne Einarsen og André Ellingsen fikk begge SMS med innkalling i helgen. De jobber til vanlig med henholdsvis salg og logistikk, men skal nå bistå som del av Heimevernets tropp.

– Vi vet ikke hvor vi skal være og hvor lenge vi skal være her, sier Einarsen.

Begge to har gitt beskjed til jobb og familie om at de blir borte på ubestemt tid.

– Vi har trent mye på akkurat denne typen oppdrag tidligere, så vi er godt forberedt og klare til å gjøre en innsats, sier Ellingsen.

Politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt sier at de «absolutt ikke» har ressurser til å bemanne vaktholdet selv.

– Hvordan blir situasjonen annerledes for dem som jobber her?

– De skal føle seg tryggere. Det vil bli mer kontroll av inn og ut-passering. Men dette gjør vi for å skape trygghet for dem som jobber her, så det skal ikke være noe problematisk.

BLE KALT INN I HELGEN: André Ellingsen (til venstre) og Geir Arne Einarsen er del av Heimevernets tropp.

Spekulasjoner

Beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet sier til VG at de hadde kontakt med alle politidistriktene på fredag, før de ba Forsvaret om bistand.

– Vi har bedt om bistand fra Heimevernet. Det er naturlig at det er de vi ber om bistand fra når det gjelder kritisk infrastruktur på land, sa Vangen til VG i helgen.

Det har blitt spekulert i sabotasje og hvem som kan stå bak gasslekkasjene i Østersjøen. Mange peker mot Russland, som på sin side avviser beskyldningene og kaller dem «absurde».

Både den svenske og danske regjering har varslet at de vil etterforske hva som har skjedd. Også Russland krever å være med i etterforskningen.

På bakgrunn av økt trusselnivå har Kystverket bestemt å heve sikringsnivået til nivå 2 på utvalgte havneanlegg.

FÅR HJELP: Politiet skal nå få hjelp av Heimevernet til beredskapen ved Kårstø anlegg på Tysvær i Rogaland. Her behandles gass før den sendes videre.
Publisert:
Gå til e24.no