Baker Hughes sier opp ansatte i Norge

Oljekrisen gir varige endringer for Baker Hughes Norge. Nå har klubbleder Atle Bertelsen fått beskjed om at det blir oppsigelser.

Atle Bertelsen, leder for Industri Energi i Baker Hughes Norge, må avfinne seg med at selskapet kutter antall ansatte.
  • Erlend Skarsaune (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

– Vi får mange reaksjoner etter at dette nå er klart. For noen er dette veldig tøft, sier Atle Bertelsen, leder i Industri Energi i Baker Hughes Norge.

Koronapandemi og oljepriskollaps vil føre til varige endringer i aktivitetsnivået på norsk sokkel, mener brønnserviceselskapet.

– De tror dette vil fortsette ei stund. Nedgangen i arbeid vil fortsette, og dermed mener de det er grunnlag for å ta ut folk. Vi har for mye folk sammenlignet med arbeidsmengde. Og det viser igjen på økonomien, sier Bertelsen.

I utgangspunktet blir 73 av rundt 1200 ansatte totalt sagt opp. Antallet kan avhenge av hvor mange ansatte over 55 år som sier ja til sluttpakken de blir tilbudt.

– Vi vet ennå ikke hvordan sluttpakkene vil slå ut, fordi det kan være ansatte i avdelinger man i utgangspunktet ikke vil redusere i som tar sluttpakke. Men dette kan selvfølgelig påvirke antall oppsigelser, sier Bertelsen.

Han ønsker ikke å gå inn på detaljene i sluttpakkene, annet enn at fristen for å takke ja går ut denne uka. Også ansatte som får beskjed om at de mister jobben, får tilbud om en sluttpakke.

– Denne vil være dårligere enn den for dem som er eldre enn 55 år.

Les på E24+

Baker Hughes og GE skiller lag etter bare to år

Innleide ut først

– Hva med innleie?

– Her er reglene klare om at innleide skal ut først. Så vil de få jobbe ut kontraktstiden, siden det er bedre enn at vi betaler for dem uten å få brukt dem.

– Hvordan har prosessen vært?

– Det har godt fort, men gjennomført etter loven. Jeg tror alle fagforeningene opplever de er blitt involvert på en god måte, sier Bertelsen.

Les på E24+

Krisen rammer hardt: Baker Hughes tar kjempenedskrivning på 155 milliarder kroner

Les også

Oljeboomen kjøles ned i USA: Analytikere venter vekstbrems

Blodrødt for konsernet

Baker Hughes Norge har ennå ikke levert regnskapet for 2019. Av en omsetning på fire milliarder kroner i 2018, gikk oljeserviceselskapet 170 millioner kroner i minus på driften. Året endte likevel i pluss – etter totalt nesten én milliard kroner i minus de to foregående årene – på grunn av solide finansinntekter. Resultatet før skatt ble på 85 millioner kroner.

Baker Hughes-konsernet rapporterte røde tall etter første kvartal i år, med ti milliarder dollar i minus. Selskapet har tidligere varslet omfattende kuttplaner. En talsperson for Baker Hughes skriver i en e-post til Aftenbladet/E24 at selskapet er nødt til å kutte kostnader etter den brå og uventede nedgangen i markedet. Hun vil ikke kommentere på antall oppsigelser i Norge, men viser til at slike tiltak ikke er enkle og at andre kutt tas først.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Baker Hughes
  2. Norsk sokkel

Flere artikler

  1. Baker Hughes legger ned i Oslo - sier opp i Stavanger

  2. ConocoPhillips kutter 200 ansatte: – Målet er å redusere bemanningen med omtrent 20 prosent

  3. Oljeselskap kutter opptil 50 årsverk

  4. Mærsk Drilling sier opp 100 ansatte

  5. Stor uro i Equinor etter Sætre-beskjed